Turku

”Viihtyisä seurusteluravintola on kuin olohuone” – Fredrik avaa ovensa Turussa

JARI LAURIKKO
Ravintoloitsija Tommi Avola on työskennellyt ravintola-alalla reilut kaksikymmentä vuotta. Hän pyörittää yhtiökumppaniensa kanssa Turussa kortteliravintola Arvoa, Nordic Pizza Companya, salakapakka Ullakkoa sekä tällä viikolla avautuvaa aikuisten seurusteluravintola Fredrikiä.
Ravintoloitsija Tommi Avola on työskennellyt ravintola-alalla reilut kaksikymmentä vuotta. Hän pyörittää yhtiökumppaniensa kanssa Turussa kortteliravintola Arvoa, Nordic Pizza Companya, salakapakka Ullakkoa sekä tällä viikolla avautuvaa aikuisten seurusteluravintola Fredrikiä.

Ravintolakulttuuri elää murroskautta. Perinteiset yökerhot eivät enää houkuttele väkeä, ja ne ovatkin saaneet viime vuosina väistyä seurusteluravintoloiden tieltä. Ihmiset haluavat viettää aikaa ja tavata ystäviään tunnelmallisissa ravintoloissa hyvän ruuan ja juoman parissa.

– Pubien on sanottu olevan olohuoneen jatkeita, mutta uudet seurusteluravintolat eivät ole enää vain jatkeita vaan todellisia olohuoneita, joihin tullaan nauttimaan ja viihtymään, ravintoloitsija Tommi Avola sanoo.

Avola on työskennellyt ravintola-alalla jo yli kaksikymmentä vuotta ja nähnyt alan muutokset. Hän päätyi alalle vähän vahingossa aloittaessaan työt baarimikkona.

– Viehätyin alasta nopeasti. Sain olla päivisin vapaalla, kun muut olivat töissä. Työt veivät mennessään ja suoritin myös ravintola-alan opinnot.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Avola on ehtinyt työskennellä useissa Turun legendaarisissa yökerhoissa, kuten Operassa ja SK-ravintoloiden Primassa, Onnelassa, Puuterissa, Giggling Marlinissa, Apollossa ja Armaksessa sekä Fontissa. Ennen yrittäjäksi ryhtymistä Avola työskenteli neljä ja puoli vuotta ravintolapäällikkönä Tårgetissa, kunnes aika oli kypsä omalle ravintolalle.

– Varmasti jokainen alalla työskentelevä haluaa perustaa jossain vaiheessa oman ravintolan. Olimme jutelleet parin kaverin kanssa asiasta aina silloin tällöin ja etsineet pitkään sopivaa tilaa, kunnes Puutarhakadulla sijaitseva vanha pankkikiinteistö tuli vastaan. Kävimme katsomassa sitä elokuussa 2017 ja Arvo avasi ovensa seuraavan vuoden lokakuussa.

Sijainti on ravintolatoiminnassa menestymisessä ehdottomasti tärkeimpiä seikkoja. Portsassa sijaitseva Arvo on hieman ydinkeskustan ulkopuolella, mutta toisaalta vahvasti kehittyvällä ja kasvavalla alueella, josta on puuttunut viihtyisä kortteliravintola.

– Portsa on mielettömän hieno kaupunginosa, jossa yhdistyy vanha ja uusi. Se on myös nopeasti kasvava asuinalue, mikä on tärkeää yrittäjälle. Ei riitä, että tekee hyviä cocktaileja, jos ei ole asiakkaita. Uskon suurimman osan asiakkaistamme olevan portsalaisia, mutta Arvon maine on kiirinyt ja väkeä tulee viikonloppuisin taksilla kauempaakin.

"Viehätyin alasta nopeasti. Sain olla päivisin vapaalla, kun muut olivat töissä."

Arvon perustamisen jälkeen tahti on kiihtynyt. Avola pyörittää yhtiökumppaneidensa kanssa Turussa myös Eerikinkadulla sijaitsevaa Nordic Pizza Companya sekä samassa rakennuksessa sijaitsevaa salakapakka Ullakkoa. Uusi aikuisten seurusteluravintola Fredrik avaa tällä viikolla ovensa osoitteessa Linnankatu 18.

Fredrik avautuu vanhaan, 1800-luvun lopulla rakennettuun Turun Säästöpankin juhlasaliin. Samassa tilassa on toiminut aiemmin muun muassa Bryssel, Showroom, Chic ja Kingi.

– Turussa on useita ravintoloita ja pubeja, mutta Arvon ja Fredrikin kaltaiset aikuisten seurustelupaikat ovat puuttuneet. Sellaisille on kuitenkin selvästi tilausta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Fredrikin, Arvon ja Ullakon tarjonnassa näkyvät vahvasti viini, cocktail sekä oluet ja siiderit. Erityisesti cocktailit kiinnostavat Avolan mukaan asiakkaita, jotka panostavat tänä päivänä määrän sijaan laatuun.

– Klassikkococktailit sekä niistä muokatut modernit versiot ovat olleet pitkään nousussa. Myös alkoholittomien juomien määrä on moninkertaistunut.

Ravintoloiden pyörittäminen pitää miehen kiireisenä, mutta yhtiökumppaneiden ja henkilökunnan ansiosta aikaa jää myös perheelle ja harrastuksille.

Jotta kiireinen arki pysyy tasapainossa, Avola käy kuntosalilla ja pelaa kesäisin jalkapalloa, jota hän on potkinut lapsesta asti. Uusin harrastus on ranskan opinnot, jotka Avola aloitti Kaarinan kansalaisopistossa reilut kaksi vuotta sitten.

– En ollut koskaan ennen lukenut ranskaa enkä ymmärtänyt sanakaan, mutta kielten opiskelu ja etenkin kauniin kuuloinen ranska kiehtovat minua. Päiväkurssilla suurin osa on eläkeläisiä, mutta meillä on hyvä ryhmä ja innostava opettaja. Ranskan tunnit ovatkin huikea irtiotto normaali arjesta, Avola sanoo.

Seurusteluravintola Fredrikin avajaisia vietetään pe 21.helmikuuta kello 20 alkaen os. Linnankatu 18, Turku.

Tommi Avola

43 vuotta.

Asuu vaimon ja kahden lapsen kanssa Kaarinassa.

Koulutukseltaan restonomi.

Pyörittää yhtiökumppaneidensa kanssa Turussa ravintola Arvoa, Nordic Pizza Companya, salakapakka Ullakkoa sekä uutta aikuisten seurusteluravintola Fredrikiä.

Harrastaa kuntosalilla käyntiä ja kesäisin jalkapalloa. Opiskelee kansalaisopistossa ranskaa.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​