Uutiset

Kolumni: Rotan vuosi alkaa uhkaavasti Kiinassa

Kiinassa mielialat ovat yhtäkkiä muuttuneet. Vaikka kansa on jo jonkin aikaa tiennyt, että uudentyyppisen koronaviruksen aiheuttama keuhkokuume on levinnyt ympäri maata, harvat ovat pitäneet tilannetta vakavana.

Päätös asettaa Wuhanin jättiläiskaupungin asukkaat käytännössä matkustuskieltoon on saanut kiinalaiset hätkähtämään. Monet pelkäävät nyt taudin muodostuvan vastaavanlaiseksi epidemiaksi kuin yli 700 ihmistä tappanut keuhkokuume sars vuonna 2002.

Wuhanissa alkunsa saanut tauti ilmeni mahdollisimman huonoon aikaan. Sian vuosi vaihtuu rotan vuodeksi lauantaina, ja kiinalaista uutta vuotta edeltävällä viikolla sadat miljoonat ihmiset ovat palanneet kotipaikkakunnilleen viettääkseen pyhää perheidensä kanssa.

Olosuhteet taudin leviämiseen ovat siten olleet otolliset. Uuden viruksen on todettu tarttuvan ihmisestä toiseen, joten täpötäysissä junissa ja linja-autoissa tartuntavaara on ollut suuri.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Yli kymmenen miljoonan asukkaan Wuhan on eri rautateiden tärkeä solmukohta. Nyt junat eivät enää ota matkustajia sieltä, lentokenttä on suljettu ja julkista liikennettä on rajoitettu madollisimman paljon.

Monet kiinalaiset ihmettelevät, miksi Wuhan on pistetty saartoon vasta nyt, jos tautia kerran pidetään näin vaarallisena. Wuhanin kaupunginjohtaja onkin myöntänyt, että varotoimiin olisi pitänyt ryhtyä jo aiemmin.

Autonomisessa Hongkongissa epäillään kommunistipuolueen aluksi yrittäneen pitää taudin leviämistä salassa. Vaikka virustartuntoja vahvistettiin Japanissa ja Thaimaassa jo viime viikolla, kesti tovin ennen kuin yhdestäkään tapauksesta ilmoitettiin Kiinassa Wuhanin ulkopuolella.

Hongkongissa ollaan vielä katkeria siitä, että puolue piti kauan sarsin leviämistä salassa. Kun puolue vihdoin myönsi tilanteen vakavuuden, sarsiin oli kuollut lukuisia ihmisiä Hongkongissa ja useissa eri maissa.

Puolue vakuuttaa ottaneensa oppia sarsista. Kaikkia salailuun syyllistyviä tahoja uhataan ankarilla rangaistuksilla, mutta Hongkongissa puolueeseen ei silti luoteta.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​