Liikunta

Väitös: Pelaaminen voi parantaa vanhusten fyysistä terveyttä

RIITTA SALMI

Digitaaliset pelit voivat auttaa parantamaan vanhusten fyysistä ja toiminnallista terveyttä. Asia käy ilmi Aung Pyaen tietojenkäsittelytieteen väitöstutkimuksesta, joka tarkastetaan Turun yliopistossa.

Pyaen tutkimuksen lupaavat tulokset Suomesta ja Japanista antavat viitteitä siitä, että pelejä voitaisiin hyödyntää myös vanhusten kuntoutuksessa.

Tutkimuksessa tutkittiin suomalaisen hiihtopelin hyödyntämistä vanhusten fyysisen ja toiminnallisen terveyden ylläpitämisessä ja arvioitiin Turku Game Labin suunnitteleman ja kehittämän digitaalisen Skiing Game -pelin soveltuvuutta vanhusten fyysisen toimintakyvyn parantamiseen. Tutkimuksessa keskityttiin käyttäjien kokemusten laatuun sekä pelin helppokäyttöisyyteen ja hyödyllisyyteen.

– Jo markkinoilla olevat kaupalliset pelit, kuten Microsoft Kinect-Sports ja Nintendo Wii Sports -pelit, voivat esimerkiksi kehittää vanhusten liikuntakykyä ja tasapainoa, kertoo Pyae yliopiston tiedotteessa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Suomessa hiihtopeliä testattiin 21 vanhuksen kanssa. Vertailuryhmänä oli 24 vanhusta Japanista. Tulosten mukaan suomalaisvanhukset, jotka eivät olleet koskaan pelanneet digitaalisia pelejä ennen tutkimusta, kokivat pelin positiivisesti ja heidän motivaationsa käyttää sitä oli korkea.

– Vaikka useimmilla heistä oli kielteisiä ennakkonäkemyksiä ja väärinkäsityksiä digitaalisista peleistä, testin jälkeen heidän asenteensa oli selvästi positiivisempi. Digitaalisiin peleihin pohjaavat harjoitukset siis oikeasti kiinnostavat vanhuksia, Pyae kertoo.

Pyae uskoo, että pelien käyttö tavanomaisen fyysisen harjoittelun ohella voisi edistää vanhusten kunnon ylläpitoa. Lisäksi Japanista saadut tutkimustulokset osoittavat, että hiihtopeli sopii hyvin käytettäväksi myös Suomen ulkopuolella.

– Tutkimustulokset tarjoavat mahdollisuuksia päätöksentekijöille ja terveydenhuollon ammattilaisille, jotka harkitsevat digitaalisten pelien käyttöä vanhusten kuntoutuksessa. Peleihin perustuvat interventiot voidaan toteuttaa ja ottaa käyttöön vanhuksille esimerkiksi vanhainkodeissa, kuntoutuksessa ja kotona, Pyae sanoo.

Aung Pyae
Aung Pyae
Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​