Alkoholikauppiaan mukaan suomalaisasiakkaat ovat palaamassa taas Tallinnaan – "Ei maksa vaivaa ajaa Latvian puolelle"
Tallinnan sataman tuntumassa sijaitsevassa jättimäisessä SuperAlkossa on sunnuntaina rauhallista, vaikka ensimmäiset asiakkaat ovat olleet jo puoli tuntia etuajassa jonottamassa ovien aukeamista. Enimmäkseen myymälässä kuulee suomea.
Hämeenlinnalaiset Ari Nurminen ja Kirsi Virta ovat kokeneita Viron-matkustajia ja käyvät maassa useasti vuodessa kulttuurimatkoilla.
He eivät ole seuranneet keskusteluja alkoholiverotuksesta. Latvia on aikeissa nostaa väkevien juomien veroa 30 prosentilla, mikä voisi taas siirtää matkustajatuontia Viroon.
Nurmisen mukaan verotus ei vaikuta matkasuunnitelmiin nyt tai jatkossakaan.
– Ei maksa vaivaa ajaa Latvian puolelle.
Hollolalainen Aarre Muranen on käynyt hakemassa alkoholia myös Latviasta asti, kun Viro ensin korotti alkoholiveroa. Sittemmin Viro taas laski veroa, mutta Latviassa on toistaiseksi halvempaa.
Tällä kertaa ostokset pystyi ennen laivaan nousua tekemään Tallinnasta, sillä Murasen auto oli samalla huollettavana Virossa. Näin säästi rahaa sekä huollossa että juomassa.
– Aika hassua, että Suomen veropäätöksillä ohjataan matkustajatuontiin. Mieluiten ostaisin Suomesta. Voisi se kalliimpaa olla, mutta ei näin paljon kuin nyt, sanoo Muranen.
Baltiasta kannattaa hänen mukaansa tuoda Suomeen etenkin lonkeroa ja väkeviä juomia.
– Jos Latviassa käy, laatuviski on puoleen hintaan Suomeen verrattuna.
Tallinnan SuperAlkon johtaja Imre Poll kertoo viimeisimmän huhun olevan, että Latvia korottaa väkevien alkoholijuomien verotusta vain reilut viisi prosenttia kolmenkymmenen sijaan maaliskuun alussa.
– Päätös saattaa venyä viime hetkeen. He kiistelevät siitä parlamentissa.
Pollin mukaan merkittävintä matkustajamyynnin kannalta oli Viron päätös laskea alkoholiveroa. Jo se palautti suurimman osan suomalaisturisteista.
– Latviassa käynti vie kuitenkin kokonaisen päivän.
Leppävirralta Tallinnaan matkanneet Pirkko Tuovinen ja Kari Rautiainen ostivat autoon täydennystä muun muassa kesän veneretkiä varten.
He saivat ajatuksen vierailla Tallinnassa ollessaan Helsingissä venemessuilla.
Motivaationa ei ollut säästää rahaa alkoholiostoksilla.
– Kun rehellisesti ajattelee auton tuomista laivalla ja hotellia, tämä on loma samalla. Varta vasten emme lähde hakemaan, sanoo Tuovinen.
Rautiaisen mukaan Tallinnassa asiakaspalvelu suomalaisia kohtaan on parantunut. Hän sanoo, että myös suomalaiset käyttäytyvät Viron-matkoillaan paremmin kuin takavuosina – ainakin useimmat.
Tausta
Baltian maiden viinaverotaistelu
Viro korotti alkoholiveroa 1.7.2017. Tämän piti olla vasta korotusten alkua.
Korotus kuitenkin osoittautui Viron valtion kannalta virheeksi. Verotulot pienenivät kymmenillä miljoonilla euroilla, kun alkoholia ei enää ostettu Virosta vaan Latviasta.
Suomalaisten matkailu Viroon väheni sadoillatuhansilla vuonna 2018. Tällä oli kerrannaisvaikutuksia koko matkailualaan.
Viro perui veronkorotusajatuksen ja laski alkoholiveroa 1.7.2019.
Latvia ja Liettua suunnittelevat maaliskuun 2020 alusta alkaen nostavansa väkevien juomien verotuksen hieman Viron tasoa ylemmäs.
Suomessa alkoholiverotus pysyy selkeästi korkeampana kuin missään Baltian maassa.
Panimoliiton mukaan 70 prosenttia Viroon matkustaneista aikuisista tuo Suomeen alkoholia.