Terveys

D-vitamiinin puutos, pusutauti ja tupakointi nostavat riskiä sairastua MS-tautiin, kertoo Turun yliopiston väittelijä

HANNA LEPPÄNEN

Uuden tutkimuksen mukaan raskaudenaikainen matala D-vitamiinitaso ja korkea Epstein-Barr-viruksen vasta-ainetaso lisäävät MS-taudin riskiä suomalaisilla naisilla ja heidän lapsillaan. Turun yliopistossa väittelevä Kira Åkerlund osoitti tutkimuksessaan, että raskaudenaikainen D-vitamiinivaje kaksinkertaisti suomalaisnaisten ja heidän lastensa riskin sairastua MS-tautiin.

Kyseessä on aineistoltaan suurin koskaan tehty raskaudenaikaisen D-vitamiinitason vaikutusta MS-tautiriskiin selvittänyt tieteellinen tutkimus.

MS-taudin eli multippeliskleroosi on rappeuttava keskushermoston autoimmuunisairaus, jota sairastaa noin 12 000 suomalaista. Sairauden aiheuttaja on edelleen tuntematon, mutta sille on löydetty useita altistavia geneettisiä ja ympäristöön liittyviä tekijöitä.

Merkittäviä ympäristöriskitekijöitä ovat D-vitamiinin puutos ja tupakointi. Lisäksi altistuminen Epstein–Barrin virukselle, joka aiheuttaa mononukleoosia on merkittävä riskitekijä. Mononukleoosi tunnetaan yleisemmin pusutautina.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Vielä ei kuitenkaan osata sanoa, kuinka varhaisessa vaiheessa riskitekijät vaikuttavat sairastumiseen.

Tutkimuksessa analysoitiin suomalaisen äitiysneuvola-aineiston verinäytteitä, joita on kerätty Suomessa vuodesta 1983 kaikilta raskaana olevilta naisilta ensimmäisen kolmanneksen aikana.

Tutkimuksessa todettiin, että raskaudenaikainen D-vitamiinivaje kaksinkertaisti suomalaisnaisten ja heidän lastensa riskin sairastua MS-tautiin.

Sairastumisriski oli 45 prosenttia korkeampi tutkituilla tupakoivilla naisilla kuin tupakoimattomilla. Tupakoinnin MS-riskiä lisäävä vaikutus on tiedetty jo aiemmin, mutta sitä ei ole ennen tätä väitöskirjatutkimusta selvitetty suomalaisessa väestössä.

Suomalaisäitien raskaudenaikaiset Epstein–Barrin viruksen, eli EBV-viruksen, pintarakennetta tunnistavat vasta-aineet lisäsivät MS-taudin riskiä kolminkertaiseksi naisilla ja 2,5-kertaiseksi heidän jälkeläisillään tupakoinnista ja D-vitamiinitasoista riippumatta. Lapsen MS-tautiriskin yhteyttä äidin raskaudenaikaiseen EBV-immuniteettiin ei ole aiemmin havaittu.

Tupakointi on merkittävä MS-taudin riskitekijä myös suomalaisilla naisilla. Tupakoinnin ennaltaehkäisyn merkitys korostuu nuorilla naisilla, koska MS-tauti on lisääntynyt viime vuosikymmeninä erityisesti naisilla.

– EBV-infektion ennaltaehkäisy rokotteella saattaisi suojata MS-taudilta. Koska infektioon sairastumisella varhaisaikuisuudessa näyttäisi aiemman tutkimustiedon valossa olevan suurempi vaikutus MS-taudin riskiin kuin lapsuudessa saadulla tartunnalla, infektion lykkääminen puutteellisesti suojaavalla rokotteella saattaisi jopa lisätä MS-taudin riskiä, Åkerlund kertoo yliopiston tiedotteessa.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​