Ranskalainen Rafale saapui Pirkkalaan Puolustusvoimien testeihin – Hävittäjää on käytetty sotaoperaatioissa esimerkiksi Afganistanissa
Ilmavoimien HX-Challenge-tapahtumassa oli tiistaina vuorossa ranskalaisen Dassault Rafale-hävittäjän esittelypäivä.
Satakunnan lennoston Pirkkalan tukikohdassa toimittajille järjestetyssä tilaisuudessa Rafalea markkinoi muun muassa Ranskan Suomen suurlähettiläs Serge Tomasi, joka luonnehti Ranskaa luotettavaksi kumppaniksi. Tilaisuudessa näytetyllä videolla osallistujia pyrittiin vakuuttamaan Rafalen sopivuudesta Suomelle muun muassa Kalevasta poimitulla lainauksella "tulta iskevästä ilman linnusta".
Ranskan ilmavoimat suunnittelee käyttävänsä konetyyppiä vielä vuosikymmenien päästä. Rafalella on jatkuva päivitysprosessi, jonka myötä konetyypin uskotaan lentävän vielä 2060-luvulla saakka. Rafalella lentänyt luutnantti Clément Amagat kertoi tilaisuudessa, että hävittäjä on taisteluissa testattu.
Rafalea on käytetty sotaoperaatioissa Afganistanissa, Irakissa, Syyriassa, Libyassa sekä Länsi-Afrikassa Malissa. Ranskan ilmavoimien lisäksi konetta ovat tilanneet muun muassa Intia ja Egypti.
HX-hankkeessa korvataan nykyisin Ilmavoimien käytössä olevien Hornetien suorituskyky monitoimihävittäjillä. Puolustusvoimat on linjannut tarjouspyynnössä hankittavien koneiden määräksi 64 kappaletta ja hankkeen hintakatoksi 10 miljardin euroa. Pirkkalaan on lennätetty testihävittäjää, jotka molemmat ovat kaksipaikkaisia.
Tammikuun alkupuolella alkaneen testaustapahtuman tavoitteena on todentaa hävittäjävalmistajien ilmoittamat tiedot tasapuolisesti Suomen olosuhteissa ja suomalaisten määrittämin testein. Jokaisen kandidaatin testeihin on varattu seitsemän arkipäivää. Ensimmäisenä testattiin Eurofighter-hävittäjää. HX-Challangessa Rafalea ei ainakaan alkuviikosta päästä testaamaan kovissa pakkasissa.
– Rafale toimii täydellisesti erittäin kylmässä talvessa, Dassault Rafalen kampanjajohtaja Benjamin Gardetten vakuutttaa Lännen Medialle.
Rafale-kaupan kerrottiin toteutuessaan kehittävän vakaalla pohjalla olevia liiketoimintamalleja suomalaiselle teollisuudelle.
Konkreettisia tietoja teollisesta yhteistyöstä ei kuitenkaan annettu. Ranskalaiset lupasivat myös sitoutua suomalaiseen huoltovarmuuteen sekä jakaa Rafalen teknologiaa ja tietotaitoa Suomen kanssa.
Satakunnan lennoston komentaja eversti Aki Heikkisen mukaan osa testitapahtumaan osallistuvista Horneteista ja Hawk-hävittäjistä nousee taivaalle muista kuin Pirkkalan tukikohdasta. Testeissä on ollut sään osalta kaksi tavoitetta.
– Ensimmäinen on se, että valitsimme ajankohdan sellaiseksi, että kukin ehdokas joutuu varautumaan toimimaan suomalaisissa olosuhteissa. Se tavoite on jo saavutettu. Toisena tavoitteena oli tehdä tiettyjä rullaus-, lähtö- ja laskutestejä, joita sää tietysti jonkin verran haittaa.
Heikkinen luonnehti HX-Challengea vuoden tärkeimmäksi tapahtumaksi ja tehtäväksi lennostolle.
– Meillä on koko lennoston väki enemmän tai vähemmän mukana isäntämaatuen tuottamisessa, jota tarjoamme kaikille hävittäjäehdokkaille, hän sanoo.
Testitapahtumassa on lisäksi mukana noin 200 henkilöä Puolustusvoimista eri puolilla Etelä-Suomea. He operoivat ja ylläpitävät hävittäjäkandidaateille rakennettua testikenttää.