Uutiset

Tyksin uusi yhdistelmäkuvaus takaa syöpäpotilaille tarkempaa diagnostiikkaa

RIITTA SALMI
PET-magneettilaite on tällä hetkellä Suomen ainoa.
PET-magneettilaite on tällä hetkellä Suomen ainoa.

Tyksin PET-keskuksessa syttyivät joulukuun lopussa uuden PET-magneettiyhdistelmälaitteen valot. Laitteen uuden teknologian tärkein etu on kohdealueen rakenteen ja toiminnan tutkiminen samanaikaisesti, mitä millään muulla kuvantamislaitteella ei voida tehdä.

Erityisesti hankalien kuvausalueiden osalta yhdistelmälaite parantaa kuvaustarkkuutta merkittävästi.

– Se parantaa ihan uudella tavalla esimerkiksi kaulan ja pään alueella olevien syöpien diagnostiikkaa. Laite vahvistaa myös meidän mahdollisuuksia suunnitella syöpäpotilaiden jatkohoitoja, ylilääkäri Roberto Blanco Sequeiros kertoo.

– Kohdealueen lisäksi tällä kuvataan syöpäpotilas myös silmistä reisiin saakka syövän levinneisyyden kartoittamiseksi, kertoo radiologi Terhi Tuokkola.

Edistyksellistä on myös potilaaseen kohdistuvan säteilymäärän pieneneminen. PET-kuvausta varten potilaalle annetaan radioaktiivinen merkkiaineinjektio, joka aiheuttaa suuren annostuksen säteilyä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Merkkiaineen määrää voidaan esimerkiksi lasten osalta tiputtaa yhdistelmäkuvauksessa jopa 20–30 prosenttiin, Tuokkola arvioi.

Aiemmin samassa huoneessa oli kaksi laitetta, PET- ja magneettikuvauslaite. Potilas siirrettiin laitteesta toiseen ja kuvaus saattoi kestää pari tuntia. Yhdistelmälaitteella (PET–MRI) kuvausaika tipahtaa alle tuntiin.

Ulkomuodoltaan uusi laite ei juuri poikkea entisestä, mutta sen syöttöaukko on perinteistä pienempi.

– Aukko on 10 senttiä normaalia 70-senttistä aukkoa pienempi, koska siinä sijaitsee PET-signaalin kerääjiä. Tästä syystä se ei sovi ihan kaikkien potilaiden kuvaamiseen. Esteenä voi olla esimerkiksi potilaan koko tai ahtaan paikan kammo, Tuokkola kertoo.

PET-keskuksessa on valmiudet myös anestesiassa kuvaamiseen.

Jykevän PET-MRI:n sijoittaminen vanhaan rakennukseen ei ollut yksinkertaista. Se vaati kuvaushuoneen uudelleenrakentamisen ja myös suuren reiän tekemisen PET-keskuksen ulkoseinään.

– Seinissä on nyt [sähkömagneettisen kentän pysäyttävän] Faraday-häkin lisäksi myös tiilirakenne. Se ehkäisee sekä melua että henkilökuntaan kohdistuvan radiologisen säteilyn määrää, Tuokkola esittelee.

Henkilökunnan innostus uusista kuvantamismahdollisuuksista ja uudentasoisesta kuvatarkkuudesta on lähes käsinkosketeltavaa.

– Laitetta voidaan käyttää myös monipuolisesti tieteellisessä tutkimuksessa. Sillä voidaan esimerkiksi selvittää, millä tavalla eri hermovälittäjäaineet osallistuvat muun muassa muistin toimintaan tai vaikuttavat vaikka erilaisten riippuvuushäiriöiden syntyyn. Monet suomalaiset tutkijaryhmät ovat jo ilmaisseet kiinnostuksensa laitteen käyttöä kohtaan, professori ja PET-keskuksen projektijohtaja Juha Rinne iloitsee.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Jo koulutus- ja käyttöönottovaiheessa uusi laite on osoittanut hyödyllisyytensä. Tukholmalaisten kollegoiden ohjauksessa on kuvattu Tyksissä hoidossa olevia, vapaaehtoisesti kuvattaviksi suostuneita potilaita.

– Juuri torstaina saimme aivan mielettömän tarkkoja kuvia erään potilaan keuhkoista ja sydänalueesta, riemuitsee sairaalafyysikko Virva Saunavaara.

Varsinaiseen potilastyöhön uusi laite saadaan kuukauden tai kahden sisällä.

Fakta

PET–MRI-yhdistelmälaite

PET-magneettikuvauslaite yhdistää PET- ja magneettikuvausteknologian.

TYKS:in PET-MRI on ainut yhdistelmälaite Suomessa ja vasta kuudes Pohjoismaissa.

Lupa hankintaan annettiin vuonna 2018. Varsinainen hankintapäätös tehtiin 2019.

Laitteen ja sen vaatiman tilan remontoiminen olivat yhteensä 3,9 miljoonan euron hanke.

Rahoituksesta vastasivat sairaanhoitopiiri (1,5 miljoonaa euroa), Turun yliopisto (744 000 euroa) ja Suomen Akatemia (1,7 miljoonaa euroa).

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​