Ruoka

Lounaspaikka: Aitoja makuja historiallisessa miljöössä

MARTTIINA SAIRANEN
Krookilan Juhlamummolan emäntä Jaana Kaarto on pyörittänyt lounas- ja juhlapaikkaa 1990-luvun alusta lähtien. – Krookilan miljöö on palautettu vuosisadan vaihteen umpipihaympäristöksi, jonka puitteissa järjestetään myös erilaisia juhlia ja tilaisuuksia, Kaarto kertoo.
Krookilan Juhlamummolan emäntä Jaana Kaarto on pyörittänyt lounas- ja juhlapaikkaa 1990-luvun alusta lähtien. – Krookilan miljöö on palautettu vuosisadan vaihteen umpipihaympäristöksi, jonka puitteissa järjestetään myös erilaisia juhlia ja tilaisuuksia, Kaarto kertoo.

Krookilan tilan kauniit, punaiset puutalot ovat monelle Naantalin ja Raision väliä autoilevalle tuttuja – jos ei muuten niin ainakin auton ikkunasta vilkaistuna. Seuraavalla kerralla ei kannata ajaa ohi vaan kaartaa tilan pihaan, josta löytyy muun muassa mainio lounas- ja juhlapaikka Krookilan Juhlamummola sekä Krookilan Wanhat Kupit eli Arabian tuotannosta poistuneiden astioiden myyntiin erikoistunut myymälä.

Krookilan Juhlamummolan juuret ulottuvat vuosisatojen taakse historiaan. Krookilan tila mainitaan asiakirjoissa ensimmäisen kerran vuonna 1490, jolloin se kuului Turun tuomiokirkkorovastille. Itsenäiseksi tilaksi Krookila lunastettiin vuonna 1729. Raision kaupunki on omistanut tilan vuodesta 1965 lähtien.

Pihapiiriin on alkujaan kuulunut päärakennus, kellari, syytinkitupa kaksoisaitalla, luhti, talli, navetta, aitta, tuulimylly ja traktorivaja sekä yhdistetty puu- ja kärryvaja. Vanhimmat osat ovat peräisin 1800-luvulta, mahdollisesti jopa 1700-luvulta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

"Kun ollaan perinteiden äärellä, niin lounaaksi sopii perinteinen kotiruoka."

– Krookilan miljöö on palautettu vuosisadan vaihteen umpipihaympäristöksi, jonka puitteissa järjestetään erilaisia juhlia ja tilaisuuksia, kertoo Krookilan Juhlamummolan emäntä Jaana Kaarto.

Kaarto on pyörittänyt lounas- ja juhlapaikkaa 1990-luvun alusta lähtien.

–Olin ihan nuori, kun aloitin, mutta elämä on opettanut tekijää. Tämä ympäristö sopii luonteelleni hyvin, sillä olen maalta kotoisin.

Arkisin Krookilan Juhlamummolassa on tarjolla lounaspöytä, joka sisältää kylmiä alkupaloja, erilaisia salaatteja, kaksi lämmintä ruokavaihtoehtoa, päivän keiton sekä tuoretta leipää. Lounaaseen kuuluu lisäksi jälkiruoka ja kahvi.

Kaarto hyödyntää ruuanlaitossa satokauden tuotteita. Kesäisin ja syksyisin makua tuovat omalta pihalta poimitut marjat ja lähimetsistä poimitut sienet.

– Kun ollaan perinteiden äärellä, niin lounaaksi sopii perinteinen kotiruoka. Sianlihakastike on listalla läskisoosi, mikä on yksi asiakkaiden suosikeista. Samoin kuin maksaruuat.

Suosittuja ovat myös kalaruuat, joita on tarjolla tiistaisin ja torstaisin. Varsinaista kasvisruokaa ei ole listalla, mutta kukaan ei joudu lähtemään lounaalta nälkäisenä.

– Tarjoamme hyvää, konstailematonta ruokaa. Suosimme lähialueen raaka-aineita ja leivomme ruokaleivät itse. Olen tiivistänyt ruokalajien määrää ja keskittynyt siihen, mikä menee. Mutta toki kokeilemme myös uusia juttuja.

Krookilan Juhlamummolassa riittää väkeä joka päivä. Arkisin lounaalla käy noin 80 lounastajaa, joista monet ovat vakioasiakkaita. Lauantait on varattu juhlille ja muille yksityistilaisuuksille. Sunnuntaisin tupaan on katettu vähän parempi pitopöytä.

Kaarton lisäksi lounaspaikassa häärii kaksi työntekijää.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Omia keittiöpäiviä on vähän, mutta tykkään niistä, kun voin tehdä ruokaa oman pään ja mielen mukaan.

Testipäivänä tarjolla oli hirvikäristystä, perunasosetta ja puolukkasurvosta, nakkikastiketta ja aurajuustokeittoa. Runsaasta salaattipöydästä löytyi muun muassa piparjuurisilakoita, kananmunia, rosollia, perunasalaattia, porkkanaraastetta ja tuoresalaattia.

– Rosollia meillä on kesät talvet. Se jakaa mielipiteitä, mutta meillä on paljon seniori-ikäisiä asiakkaita, jotka pitävät siitä.

Lisäksi tarjolla oli aamulla leivottuja sämpylöitä ja saaristolaisleipää. Jälkiruuaksi oli vadelmakiisseliä, mikä oli ystävänpäivän kunniaksi koristeltu kermavaahdolla ja pienillä sydämillä.

Käristystä tulee syötyä liian harvoin, joten valitsin sen lämpimäksi ruuaksi. Lounasseuralainen valitsi aurajuustokeiton. Lisäksi poimimme lautasille salaattipöydän antimia ja leipää. Hirvikäristys oli ihanan mureaa ja sopivan suolaista. Salaattipöydän ehdottomia herkkuja olivat piparjuurisilakat ja rosolli. Hyvä kahvi ja kiisseli kruunasivat maittavan lounaan.

Juttusarjassa esitellään Turun seudun lounaspaikkoja.

Krookilan Juhlamummola

Krookilankuja 40, Raisio.

Lisätiedot: www.krookila.fi

Lounas arkisin kello 11–14. Hinta 10,70 euroa koko lounas, keitto- ja salaattilounas erikseen 7,30 euroa ja yhdessä 9,30 euroa. Sunnuntaisin kello 12–15, hinta 26,50 euroa.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​