Paikalliset

Länsi-Suomen merivartiosto auttoi viime vuonna yli 2 300 ihmistä – alusten öljypäästöjen määrä yli kaksinkertaistui

EERO SAARIKOSKI
Meripelastustehtäviä johdettiin Turun johtokeskuksesta viime vuoden aikana yhteensä 778 kappaletta.
Meripelastustehtäviä johdettiin Turun johtokeskuksesta viime vuoden aikana yhteensä 778 kappaletta.

Länsi-Suomen merivartiostolle vuosi 2019 oli pitkälti edellisvuoden tasolla tehtävien määrissä. Kokonaisuudessaan tehtävät olivat edellisvuosia haasteellisempia ja Länsi-Suomen merivartioston yksiköiden meripelastustoimeen sitoutunut työpanos kasvoi lähes viidenneksen.

Rajavartiolaitoksen alaisuuteen kuuluva Länsi-Suomen merivartiosto vastaa koko läntisen Suomen merialueiden turvallisuudesta Hiittisistä Virpiniemen merivartioasemalle Haukiputaalle asti. Länsi-Suomen merivartiostoon kuuluu kymmenen merivartioasemaa.

Meripelastuksen vaaratilanneluokituksen mukaisia tehtäviä johdettiin Turussa sijaitsevasta johto- ja meripelastuskeskuksesta (MRCC Turku) viime vuoden aikana yhteensä 778.

Tehtävissä löydettiin tai pelastettiin yhteensä 2323 ihmistä. Kymmenessä tapauksessa onnettomuudet johtivat ihmisen menehtymiseen.

Yleisin avuntarpeeseen johtanut syy oli kone- tai sähkövian aiheuttama ohjailukyvyttömyys. Muita yleisimpiä syitä olivat pohjakosketukset, meripelastuksen sairaankuljetustehtävät sekä mies meressä tilanteet.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Merivartioston menneen vuoden dramaattisin tehtävä koettiin elokuun alussa, kun kaksi venettä törmäsivät Airistolla vaatien turkulaisen veljeskaksikon hengen.

Rikostutkintaa työllistivät erityisesti ammattimeriliikenteeseen liittyvät rikostutkinnat, joissa keskeisimpinä rikosnimikkeinä on ollut törkeä ympäristön turmeleminen tai hyvän merimiestaidon laiminlyönti.

Myös huvialusten yhteentörmäyksiä on tullut tutkintaan edellisvuosien tapaan. Länsi-Suomen merivartiosto aloitti vuoden 2019 aikana 440 rikosasian esitutkintaa, joista epäiltyjä vesiliikennejuopumuksia oli 83, liikenneturvallisuuden vaarantamisia 19.

Rajavartiolaitoksen tehtäviin lisättiin viime vuoden alusta myös toimiminen johtavana valvontaviranomaisena aluksista veteen menevien päästöjen valvonnassa.

Merivartiosto havaitsikin epäiltyjä päästöjä yli 50. Määrä on yli kaksinkertainen vuoden 2018 havaintoihin verrattuna. Merelliseen ympäristön pilaamiseen liittyen avattiin 12 ympäristörikostutkintaa ja määrättiin kaksi hallinnollista öljypäästömaksua.

Merivartiostojen sukeltajat paiskivat viime vuonna ennätysmäärät töitä. Sukeltajilla oli yhteensä 39 tehtävää, joissa tuottiin myös poliisilaitosten, Tullin, Suomen ympäristökeskuksen, Onnettomuustutkintakeskuksen, Puolustusvoimien ja Museoviraston toimintaa.

Vuoden 2019 aikana merivartiosto partioi 41 700 tuntia, yli 10 000 tuntia edellisvuotta enemmän. Partioinnin yhteydessä tehtiin 16 500 tarkastusta merialueella.

Merivartiosto huolehtii myös rajatarkastusten toteuttamisesta. Se tekee tarkastuksia lentoliikenteen osalta yhdeksällä ja vesiliikenteen osalta kahdella kansainvälisellä rajanylityspaikalla.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Viime vuonna vartioston vastuulla olevilla rajanylityspaikoilla toteutettiin lähes 80 000 rajatarkastusta Schengen-ulkorajaliikenteessä. Suurin muutos koettiin Turun lentoasemalla, jossa ulkorajaliikenne kasvoi merkittävästi. Lentoasemalla tehtiin 34 708 rajatarkastusta.

Kasvu selittyy Lontooseen ja Skopjeen suuntautuneilla säännöllisillä ulkorajalennoilla.

Laittomaan maahantuloon liittyvät rikostutkinnat liittyivät pääosin maahantulokieltojen rikkomiseen. Rajat ylittävään rikollisuuteen liittyviä rikosasioiden esitutkintoja aloitettiin laittoman maahantulon järjestäminen -nimikkeellä kuusi kappaletta, matkustusasiakirjan väärennystapauksissa 17.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​