Uutiset

Kiinan koronavirusepidemia näkyy Suomessa matkailussa, ilmailussa ja teollisuudessa – yrityksillä ongelmia alihankintaverkostoissa ja logistiikassa

Foxconnin tehdas Kiinan Guiyangissa valmistaa osia Applen ja muiden johtavien IT-yritysten laitteisiin. Tuotantoketjut voivat häiriintyä, kun Foxconn saattaa pidentää tehtaiden sulkua käynnissä olevan koronavirusepidemian takia.
Foxconnin tehdas Kiinan Guiyangissa valmistaa osia Applen ja muiden johtavien IT-yritysten laitteisiin. Tuotantoketjut voivat häiriintyä, kun Foxconn saattaa pidentää tehtaiden sulkua käynnissä olevan koronavirusepidemian takia.

Kiinan koronavirusepidemia tuntuu yrityksissä ympäri maailmaa. Suomalaisyrityksissä se on osunut ensimmäisenä matkailuun, kun varsinkin Lapissa tähän vuodenaikaan ahkerasti käyvät kiinalaisturistit ovat joutuneet jäämään kotiin.

Toinen häviäjä on ilmailu, kun reittilentoyhtiöt ovat joutuneet perumaan lentoja.

– Kolmantena vaikutukset osuvat ainakin kaikkeen kokoonpanoon, tuotantoteollisuuteen ja elektroniikkaan. Niissä tyypillisesti materiaalin ja osien alkuperä on Kiinasta, sanoo johtaja Kalle Kivekäs Business Finlandista.

Lisäksi koronavirusepidemiasta kärsii erityisesti logistiikkatoimiala, koska varotoimet ovat sulkeneet esimerkiksi kiinalaisia satamia sekä kokonaisia alueita ja kaupunkeja.

– Kiinalaisten kanssa kauppaa tekeville suomalaisille yrityksille epidemia tulee todennäköisesti vaikuttamaan niin, että voimassaolevissa sopimuksissa rahoitus- ja maksuehdoista tullaan hakemaan joustoa, Kivekäs toteaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kivekkään mukaan koronavirusepidemia vaikuttaa laajasti esimerkiksi kemianteollisuuteen.

– Kiinasta lähtee valtavan paljon perusraaka-ainevirtoja, joilla tulee olemaan heijastusvaikutuksia lukuisiin jalostusketjuihin. Sellaisillakin toimialoilla, mitä emme näe vielä ollenkaan.

Kivekäs uskoo, että koronaviruksen vaikutukset näkyvät tuotantoketjuissa myös pitkään sen jälkeen, kun pahin epidemia on ohi.

– Tässä on potentiaalia vastaavaan kuin Japanin vuoden 2011 maanjäristyksen jälkipyykissä. Sitä pestiin vielä kuukausia ja kuukausia tapahtuneen jälkeen, jolloin globaaleista tuotantoketjuista löytyi koko ajan uutta.

Kivekkään mielestä tilannetta ei kannata kuitenkaan ylidramatisoida. Hän uskoo, että tällä viikolla monet tehtaat voivat käynnistää tuotantoja uudestaan, kun työntekijöitä palaa karanteeneista.

– Jos epidemia tästä venyy paljon, sitten on ihmettelemistä. Nykyiselläänkin saattaa tulla isompi närästys kuin aikaisemmista luonnonkatastrofeista tai muista mullistuksista, joihin liittyy tuotantoketjujen hetkellisiä tai tilapäisiä halvaantumisia. Kiinan merkitys maailmantaloudessa ja teollisuudessa on kasvanut, Kivekäs toteaa.

– Myös se on mielenkiintoista, miten epidemia tulee vaikuttamaan kiinalaisiin pankkeihin, koska rahoituksen ja tavaran kiertäminen on maassa yleensä nopeaa

Business Finlandin tuoreeseen kyselyyn vastanneilla suomalaisyrityksillä on epävarmuutta siitä, miten koronavirusepidemia vaikuttaa liiketoimintaan pitkällä aikavälillä.

Kielteisen arvion vaikutuksista antaa noin viidesosa vastaajista ja noin kolmasosa ei osaa arvioida vaikutuksia.

Lyhyellä aikavälillä yli kolmasosa vastaajista arvioi, että vaikutukset ovat joko kielteisiä tai hyvin kielteisiä. Kuitenkin noin puolet oli sitä mieltä, ettei epidemia juurikaan vaikuta liikevaihtoon.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Business Finlandin teettämään kyselyyn koronavirusepidemian vaikutuksista suomalaisyritysten liiketoimintaan vastasi 299 yritystä, ja vastausprosentti oli 10.

Lähes 80 prosenttia vastaajista on pieniä ja keskisuuria yrityksiä. Siksi Business Finlandin mukaan on yllättävää, että noin joka neljäs on jo tehnyt tai on tekemässä muutoksia alihankintaverkostoonsa. Muutokset eivät ole välttämättä helppoja tai nopeita, joten tämä voi olla merkittävä haitta liiketoiminnalle.

Suurten kansainvälisten yritysten alihankintaverkoston ongelmat Kiinassa koskevat kyselyn perusteella nyt myös suomalaisia pk- ja mikroyrityksiä.

Monella yrityksellä on Suomessa vain tuotekehitys, mutta kaikki valmistus on Kiinassa tai muualla Aasiassa. Valmistuksen tai alihankinnan ongelmat näkyvät tällä toimintamallilla välittömästi tuotteiden markkinoille saamisessa ja liikevaihdossa.

Yli puolet kyselyyn vastanneista on sitä mieltä, että epidemian vaikutukset vientiin ovat hyvin pieniä. Kuitenkin niistä, joilla Aasia kuuluu markkina- tai toiminta-alueeseen, lähes puolet on sitä mieltä, että epidemia vaikuttaa vientiin kielteisesti tai hyvin kielteisesti lyhyellä aikavälillä. Pitkällä aikavälillä lähes kolmasosa ei osaa arvioida vaikutuksia.

Vastaajista noin 80 prosenttia arvioi, ettei epidemia merkittävästi vaikuta organisaation työpaikkojen määrään. Jos Aasia kuuluu yrityksen markkina- tai toiminta-alueeseen, lähes 80 prosenttia näkee vaikutukset henkilöstön kansainväliseen liikkuvuuteen kielteisinä. Kaikista vastaajista näin arvioi lyhyellä aikavälillä 60 prosenttia.

Yli puolet vastaajista arvioi, ettei epidemialla ole juurikaan vaikutusta kansainväliseen kasvuun tai kansainvälistymissuunnitelmiin. Kuitenkin noin kolmasosa on sitä mieltä, että vaikutus on lyhyellä aikavälillä kielteinen tai hyvin kielteinen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Pidemmällä aikavälillä vaikutuksen arvioi kielteiseksi tai hyvin kielteiseksi hiukan alle joka viides, mutta lähes joka neljäs vastaajista ei osaa arvioida vaikutusta.

Virusepidemian aiheuttamia uusia ulkomaankaupan rajoituksia kokee kohdanneensa noin neljäsosa kyselyn vastaajista, mutta noin puolet ei tunnistanut tällaista ongelmaa lainkaan. Tilanne on samanlainen raakaaine- tai komponenttipulan osalta.

Logistiikkaongelmia on kokenut myös noin neljäsosa kaikista vastaajista, mutta Aasiassa toimivista yrityksistä yli kolmasosa.

Epidemia ei toistaiseksi ole kovin voimakkaasti pienentänyt tilauskantaa, kun vain alle viidesosa on tästä väittämästä samaa tai täysin samaa mieltä.

Epidemian riskejä lievittääkseen yli 80 prosenttia vastaajista aikoo vähentää tai lykätä Aasian matkustamista, ja noin viidesosa kannustaa henkilöstöä enemmän etätyöhön. Vain noin 10 prosenttia vastaajista aikoo sulkea tai on sulkenut Aasian toimipisteitä tai siirtää henkilöstöä pois suurimman riskin alueilta.

Lue myös:

Tartuntatautien leviämisvaara kasvaa matkailun ja ilmastonmuutoksen myötä – "Eksoottisia ötököitä voi kulkeutua matkailijoiden mukana"

Epidemia

Koronaviruskuolemia jo yli 1 600

Viimeisimmän tiedon mukaan koronavirustartuntoja on todettu Kiinassa yhteensä 68 500.

Sunnuntaina uusia tapauksia oli 2 009, kun lauantaina niitä oli 2 641.

Terveysvirnaomaisten mukaan karanteenit ja muut varotoimenpiteet ovat vähentäneet uusien tartuntojen määrää.

Koronavirukseen on kuollut Kiinassa 1 665 ihmistä. Uusia kuolemantapauksia oli sunnuntaina 142.

Kiinan ulkopuolella on todettu yli 500 tartuntaa ja viisi kuolemantapausta. Suurin osa on ihmisiä, jotka ovat tulleet Kiinasta.

Sekä kuolleista että tartunnan saaneista useimmat ovat Hubein maakunnasta, jonka pääkaupungista Wuhanista virus sai alkunsa.

Alue on ollut käytännössä suljettuina tammikuun 23. päivästä lähtien, jotta viruksen leviäminen saataisiin pysäytettyä.

Kysely

Rahoitusta ja vienninedistämistä yrityksille tarjoava Business Finland toteutti 7.–14. helmikuuta kyselyn, jonka tarkoituksena oli kerätä tietoa meneillään olevan koronavirusepidemian vaikutuksista Business Finlandin asiakkaiden liiketoimintaan.

Kysely tehtiin verkkokyselynä ja lähetettiin noin kolmelle tuhannelle henkilölle. Kyselyyn saatiin 299 vastausta, eli vastausprosentti oli 10.

Vastaajista lähes 80% oli pk- tai mikroyrityksiä ja lähes 20% suuria tai pieniä suuryrityksiä (midcap). Business Finlandin asiakkaista suurin osa on pk-yrityksiä.

Toiminta- ja markkina-alue kattaa valtaosalla vastaajista (yli 70%) ainakin Euroopan, yli puolella (56%) Aasian sekä noin puolella (49%) Pohjois-Amerikan.

Lähteet: Reuters, Business Finland

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

 • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
 • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
 • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
 • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
 • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
 • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
 • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
 • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​

Aiemmat viestit (2)

Vanhimmat ensin
Vastaa
Jees
Kuukausi sitten oli vaan pieni paikallinen pöpö joka menee kohta ohi ja millä ei ole tänne asti mitään vaikutusta.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

 • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
 • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
 • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
 • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
 • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
 • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
 • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
 • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä
Ilmoitus näkyy vain keskusteluiden moderaattoreille, eikä sitä tulla julkaisemaan.

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Angus
Vast: Jees
Seuraatko kenties kiinalaista mediaa? Kun minä ensi kerran kuulin tästä koronaviruksesta, samassa uutisessa jo mainittiin kansainvälisen epidemian mahdollisuus. Taidettiin jopa puhua superviruksesta.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä
Ilmoitus näkyy vain keskusteluiden moderaattoreille, eikä sitä tulla julkaisemaan.

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.