Uutiset

Poliisin menettely selvitetään – rahankuljetuksen ryöstöyritys Turussa olisi voinut ratketa jo 14 vuotta sitten

Arvokuljetusauton ryöstöyritys tehtiin Turussa vuonna 2002.
Arvokuljetusauton ryöstöyritys tehtiin Turussa vuonna 2002.

Konetuliasein varustautuneet naamiomiehet yrittivät rälläköidä itsensä sisään arvokuljetusautoon keskellä kirkasta päivää Prisman pihalla vuonna 2002. Poliisilla oli kaikki mahdollisuudet selvittää tapaus. Nyt aluesyyttäjä arvioi, pitääkö poliisin menettelystä aloittaa esitutkinta.

Turussa vuonna 2002 tapahtunut arvokuljetusauton ryöstöyritys olisi voinut selvitä jo muutama vuosi rikoksen jälkeen. Poliisilla oli tuolloin käytössään sama materiaali kuin nyt.

Jostakin selittämättömästä syystä poliisi kuitenkin keskeytti tutkinnan. Syyttäjälaitoksen keskiviikkoisen tiedotteen mukaan poliisin esitutkinta-aikaisesta menettelystä on nyt tehty rikosilmoitus, ja mahdolliset laiminlyönnit on päätetty selvittää.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Rikosasiain syyttäjän mukaan ryöstöyrityksen esitutkintamateriaalia oli kadonnut, eikä asian tutkinta edennyt edes keskeisen dna-löydöksen jälkeen.

Koska väitetyt laiminlyönnit kohdistuvat poliisin virkatoimiin, tutkinnanjohtajana toimii syyttäjä. Poliisirikosten käsittely-yksikkö on määrännyt tehtävään aluesyyttäjä Olli Sulkosen. Hän työskentelee Länsi-Suomen syyttäjäalueen Tampereen toimipaikassa.

Aluesyyttäjä Sulkonen arvioi itsenäisesti, liittyykö tapaukseen seikkoja, joiden vuoksi esitutkinta on syytä aloittaa. Syyttäjälaitos tiedottaa asiasta lisää selvityksen valmistuttua.

Lännen Media uutisoi tapauksesta tiistaina 11. helmikuuta. Tällöin jutun tutkinnan uudelleen toukokuussa 2019 avannut tutkinnanjohtaja Aki Lahtinen ei osannut selittää, miksi poliisi aikoinaan keskeytti tutkinnan.

– En tiedä. En osaa vastata tuohon, Lahtinen kommentoi asiaa Lännen Medialle.

Lahtinen työskenteli Lounais-Suomen poliisissa käynnistäessään jutun tutkinnan. Nykyään hän työskentelee keskusrikospoliisissa.

Vanhan rikoksen selvittäminen yhden tekijän osalta kesti Lounais-Suomen poliisilta puolisen vuotta. Juttua pui Varsinais-Suomen käräjäoikeus.

Syyttäjä vaati 44-vuotiaalle espoolaismiehelle rangaistusta törkeän ryöstön yrityksestä.

Poliisilla oli kuitenkin vahva käsitys miehen osallisuudesta Turun Tampereentien Prisman pihalla keskellä kirkasta elokuista päivää tapahtuneeseen rikokseen jo vuonna 2005 eli kolme vuotta rikoksen jälkeen.

Olisiko poliisi voinut selvittää rikoksen jo tuolloin?

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Kyllä minä uskon, että juttu olisi silloin yhtä lailla ratkennut kuin nyt paljon myöhemmin, Lahtinen vastasi.

Konetuliasein varustautuneet ryöstäjät pakenivat kesken teon Prisman pihalta vuonna 2002. Poliisi löysi myöhemmin pakoauton poltettuna.

Vuonna 2019 laaditun esitutkintapöytäkirjan mukaan palaneen pakoauton lähistöltä löytyi työhanskat, josta taltioitiin dna-tunniste. Tunniste ei vielä vuonna 2002 täsmännyt poliisin rekisterissä oleviin tunnisteisiin.

Vuonna 2005 rekisteriin ilmestyi uusi nimi. Vanhasta raha-auton ryöstöyrityksestä nyt syytettynä oleva espoolaismies oli syyllistynyt toiseen rikokseen, jonka takia hänestä oli otettu dna-näyte.

Miehen dna-tunniste täsmäsi palaneen pakoauton lähistöltä vuonna 2002 löytyneiden hanskojen dna-tunnisteeseen.

Koska mies oli kuitenkin määrätty suorittamaan pitkää vankeusrangaistusta, poliisi antoi arvokuljetusryöstöyrityksen tutkinnan odottaa hänen vapautumistaan. Vapauduttuaan mies sai heti uuden vankeusrangaistuksen, ja poliisi jäi jälleen laakereilleen lepäämään.

Lahtinen ei tiedä, miksi juttua ei avattu tämänkään jälkeen tutkintaan ennen kuin vasta vuonna 2019. Tämä ei selviä myöskään esitutkintapöytäkirjasta.

Onko rikoksesta epäillyn vankeusrangaistus laillinen syy keskeyttää rikoksen tutkinta?

– No ei se ole, niin kai jokainen poliisi tähän vastaisi, jutun tutkinnanjohtajana vuonna 2019 toiminut Aki Lahtinen sanoi.

Syyttäjä uskoo, että Turussa elokuussa 2002 tapahtunut arvokuljetusryöstön teki järjestäytynyt rikollisryhmä Bats. Kyseessä ei ole liivijengi, mutta jengiläiset kantavat ryhmään kuulumisen merkkinä peukalonhankaan tatuoitua lepakkomerkkiä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Esitutkintapöytäkirjan mukaan poliisi epäilee, että ryöstöyrityksessä oli mukana dna-tunnisteensa perusteella kiinni jääneen miehen lisäksi ainakin kolme muuta Bats-jengin jäsentä.

Toukokuussa 2019 avatussa esitutkinnassa poliisi ei saanut riittävästi näyttöä kolmen muun epäillyn saattamiseksi syytettyjen penkille.

– Tutkinta on heidän osaltaan keskeytetty. Jos uutta näyttöä ilmenee, se avataan ilman muuta, Lahtinen sanoi.

Jos poliisi oli ryhtynyt selvittämään juttua heti vuonna 2005, olisiko loputkin tekijät saatu syytteeseen?

– En ryhdy spekuloimaan tätä asiaa. Mutta selvää on, että näin pitkä takamatka tutkinnassa aiheuttaa aina suurta haittaa ja heikentää jutun selvittämistä, Lahtinen totesi.

Lahtinen muistutti, että jutun osittainenkin selviäminen todistaa, että poliisilla on halua ja kykyä ratkoa rikoksia vielä pitkän ajan jälkeen.

– Jos joku nyt harkitsee vakaviin rikoksiin ryhtymistä, kannattaa muistaa, että poliisi on loppuun asti perässä, Lahtinen sanoi.

Lue myös:

Poliisin tutkintaa selvitetään – valtakunnansyyttäjä harkitsee, tehtiinkö arvokuljetuksen ryöstöyrityksen tutkinnassa virhe

Tekikö poliisi kohtalokkaan virheen? – Rahankuljetuksen ryöstöyritys olisi voinut ratketa jopa 14 vuotta sitten

Lomamuisto vai jengitunnus – arvokuljetuksen ryöstöyrityksestä syytetyn peukalotatuoinnista väännettiin käräjäoikeudessa

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Käräjäoikeus ryhtyy ratkomaan, yrittikö jengitaustainen espoolaismies ryöstää raha-auton 17 vuotta sitten Turussa – loput tekijöistä yhä karkuteillä

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

 • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
 • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
 • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
 • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
 • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
 • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
 • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
 • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​

Aiemmat viestit (1)

Vanhimmat ensin
Vastaa
Näkökulma
Maamme sis.min. alaiset viranomaiset olisiko ajettu "ahtaalle" lainsäädännöllä, joten "tyhjistä resursseista lienee vaikea nyhjäistä". Esim. rikostutkinnassa ei taida saada käyttää passin sormenjälkeä, miksi näin.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

 • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
 • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
 • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
 • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
 • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
 • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
 • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
 • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.