Uutiset

Ulkomaat sopivat aseidenvientikiellosta Libyaan – Huippukokouksessa linjattiin myös, etteivät ulkopuoliset sotkeudu enää Libyan taisteluihin

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tapasivat Berliinissä sunnuntaina. Viime viikolla sotapäällikkö Khalifa Haftar lähti Moskovan neuvotteluista allekirjoittamatta aseleposopimusta.
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tapasivat Berliinissä sunnuntaina. Viime viikolla sotapäällikkö Khalifa Haftar lähti Moskovan neuvotteluista allekirjoittamatta aseleposopimusta.

Saksan liittokansleri Angela Merkel kertoi Berliinissä, että Libyan sisällissotaan sekaantuneet ulkopuoliset maat eivät enää sotkeudu sotilaallisesti Libyan taisteluihin. Ulkopuoliset maat ovat sopineet, etteivät ne vie uusia aseita Libyaan, ja aseidenvientikieltoa on tarkoitus valvoa aiempaa paremmin matkalla kohti pysyvää aselepoa.

Kertoessaan Berliinin Libya-huippukokouksen tuloksista kokouksen päätyttyä sunnuntaina illalla Merkel ei kuitenkaan näyttänyt erityisen riemulliselta. Merkelin emännöimässä kokouksessa ei solmittu rauhaa – eikä sitä kukaan kokouksesta odottanutkaan. Sisällissodan libyalaiset osapuolet eivät Merkelin mukaan edes mahtuneet samaan kokoushuoneeseen liittokanslerinvirastossa.

Berliinissä yli kymmenen maata ja järjestöä päättivät, mitä ne ulkopuolisina maina Libyan taisteluiden osalta tekevät. Libyan sota on jo aikoja sitten paisunut mittelöksi, jossa muut kuin libyalaiset ottavat yhteen. Kaikki paikalla olleet maat olivat yhtä mieltä siitä, että rauhaan Libyassa voidaan päästä vain, jos ulkovallat siirtyvät ensin sisällissodasta kauemmaksi. Libyaa yritetään estää muuttumasta toiseksi Syyriaksi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Turkin ja Venäjän presidentit seurannassa

Berliinissä seurattiin tarkasti erityisesti Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin ja Venäjän presidentti Vladimir Putinin askeleita. Ennen kokousta Erdoğan sanoi lähettävänsä Libyan virallisen hallituksen tueksi omia sotilaitaan. Vastaavasti Libyan virallista hallitusta vastaan taistelevan kenraalin Khalifa Haftarin riveissä taistelee jo nyt venäläisiä palkkasotureita.

Erdoğan ja Putin sopivat viikko sitten, millä ehdoilla libyalaiset aloittaisivat tulitauon maansa alueella. Ehdoissa oli tarkoitus huomioida sekä Turkin että Venäjän edut. Libyalaisille suunnitelmasta kerrottiin kuitenkin vasta Turkin ja Venäjän yhteisymmärryksen jälkeen. Omapäinen kapinalliskenraali Haftar ei suostunut hänen eteensä tuotuun aselepoehdotukseen ja matkusti pois Moskovasta allekirjoittamatta ulkopuolisten tekemää paperia.

Trump jätti väliin, Pompeo sivuosassa

Rauhallisen Merkelin käsissä oli nyt laajempi asia kuin vain libyalaisten kohtalo. Libyassa taistelevien osapuolten tärkeimmät tukijat tai muut yksittäiset maat – kuten Ranska – eivät ole saaneet tilannetta rauhoittumaan.

Nyt Berliinissä yritettiin ratkaista Libyan kriisiä monenvälisesti eli eri maat neuvottelivat yhdessä kriisin ratkaisemiseksi. Jos tämä onnistuu, tulevaisuuden riitojen ratkaisemisessa kansainvälisellä yhteistyöllä on paremmat mahdollisuudet.

Jos edessä on jälleen yksi epäonnistuminen, Libyassa soditaan luultavasti, kunnes joku osapuoli häviää toisen voiman murskaamana. Tämä ennustaisi väkivallan voiman kasvua kansainvälisissä kriiseissä myös tulevaisuudessa – ja sitä, että eri maat sotivat toisten alueella yhä enemmän omia sijaissotiaan, joissa paikallisten ihmisen äänestä ei paljoa välitetä.

Berliinin Libya-rauhanneuvotteluissa Berliinin liittokanslerinviraston käytävillä Yhdysvaltojen ulkoministeri Mike Pompeo näytti selkeästi sivuosan esittäjältä. Lähes kaikista muista paikalle kutsutuista maista ja järjestöistä paikalle olivat tulleet presidentit tai muut päämiehet, mutta Yhdysvalloista oli turha odottaa paikalle presidentti Donald Trumpia.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Trump ilmoitti jo pari vuotta sitten, ettei hänen johtamansa maa aio ottaa merkittävää roolia Libya tulevaisuuden ratkaisemisessa. Osittain juuri siitä syystä sota Libyassa on jatkunut. Kun Yhdysvallat ei pyri enää olemaan maailmanpoliisi ja ratkaisemaan voimallaan kiistojen voittajia, ei ole selvää, miten ja kuka kiistat ratkaisee.

Libyassa on ollut yhteenottoja lähes koko ajan sen jälkeen, kun Libyan pitkäaikainen diktaattori Muammar Gaddafi syöstiin kansannousussa vallasta vuonna 2011.

Juttua päivitetty uusilla tiedoilla 19.1.2019 klo 22.15.

Tausta

Tärkeimmät osapuolet Libyassa

Turkki tukee Libyan virallista hallitusta ja haluaa jatkaa miljardien arvoisia kaupallisia sopimuksia, jotka on tehty jo Muammar Gaddafin hallinnon aikoina.

Venäläisiä palkkasotureita taistelee sotapäällikkö Khalifa Haftarin puolella. Venäjä haluaa osuutensa Libyan öljymarkkinoista ja aseostoista.

Egyptin nykyhallitus tukee Haftaria, koska se pitää Turkkia uhkana ja Turkki tukee Libyan virallista halitusta.

EU tukee Libyan virallisen hallituksen rajavalvojia, jotta nämä voisivat pysäyttää siirtolaisvirtaa Eurooppaan Afrikasta.

Saksa on suurin kansainvälisen rahallisen avun antaja Libyalle.

Italia on tehnyt menestyksellisesti diplomatiaa ja rahansiirtoja paikallisille ryhmille ja pystynyt hoitamaan öljykauppaa entisessä siirtomaassaan lähes keskeytyksettä.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

 • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
 • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
 • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
 • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
 • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
 • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
 • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
 • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​

Aiemmat viestit (1)

Vanhimmat ensin
Vastaa
Hehehehhe...
Ensin sovitaan Venäjän ja Turkin edut???
Kuvittelin että tärkein olisi Libyalaisten edut.. mutta mitäpä sitä kahdelta diktatoorisesti johdetulta valtiolta muuta odottaisikaan...
Eihän Venäjäkään ikinä nyt mitään ole tehnyt, ja kaikki on vaan muiden syytä.. ja varmasti tulee noudattamaan sopimusta, mutta jos joku nyt vapaaehtoisesti merkittömänä sotilaana lähtee Libyaan sotimaan, niin eihän Venäjä sille mitään voi.. Eihän?...
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

 • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
 • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
 • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
 • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
 • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
 • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
 • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
 • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä
Ilmoitus näkyy vain keskusteluiden moderaattoreille, eikä sitä tulla julkaisemaan.

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.