Talous

Japanilaisjätti Uniqlo taas yhteistyöhön suomalaisten kanssa – nyt vuorossa olevalla Finlaysonilla kovat vientiodotukset

JANE ILTANEN
Esimerkiksi Finlaysonin tuttu Elefantti-kuosi päätyy Uniqlon malliston lastenvaatteisiin maaliskuussa.
Esimerkiksi Finlaysonin tuttu Elefantti-kuosi päätyy Uniqlon malliston lastenvaatteisiin maaliskuussa.

Japanilainen jättimäinen pikamuotiketju Uniqlo aloittaa yhteistyön suomalaisen tekstiilivalmistaja Finlaysonin kanssa. Yhtiöt tuovat maaliskuussa myyntiin yhteisen vaatemalliston.

42 tuotteen mallistossa tulee olemaan naisten vapaa-ajan vaatteita ja lastenvaatteita, kuten naisten t-paitoja, vauvojen bodyja, lasten t-paitamekkoja ja laukkuja, joissa esiintyy kaikkiaan yhdeksän Finlaysonin kodintekstiileissä aiemmin esiintynyttä kuosia.

Samalla Finlaysonin kuosit Elefantti, Omppu, Coronna, Pilkkuva, POP, Anni, Ulpu, Ainikki ja Ajatus päätyvät ensimmäisen kerran lakanoiden sijasta vaatteisiin.

Uniqlon yhteistyömallistoista vastaava johtaja Rei Matsunuma kuvailee tiedotteessa, että Finlaysonin graafiset ja luonnosta inspiroituneet muodot sopivat hyvin Uniqlon vaatteisiin.

– Tekemällä yhteistyötä Finlaysonin kaltaisten brändien kanssa syvennämme ymmärrystämme Pohjolasta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Finlaysonin kanssa tehtävä mallisto on osa Uniqlon vuoden 2020 Uniqlo T-Shirts Collection -yhteistyötä, jossa ovat mukana myös muita brändejä, kuten Anna Sui ja Keith Haring.

Finlaysonin mukaan yhteistyö on sen viennille merkittävä askel, sillä vaatemalliston tuotteita on myynnissä kaikkiaan parissa tuhannessa Uniqlon liikkeessä ja lisäksi verkkokaupassa.

Finlayson aloitti viennin vuonna 2014 ja viime vuonna sen oman viennin brändimyynti oli reilut kymmenen miljoonaa euroa. Finlaysonilla on kaikkiaan 18 myymälää ja shop-in-shopia Hong Kongissa ja Kiinassa, minkä lisäksi sillä on verkkokauppa myös Japanissa.

Finlaysonin vientijohtaja Tiina Mikkonen kertoo, että yhtiö odottaa isoa lisämyyntiä yhteistyöstä. Tavoiteltuja myyntilukuja Mikkonen ei tarkemmin halua avata, mutta myynnin lisäksi tavoitteena on laaja näkyvyys, joka tukee yhtiön kansainvälistymistavoitteita.

Uniqlolle suomalaisyhteistyö on tuttua, sillä se on julkistanut jo kaksi mallistoa Marimekon kanssa. Tuorein yhteistyö on viime vuoden lopulta. Marimekon mukaan yritysten ensimmäinen, keväällä 2018 lanseerattu yhteistyömallisto menestyi hyvin.

Japanilaisella Uniqlolla on noin 2200 myymälää 20 maassa. Tuorein avaus on Vietnam. Euroopassa myymälöitä on muun muassa Belgiassa.

Lokakuussa Uniqlon emoyhtiön Fast Retailingin toimitusjohtaja ja pääomistaja Tadashi Yanai kertoi Nikkein haastattelussa, että ketju aikoo vuosikymmenessä nelinkertaistaa myymälöidensä määrän Aasiassa.

– Aasia, Kiinasta Intiaan neljällä miljardilla ihmisellään, on maailmassa ainoa vakaasti kasvava markkina, Yanai arveli.

Tänä vuonna Fast Retailing on kuitenkin laskenut arviotaan koko vuoden tulokseksesta 11 prosentilla. Sen liiketoimintaan ovat vaikuttaneet muun muassa Hong Kongin protestit ja kauppakiistat Japanin ja Etelä-Korean välillä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Fast Retailingin myynti laski tämän vuoden tammikuussa kahdeksan prosenttia edellisvuodesta.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​