Tyksin uusi yhdistelmäkuvaus takaa syöpäpotilaille tarkempaa diagnostiikkaa
Tyksin PET-keskuksessa syttyivät joulukuun lopussa uuden PET-magneettiyhdistelmälaitteen valot. Laitteen uuden teknologian tärkein etu on kohdealueen rakenteen ja toiminnan tutkiminen samanaikaisesti, mitä millään muulla kuvantamislaitteella ei voida tehdä.
Erityisesti hankalien kuvausalueiden osalta yhdistelmälaite parantaa kuvaustarkkuutta merkittävästi.
– Se parantaa ihan uudella tavalla esimerkiksi kaulan ja pään alueella olevien syöpien diagnostiikkaa. Laite vahvistaa myös meidän mahdollisuuksia suunnitella syöpäpotilaiden jatkohoitoja, ylilääkäri Roberto Blanco Sequeiros kertoo.
– Kohdealueen lisäksi tällä kuvataan syöpäpotilas myös silmistä reisiin saakka syövän levinneisyyden kartoittamiseksi, kertoo radiologi Terhi Tuokkola.
Edistyksellistä on myös potilaaseen kohdistuvan säteilymäärän pieneneminen. PET-kuvausta varten potilaalle annetaan radioaktiivinen merkkiaineinjektio, joka aiheuttaa suuren annostuksen säteilyä.
– Merkkiaineen määrää voidaan esimerkiksi lasten osalta tiputtaa yhdistelmäkuvauksessa jopa 20–30 prosenttiin, Tuokkola arvioi.
Aiemmin samassa huoneessa oli kaksi laitetta, PET- ja magneettikuvauslaite. Potilas siirrettiin laitteesta toiseen ja kuvaus saattoi kestää pari tuntia. Yhdistelmälaitteella (PET–MRI) kuvausaika tipahtaa alle tuntiin.
Ulkomuodoltaan uusi laite ei juuri poikkea entisestä, mutta sen syöttöaukko on perinteistä pienempi.
– Aukko on 10 senttiä normaalia 70-senttistä aukkoa pienempi, koska siinä sijaitsee PET-signaalin kerääjiä. Tästä syystä se ei sovi ihan kaikkien potilaiden kuvaamiseen. Esteenä voi olla esimerkiksi potilaan koko tai ahtaan paikan kammo, Tuokkola kertoo.
PET-keskuksessa on valmiudet myös anestesiassa kuvaamiseen.
Jykevän PET-MRI:n sijoittaminen vanhaan rakennukseen ei ollut yksinkertaista. Se vaati kuvaushuoneen uudelleenrakentamisen ja myös suuren reiän tekemisen PET-keskuksen ulkoseinään.
– Seinissä on nyt [sähkömagneettisen kentän pysäyttävän] Faraday-häkin lisäksi myös tiilirakenne. Se ehkäisee sekä melua että henkilökuntaan kohdistuvan radiologisen säteilyn määrää, Tuokkola esittelee.
Henkilökunnan innostus uusista kuvantamismahdollisuuksista ja uudentasoisesta kuvatarkkuudesta on lähes käsinkosketeltavaa.
– Laitetta voidaan käyttää myös monipuolisesti tieteellisessä tutkimuksessa. Sillä voidaan esimerkiksi selvittää, millä tavalla eri hermovälittäjäaineet osallistuvat muun muassa muistin toimintaan tai vaikuttavat vaikka erilaisten riippuvuushäiriöiden syntyyn. Monet suomalaiset tutkijaryhmät ovat jo ilmaisseet kiinnostuksensa laitteen käyttöä kohtaan, professori ja PET-keskuksen projektijohtaja Juha Rinne iloitsee.
Jo koulutus- ja käyttöönottovaiheessa uusi laite on osoittanut hyödyllisyytensä. Tukholmalaisten kollegoiden ohjauksessa on kuvattu Tyksissä hoidossa olevia, vapaaehtoisesti kuvattaviksi suostuneita potilaita.
– Juuri torstaina saimme aivan mielettömän tarkkoja kuvia erään potilaan keuhkoista ja sydänalueesta, riemuitsee sairaalafyysikko Virva Saunavaara.
Varsinaiseen potilastyöhön uusi laite saadaan kuukauden tai kahden sisällä.
Fakta
PET–MRI-yhdistelmälaite
PET-magneettikuvauslaite yhdistää PET- ja magneettikuvausteknologian.
TYKS:in PET-MRI on ainut yhdistelmälaite Suomessa ja vasta kuudes Pohjoismaissa.
Lupa hankintaan annettiin vuonna 2018. Varsinainen hankintapäätös tehtiin 2019.
Laitteen ja sen vaatiman tilan remontoiminen olivat yhteensä 3,9 miljoonan euron hanke.
Rahoituksesta vastasivat sairaanhoitopiiri (1,5 miljoonaa euroa), Turun yliopisto (744 000 euroa) ja Suomen Akatemia (1,7 miljoonaa euroa).