Talvi

Hiihtolomalla huolletaan mieli ja kroppa – "Hiihtokeskuksissa meno ei ole enää pelkkää biletystä"

Etelä-Suomessa koulujen hiihtolomaviikko on alkanut. Moni perhe suuntaa matkansa kohti pohjoisen laskettelukeskuksia. Etelässä laskettelukeskusten asiakkaat ovat pääasiassa päivävieraita, jotka laskettelevat päivän ja palaavat takaisin kotiinsa.
Etelä-Suomessa koulujen hiihtolomaviikko on alkanut. Moni perhe suuntaa matkansa kohti pohjoisen laskettelukeskuksia. Etelässä laskettelukeskusten asiakkaat ovat pääasiassa päivävieraita, jotka laskettelevat päivän ja palaavat takaisin kotiinsa.

Eteläsuomalaisten hiihtolomaviikko näkyy hiihtokeskuksissa iloisena tunnelma. Maantiellä liikenne on sujunut joustavasti.

– Lunta on niin paljon, että kaikilla on hyvä mieli, Suomen Hiihtokeskusyhdistys ry:n toiminnanjohtaja Harri Lindfors sanoo.

Lännen Media tavoitti Lindforsin puhelimen päähän Kiririnteiltä Posiolta.

Hiihtokeskuksille lumi on väkevä voima ja tänä vuonna lumitilanne on jakanut Suomen vahvasti kahteen kastiin. Pohjoisessa lunta on ennätyksellisen paljon, kun taas etelässä lunta ei ole ollut juuri nimeksikään.

– Etelässä on ollut todella vaikeaa, mutta tällä hetkellä kahta keskusta lukuun ottamatta kaikki muut keskukset ovat auki. Hiihtokeskuksissa on rinteet on onnistuttu lumettamaan ja sitähän hiihtolomalaiset haluavat; nähdä rinteissä lunta, Lindfors sanoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Iso-Syötteen aluejohtaja Jussi Kiiskilä kertoo, että heillä lunta on paikka paikoin 120 senttiä.

Se on poikkeuksellisen paljon myös Pohjois-Pohjanmaan sydänmailla sijaitsevalle keskukselle paljon.

– Tuleva hiihtolomakausi näyttää hyvälle, ja talvi on parhaimmillaan. Etelä-Suomen keskuksille tilanne on taas ollut haastava, koska alkutalvesta ihmiset eivät ole päässeet harrastamaan. Tämä näkyy siinä, että osa hiihtolomalaisista suuntaan matkansa pohjoiseen, Jussi Kiiskilä sanoo.

Ylä-Lapissa Kittilän kunnan Sirkan kylässä sijaitseva Levi vetää eteläsuomalaisia hiihtolomalaisia puoleensa, pitkästä matkasta riippumatta.

Levin matkailun vt. toimitusjohtaja Yrjötapio Kivisaari on huomannut sen, että hiihtolomasta on tullut nimensä veroinen.

– Ihmiset keskittyvät yhä enemmän hyvinvoinnin hakemiseen ja lomalla halutaan liikkua ja rauhoittua yhdessä. Hiihtolomalla meno ei ole enää pelkkää biletystä, vaan liikutaan ja pidetään kropasta ja mielestä huolta.

Tampereen lähellä sijaitseva Sappee sai rinteet ensimmäisen kerran auki 13. joulukuuta. Keskuksen johtaja Jouko Poukkanen sanoo, että lumetus on heille elinehto.

– Lumetus on meille mahdollisuus tehdä talvi, kun talviolosuhteita ei luonnonlumella tule. Lumetuksen vuoksi lasketteluharrastuksen ei tarvitse jäädä tauolle, vaikka hiihtämään ei pääse, Poukkanen sanoo.

Toimiva lumetus vaatii kunnon järjestelmät sekä työvoimaa. Poukkasen mukaan Sappeella työskennellään kolmessa vuorossa kolmen työntekijän voimin.

– Heikkoina pakkastalvina lunta joudutaan tekemään lämpimissä olosuhteissa kuin aiemmin. Tänä vuonna työtä on jouduttu tekemään valtavat määrät, koska olosuhteet ovat olleet haastavia, hän sanoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Oulun liikennekeskuksen päivystäjä Riitta Orrelin mukaan menoliikenne kohti pohjoista on sujunut rauhallisesti.

– Suksiboksiautoja menee etelään erityisesti Rukan suuntaan Valtatie 20:lla. Isompia liikennemääriä ei kuitenkaan ole havaittavissa, hän sanoo.

Orre arvioi, että liikenne voi vilkastua vielä viikonvaihteen aikana.

– Huomiselle sunnuntaille on luvassa huonompaa keliä, joten jotkut voivat katsoa senkin mukaan milloin kannattaa lähteä liikkeelle. Tosin jos on mökki vuokrattu valmiiksi, silloin mennään, olipa keli mikä tahansa, hän sanoo.

Koulujen talvilomat pidetään seuraavan kolmen viikon aikana.

Ensi viikolla lomailevat pääkaupunkiseudun, Turun ja Porin koululaiset. Sen jälkeen eli viikolla yhdeksän talvilomaa vietetään muun muassa Hämeenlinnan, Jyväskylän, Kotkan ja Seinäjoen kouluissa.

Viimeisin lomavuoro viikolla kymmenen, jolloin hiihtolomalla ovat Pohjois- ja Itä-Suomen koululaiset.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​