Kiina

Taiwanin valinta kumppaniksi toi Kiinan Prahan kaupunginjohtajan kimppuun

Piraattipuolueeseen kuuluva Prahan pormestari Zdeněk Hřibin mukaan kaupunkien kannattaa pitää arvoistaan kiinni Kiina-yhteistyössä.
Piraattipuolueeseen kuuluva Prahan pormestari Zdeněk Hřibin mukaan kaupunkien kannattaa pitää arvoistaan kiinni Kiina-yhteistyössä.

Kiinan uhmaaminen voi merkitä yksittäiselle kaupungille pahaa päänsärkyä.

Tšekin pääkaupunki Praha on joutunut kommunistisen Kiinan silmätikuksi tuettuaan avoimesti Taiwania ja Tiibetiä.

Prahan piraattipuoluetta edustava pormestari Zdeněk Hřib selittää Lännen Median haastattelussa, että kaupunki joutui hankalaan asemaan, koska edellinen kaupunginhallitus antoi liikaa periksi Kiinan vaatimuksille.

Konflikti juontaa juurensa edellisen kaupunginhallituksen aikana solmittuun Prahan ja Pekingin ystävyyskaupunkisopimukseen, jossa mainittiin niin sanottu yhden Kiinan politiikka. Kyseisen pykälän myötä Prahan kaupunki hyväksyi sen, että käytännössä itsenäisen valtion tapaan toimiva Taiwan on osa Kiinaa.

Prahan nykyinen hallinto on tavannut Taiwanin edustajia ja kritisoinut Kiinan ihmisoikeusloukkauksia. Se toi myös takaisin Prahan vanhan perinteen liputtaa Tiibetin puolesta. Aina maaliskuun alkupuolella kaupungintalon salossa liehuu Tiibetin lippu kannanottona Tiibetin kulttuurillisen itsemääräämisoikeuden puolesta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Konfliktin seurauksena Praha menetti ystävyyskaupunkisopimuksen Pekingin ja Shanghain kanssa. Lisäksi kiinalaiset peruivat useiden Prahan orkestereiden kiertueet Kiinassa.

Kiinaa tutkivan ajatushautomo Sinopsiksen analyytikko Katerina Prochazkova on seurannut konfliktia läheltä.

Omia arvoja ei kannata uhrata, kun on tekemisissä Kiinan kansantasavallan kanssa. Se oli meidän edeltäjiemme virhe.

Zdeněk Hřib

Prahan pormestari

Hän kertoo, että Kiinan kiukku näkyy yllättävillä tavoilla. Viime vuonna Kiinassa oli tšekkiläistaiteilija Alphonse Muchan taidenäyttely, ja konfliktin alkaessa näyttelyn järjestäjät poistivat Praha-sanan kaikista teosten kuvauksista.

– Ehkä tämä kertoo siitä, että ihmiset ovat valmiita tekemään kaikkensa täyttääkseen puolueelta tulevat määräykset ja menevät joskus jopa vaadittua pidemmälle, Prochazkova sanoo.

Hänen mukaansa kiinalaiset ovat puhuneet myös siitä, että jännitteet saattavat vähentää Kiinasta Prahaan suuntautuvaa turismia.

Prochazkova kertoo, että konflikti on osoitus Kiinan uudesta, aggressiivisemmasta ulkopolitiikasta. Hän näkee, että nyky-Kiinan hallinto ottaa loukkaukset henkilökohtaisesti ja on valmis iskemään takaisin.

Kun kiinalainen ihmisoikeusaktivisti Liu Xiaobo sai Nobelin rauhanpalkinnon 2010, Kiina suuttui Norjalle, ja Norjan lohivienti koki kovan kolauksen. Praha ei kuitenkaan näytä nyt kärsineen suuria taloudellisia menetyksiä.

Prochazkovan mukaan Taiwan on itse asiassa Tšekille arvokkaampi kumppani kuin Kiina. Se investoi Tšekkiin kymmenen kertaa Kiinaa enemmän. Tammikuun 13. päivänä Praha sai uuden ystävyyskaupungin Taipeista, Taiwanin pääkaupungista.

Myös Kiinan boikottiin joutuneet orkesterit ovat saaneet uusia työtilaisuuksia Taiwanista.

Suomessa kaikilla merkittävillä kaupungeilla on suoraa yhteistyötä kiinalaiskaupunkien kanssa. Lännen Media kysyi Prahan pormestarilta Zdeněk Hřibiltä, mitä muut kaupungit voivat oppia Prahan tapauksesta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Omia arvoja ei kannata uhrata, kun on tekemisissä Kiinan kansantasavallan kanssa. Se oli meidän edeltäjiemme virhe. He antoivat kiinalaisten politisoida Prahan ja Pekingin ystävyyskaupunkisuhteen, Hřib sanoo.

– Me halusimme poistaa yhden Kiinan politiikkaa koskevan pykälän. Sen sijaan, että kiinalaiset olisivat kunnioittaneet toiveitamme, he päättivät kiusata orkesterejamme ja lakkasivat kommunikoimasta.

Pormestari näkee, että yhden Kiinan politiikka on ulkoministeriölle kuuluva kysymys.

– Yhden Kiinan politiikka ei ole mikään yksinkertainen asia. Mutta nyt sopimus on purettu, eikä meidän tarvitse enää miettiä sen tulkintaa.

Tiibetin puolesta liputtaminen on Tšekissä hyvin yleistä, ja siihen ottavat osaa monet kaupungit ja kunnat.

Entisen itäblokin alueella nyky-Kiina yhdistyy hyvin helposti omaan historiaan Neuvostoliiton kyljessä tai sen vallan alla.

Liettuassa nosteltiin lokakuussa kulmakarvoja, kun Kiina juhlisti näkyvästi kommunistihallinnon 70-vuotispäivää. Elokuussa Hongkongin mielenosoittajien muodostama valtava ihmisketju sai Baltiassa huomiota, sillä sen esikuvana oli ”Baltian ketju” – Viron, Latvian ja Liettuan itsenäisyysliikkeiden ikoninen tempaus 30 vuoden takaa.

Fakta

Ystävyyttä ilman ulkopolitiikkaa

Suomessa kaikilla suurilla kaupungeilla on Kiinassa ainakin yksi ystävyyskaupunki tai vastaava kumppani.

Sopimukset avaavat kaupungeille tärkeitä mahdollisuuksia. Kuntaliiton vuoden 2015 raportissa asian merkitys tiivistettiin niin, että ystävyyskuntayhteistyö on vip-lippu Kiinan alueellisille markkinoille.

Yhden Kiinan politiikka ei kuulu ainakaan suurimpien kaupunkien ystävyyskaupunkisopimuksiin. Helsingin, Espoon, Tampereen, Vantaan, Oulun ja Turun kaupungeilta vahvistetaan Lännen medialle, että asiaa ei mainita niiden sopimuksissa.

Ainakin näillä kunnilla on Kiinassa ystävyys-, yhteistyö- tai kumppanuuskunta: Helsinki, Espoo, Tampere, Vantaa, Oulu, Turku, Jyväskylä, Lahti, Kuopio, Rovaniemi, Seinäjoki, Kotka, Salo, Kokkola, Hyvinkää, Rauma, Kajaani, Riihimäki, Imatra, Valkeakoski, Kemi, Varkaus, Lieksa ja Inari.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​

Aiemmat viestit (4)

Vanhimmat ensin
Vastaa
MNä
Ollaan ihmisiksi
Toivottavasti Suomella on selkärankaa. Finnair on jo lipsunut hännän heiluttajaksi Kiina myönteisesti. Onneksi Soini ei enää ole ulkoministeri.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä
Ilmoitus näkyy vain keskusteluiden moderaattoreille, eikä sitä tulla julkaisemaan.

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
EU ja sitten Kiina
Tätä myötä se tapahtuu, pian ei ole sananvapautta kellään. Jo nyt meitä sensuroidaan ja valmistellaan Kiinan unioniin, joka ei näy kovin virallisesti, mutta joka toimii ahneuden ja pelon kautta.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä
Ilmoitus näkyy vain keskusteluiden moderaattoreille, eikä sitä tulla julkaisemaan.

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Mankala
Vast: EU ja sitten Kiina
PS hoitaa nämä Kiina-kytkennät Suomessa edustaja Niikon välityksellä.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä
Ilmoitus näkyy vain keskusteluiden moderaattoreille, eikä sitä tulla julkaisemaan.

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
AdoAtero
Vast: EU ja sitten Kiina
"Jo nyt meitä sensuroidaan ja valmistellaan Kiinan unioniin..."

EU:n ja Kiinan rinnastaminen kuulostaa vähintäänkin oudolta. Löytyisikö sinulta (selkeää ja järkevää) perustelua sille?
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä
Ilmoitus näkyy vain keskusteluiden moderaattoreille, eikä sitä tulla julkaisemaan.

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.