Britannian toiveet ristiriidassa EU:n kanssa – uhkasi neuvotteluiden lopettamisella jo ennen niiden alkamista
Torstaina oli Britannian vuoro julkistaa suuntaviivansa neuvotteluille, joissa määritellään EU:n ja Britannian brexitin-jälkeinen suhde.
Tammikuun lopussa EU:sta eronnut Britannia on siirtymäkaudella, joka kestää kuluvan vuoden loppuun saakka. Siirtymäkauden aikana EU ja Britannia sopivat tulevasta yhteistyöstään niin liikkumisen kuin kalastamisen suhteen.
Tärkein on kauppasopimuksen solmiminen, mutta asiantuntijat ovat pitäneet alle vuoden aikataulua liian lyhyenä sen valmistumiselle.
– Siirtymäkauden päätyttyä 31. joulukuuta Britannia on palauttanut itselleen täydellisen taloudellisen ja poliittisen riippumattomuuden. Haluamme parhaan mahdollisen kauppasopimuksen EU:n kanssa, mutta emme luovu suvereniteetistamme sen vuoksi, sanoi mandaatin julkistanut kabinettiministeri Michael Gove torstaina.
Britannia ilmoitti arvioivansa kesäkuun lopussa, ovatko kauppaa koskevat neuvottelut edistyneet sen näkökulmasta riittävästi. Jolleivät, se sanoi olevansa valmis lopettamaan neuvottelut.
Britannia toivoo saavansa samantyyppisen vapaakauppasopimuksen kuin Kanadalla on EU:n kanssa. EU ei tähän suostu, koska se pitää naapurimaata ja aktiivista kauppakumppaniaan suurempana uhkana kuin Kanadaa.
– Maantiede ei voi heikentää demokratiaa. Me emme suostu olemaan linjassa EU:n määrittelemien EU-sääntöjen kanssa, Gove sanoi.
Tiistaina omat neuvottelutavoitteensa julkistanut EU pitää kauppaneuvotteluiden lähtökohtana EU-standardeja.
– Pidämme kiinni (erosopimuksen) poliittisessa julistuksessa olevista tavoitteistamme , tviittasi EU:n pääneuvottelija Michel Barnier torstaina. Hän kirjoitti ottavansa Britannian tavoitteet huomioon.
Kalastusoikeudet Britannian vesillä ovat yksi neuvottelujen kriittisimpiä kiistanaiheita. EU haluaisi turvata jäsenmaidensa kalastuksen jatkuvan Britannian vesillä, mutta Britannia haluaa erillisen kalastussopimuksen, jossa sallitut pyyntimäärät neuvottellaan joka vuosi uudestaan.
Jos Britannia ei saa toivomaansa vapaakauppasopimusta, se tavoittelee samanlaisia kauppasuhteita kuin EU:lla ja Australialla. Niitä määrittävät enimmäkseen Maailman kauppajärjestö WTO:n yleiset säännöt.
– Britannian logiikka on, että jos EU pitää kiinni tiukoista vaatimuksistaan, se on valmis uppoamaan – yhdessä EU:n kanssa, sanoi Reutersin haastattelema EU-diplomaatti.
EU:n ja Britannian neuvottelut alkavat Brysselissä maanantaina ja kestävät torstaihin. Sen jälkeen osapuolet neuvottelevat vuorotellen Lontoossa ja Brysselissä.