Liikenne

Joka kymmenes uskoo, että kaksi lasta voi matkustaa samassa turvavyössä

NINA MÖNKKÖNEN
Kiinnitä turvavyö aina, riippumatta siitä, kuljetko henkilö- tai pakettiautossa, etu- tai takapenkillä. Kuva: Nina Mönkkönen/Liikenneturva
Kiinnitä turvavyö aina, riippumatta siitä, kuljetko henkilö- tai pakettiautossa, etu- tai takapenkillä. Kuva: Nina Mönkkönen/Liikenneturva

Liikenneturvan tuoreen kyselyn mukaan joka kymmenes uskoi, että kaksi lasta voi laittaa samaan turvavyöhön, jos autossa ei ole jokaiselle omaa turvavyöllistä paikkaa. Yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen Liikenneturvasta muistuttaa, että turvavyösääntö on hyvin yksinkertainen: yksi henkilö turvavyötä kohden ja jokainen turvavöihin.

– Turvavyön käytössä näyttää yhä olevan epäselvyyksiä. Jokaisella matkustajalla, niin aikuisella kuin lapsellakin on oltava oma turvavyöllinen paikka. Vaikka vyö estäisi matkustajia singahtamasta ulos autosta, onnettomuustilanteessa samalla turvavyöllä vyötetyt voivat aiheuttaa toisilleen pahojakin vammoja, Heiskanen kertoo.

Liikenneturva muistuttaa hiihtolomalle lähteviä turvavyön asianmukaisesta käytöstä: olan yli, napakasti kiinni ja vain yksi matkustaja vyötä kohden. Liikenneturvan seurantojen mukaan turvavyön käytössä on vielä petrattavaa: etupenkillä vöissä istuu 95 prosenttia ja takapenkillä 87 prosenttia henkilöautossa matkustavista. Parannettavaa siis vielä löytyy, sillä takapenkillä turvavyö jää useammin kiinnittämättä. Talvipakkasilla paksumpi toppatakki kannattaa riisua, jotta turvavyö tulee riittävän kireälle.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Turvavyötöntä matkustajaa voi verrata takapenkin elefanttiin. Esimerkiksi 50 km/h nopeudella tapahtuvassa kolarissa ihmisen törmäyspaino on jo 40-kertainen. Onnettomuuden sattuessa ilman vyötä takapenkillä istuva voi siis tulla melko kovaa etumatkustajien päälle. Myös alhaisilla nopeuksilla turvavyö on ehdoton. Aikuinen saattaa kyetä käsillään estämään iskeytymisen rattiin tai etupenkin selkänojaan enintään 7 km/h nopeudella tapahtuvassa kolarissa. Taajama-ajossakin siis vyöt kiinni kaikille, Heiskanen painottaa.

Liikenneturva selvitti suomalaisten tietämystä erilaisista liikenneaiheista kyselytutkimuksella joulukuussa 2019. Kyselyyn vastanneita oli 1000, joista autoilevia oli 79 prosenttia.

Kiinnitä turvavyö oikein

Kiristä turvavyön lantio-osa napakasti lonkkaluiden päälle. Turvavyö ei saa olla kierteillä eikä löysällä.

Säädä olkavyön korkeus siten, että se kulkee solisluun ja rintalastan yli. Fiksu kuljettaja varmistaa, ettei vyö ole matkustajallakaan kainalossa tai selän takana.

Paksumpi toppatakki on syytä ottaa pois, jotta turvavyö tulee riittävän napakalle.

Kiinnitä turvavyö riippumatta siitä, matkustatko etu- tai takapenkillä. Muista turvavyö myös pitkän matkan linja-autoissa. Vain kiinnitty turvavyö pelastaa.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​