Uutiset

Koppikorvausten jyrkkä kasvu tyssäsi viime vuonna – syyttömänä vangituille maksettu korvaussumma romahti 1,3 miljoonalla eurolla

Vankeusajan olot vaikuttavat syyttömänä vangitun tai tuomitun korvausten määrään. Kuva on Vantaan tutkintavankilan sellistä.
Vankeusajan olot vaikuttavat syyttömänä vangitun tai tuomitun korvausten määrään. Kuva on Vantaan tutkintavankilan sellistä.

Valtion maksamien koppikorvausten määrä romahti viime vuonna. Tätä ennen syyttömänä vangituille maksettujen korvausten määrä kasvoi tasaisesti neljänä vuotena perättäin.

Vuonna 2018 valtio joutui pulittamaan koppikorvauksia ennätykselliset 3,4 miljoonaa euroa. Vuonna 2019 valtio maksoi koppikorvauksia 2,1 miljoonaa euroa, mikä on 1,3 miljoonaa euroa vähemmän kuin edeltävä vuotena.

– Meillä ei ole mitään selkeää näkemystä siitä, miksi korvausten määrä yhtäkkiä putosi. Toisaalta siitä ei voi myöskään vetää johtopäätöstä, että sama suunta jatkuisi kuluvana vuotena, sanoo lakiasianpäällikkö Pekka Syrjänen Valtiokonttorista.

Suomessa syyttömänä vangittu voi hakea valtiolta vahingonkorvauksia vankeusajastaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Valtion maksamien koppikorvausten yhteismäärä pysyi 2010-luvun alussa pitkään 1-1,5 miljoonan euron vuositasolla. Vuonna 2015 korvausten yhteissumma lähti kuitenkin jyrkkään nousuun.

– Nousua selittää se, että parina viime vuotena korvausta maksettiin muutamalle henkilölle hyvin pitkistä vapaudenmenetyksistä, Syrjänen kertoo.

– Joukossa ei tarvitse olla kuin yksi tai kaksi henkilöä, joiden korvaus nousee puoleen miljoonaan euroon, niin se näkyy jo selvästi tilastoissa.

Valtiokonttori saa vuosittain noin 500 hakemusta syyttömästi vangituilta henkilöiltä. Vuonna 2019 hakemusten määrä putosi sadalla, mikä ei kuitenkaan selitä suoraan maksettujen koppikorvausten kokonaissumman laskua.

Kokonaismäärään vaikuttavat eniten yksittäiset suuret korvaussummat.

– Viime vuosina isot korvaussummat ovat olleet lisääntymään päin. Enemmän näiden tapausten määriä ohjailee sattuma kuin mikään muu selittävä syy, Syrjänen sanoo.

Valtiokonttorin mukaan yksittäisille henkilöille maksetut korvaussummat liikkuvat tyypillisesti muutaman sadan euron ja muutaman tuhannen euron välillä.

Korvaussumman suuruuteen vaikuttaa se, kuinka pitkään ja millaisissa oloissa henkilö on viettänyt vangittuna ilman syytä.

– Korvaushakemukset tulevat lähinnä tutkintavankeudessa olleilta henkilöiltä, jotka on vapautettu jossakin välissä oikeusprosessia, Syrjänen kertoo.

Tavallinen korvaussumma on 100–120 euroa yhdeltä vankeusvuorokaudelta. Jos henkilö on ollut vangittuna esimerkiksi erityisen karuissa oloissa ja hänen vapauttaan on rajoitettu muuten kohtuuttomasti, Valtiokonttori voi nostaa vuorokausikorvaussummaa.

Suomen historian suurimmat koppikorvaukset valtio on joutunut pulittamaan Anneli Auerille, joka istui 600 vuorokautta tutkintavankeudessa syyttömänä miehensä murhasta epäiltynä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Valtio maksoi Auerille 546 000 euroa.

Parhaillaan äänekoskelainen mies vaatii parhaillaan valtiolta yli miljoonan euron korvauksia siitä, että istui 1 268 vuorokautta murhasta syyttömänä tuomittuna.

Keski-Suomen käräjäoikeus hyväksyi puolet miehen korvausvaatimuksista.

Valtiokonttori maksoi miehelle 3,5 vuoden vankeusajasta korvauksia 520 000 euroa.

Mies valitti jutusta Vaasan hovioikeuteen, joka totesi joulukuussa 2019, että miehelle maksetut korvaukset ovat linjassa yleiseen koppikorvauskäytäntöön. Hovioikeus ei muuttanut käräjäoikeuden määräämää korvaussummaa.

Mies on hakenut korvausasiassa valituslupaa korkeimmalta oikeudelta, joten hovioikeuden tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Fakta

Koppikorvaukset vuosittain

Valtion syyttömänä vangituille tai tuomituille maksamien korvausten määrä vuosittain 2011–2019.

2011: 1,4 miljoonaa euroa

2012: 1,5 miljoonaa euroa

2013: 1,3 miljoonaa euroa

2014: 1,2 miljoonaa euroa

2015: 2,2 miljoonaa euroa

2016: 2,6 miljoonaa euroa

2017: 2,9 miljoonaa euroa

2018: 3,4 miljoonaa euroa

2019: 2,1 miljoonaa euroa

Lähde: Valtiokonttori

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​