Belgiassa käydään ensimmäistä kertaa oikeutta eutanasiasta – perheen mielestä lääkärit antoivat armomurhan 38-vuotiaalle naiselle väärin perustein
Tine Nys sai eutanasian neljä kuukautta pyyntönsä jälkeen. Tässä välissä hän sai diagnoosin Aspergerin oireyhtymästä.
Belgiassa 38-vuotiaalle naiselle eutanasian antanutta kolmea lääkäriä syytetään murhasta. Lääkäreiden syytteet luettiin perjantaina ja heitä kuullaan maanantaina.
Vuonna 2010 kuolleen Tine Nysin perheen mielestä eutanasiaan osallistuneet lääkärit eivät noudattaneet Belgian eutanasialakia. Heidän mukaansa eutanasian antanut lääkäri toimi tilanteessa ammattitaidottomasti. Asiasta kertoivat belgialaiset Flanders Today, The Brussels Times ja BBC.
Belgia laillisti armomurhan vuonna 2002. Vuonna 2014 eutanasioikeutta laajennettiin myös parantumattomasti sairaille lapsille.
Tämä on ensimmäinen kerta, kun toimenpiteestä käydään maassa oikeutta. Juttu avaa uudelleen keskustelun siitä, millä ehdoilla psyykkisesti sairaille ihmisille voidaan myöntää eutanasia.
Syytettyinä ovat armomurhan Nysille myöntänyt lääkäri, hänen oma yleislääkärinsä ja psykiatrinsa, joiden nimiä ei ole kerrottu julkisuuteen. Heitä syytetään Flanders Todayn mukaan myrkyttämisestä, josta kovin tuomio on elinkautinen vankeus.
Perhe yritti nostaa syytettä Nysin kuolemasta jo vuonna 2010. Tuolloin Belgian eutanasikäytäntöjä valvova komissio katsoi, että lakia oli noudatettu. Perhe valitti päätöksestä. ja juttu tuli uudestaan vireille vuonna 2018.
Neljä kuukautta ennen kuolemaansa Nys pyysi lääkäriltä armomurhaa psyykkisen kärsimyksen perusteella. Belgiassa armomurha voidaan myöntää, jos ihminen kärsii vakavasta ja parantumattomasta sairaudesta.
Nys oli yrittänyt useasti itsemurhaa ja ollut nuorena useasti hoidossa sairaalassa pitkiä aikoja kerrallaan. Vuonna 2010 hän ei ollut perheen mukaan hoidossa masennuksen tai muiden psyykkisten sairauksien takia.
Nysin siskojen Sophie ja Lotte Nysin mukaan kuollut sisar oli hiljattain eronnut kumppanistaan, mikä vaikutti hänen eutanasiatoiveeseensa. He korostivat, etteivät vastusta eutanasiaa toimenpiteenä, mutta heidän mukaansa lain pitäisi olla selkeämpi.
– Hänellä oli erittäin vaikea nuoruus, mutta se oli jo mennyttä. Hänellä oli työpaikka, jossa hän tunsi olonsa arvostetuksi. Vaikea ero nosti vanhat tunteet pintaan, kertoivat siskot neljä vuotta sitten antamassaan haastattelussa.
Lisäksi Nys sai kaksi kuukautta ennen kuolemaansa siskojen mukaan diagnoosin Aspergerin oireyhtymästä, mutta perhe ei ehtinyt reagoida tietoon.
Nys kuoli perheensä ollessa paikalla 27. huhtikuuta 2010, kun lääkäri antoi hänelle myrkkyruiskeen.
Perheen mielestä lääkäri toimi ammattitaidottomasti. Hänellä ei ollut Sophien ja Lotte Nysin mukaan kaikkia välineitä mukanaan ja he pyysivät perheenjäseniltä tilanteessa apua.
– Hän pyysi isäämme pitelemään neulaa kiinni käsivarressa, koska oli unohtanut laastarit. Kun hän (Tine Nys) oli kuollut, hän pyysi että vanhempamme kuuntelisivat stetoskoopilla, oliko sydän lakannut lyömästä, siskot kertoivat.
Flanders Todayn mukaan myrkkyruiskeen antanut lääkäri on saanut tuomioita aseella uhkaamisesta, rattijuopumuksesta ja liikenteen vaarantamisesta.
Nysin kuolemaa käsitellään Belgian pohjoisosassa sijaitsevan Gentin oikeusistuimessa. Tapauksen arkaluontoisuuden vuoksi käsittelyn arvioidaan venyvän pitkäksi.
Fakta
Suurin osa sairastaa syöpää
Belgia oli Hollannin jälkeen vuonna 2002 maailman toinen maa, joka laillisti eutanasian.
Potilaan pitää olla oikeustoimikelpoinen ja tajuissaan pyytäessään eutanasiaa eikä hän saa muuttaa mieltään.
Sairauden pitää olla parantumaton ja aiheuttaa jatkuvaa ja sietämätöntä psyykkistä tai fyysistä kärsimystä.
Jos potilaan ei odoteta kuolevan lähiaikoina, lääkärin pitää kysyä toisen lääkärin mielipide. Potilaan pyynnöstä eutanasiaan pitää kulua ainakin kuukausi.
Suurimmalla osalla armomurhan saaneista on parantumaton syöpä, mutta psyykkisesti sairaiden potilaiden osuus on kasvussa.
Hollannissa oikeus vapautti viime vuonna lääkärin, jota syytettin siitä ettei hän varmistanut eutanasiaa pyytäneen, Alzheimerin tautia sairastaneen naisen tahtoa. Syyttäjät yrittävät viedä asian korkeimpaan oikeuteen.