Talous

Ikääntyminen leikkaa jo tänä vuonna puolet mahdollisesta talouskasvusta

EPA/ OLIVER BERG
Väestön harmaantuminen vaikuttaa monin tavoin yhteiskunnan dynaamisuuteen. Väestön vanhenemisen seurauksena Suomeen ei tulevaisuudessa tule uudenlaista teollisuutta ja yrittäjyyttä.
Väestön harmaantuminen vaikuttaa monin tavoin yhteiskunnan dynaamisuuteen. Väestön vanhenemisen seurauksena Suomeen ei tulevaisuudessa tule uudenlaista teollisuutta ja yrittäjyyttä.

Hypoteekkiyhdistyksen eli Hypon perjantaina julkistama talouskatsaus on synkkääkin synkempää luettavaa. Hypo povaa Suomelle hidastuvaa kasvua ja työttömyyden jämähtämistä paikoilleen. Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus hätkähdyttää lukemillaan siitä, kuinka väestön ikääntyminen on jo nyt kohonnut talouden suurimmaksi haasteeksi.

Jo kuluvan vuoden talouskasvulle ikääntyminen on Brotheruksen mukaan isompi tekijä kuin hallituksen kaikki toimet tai mahdolliset lakkoaallot. Tälle vuodelle ennustettu prosentin talouskasvu olisi tuplasti suurempi ilman ikääntymistä.

– Ja sama voima nakertaa näkymiä vielä vuosikymmeniä. Suomen harmaantuminen ei tule yllätyksenä, mutta muutoksen nopeus ja sen vaikutukset etenkin talouteen yllättävät vielä kaikki, hän kirjoittaa ennusteessa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Työvoiman supistumisen lisäksi työvoiman tuottavuus tökkii tuoreiden kansainvälisten tutkimusten perusteella. Kansakunta kangistuu ja talouden dynamiikka hyytyy harmaantuvassa Suomessa. Bruttokansantuotteen kasvusta leikkaantuu vuosittain jopa prosentti pelkästään ikääntymisen takia.

Syntyvyyden syväsukellus tuo Hypön mukaan haasteita julkiselle taloudelle ja palveluverkostolle. Samalla aivovuodon eli korkeasti koulutetun väestön maastamuuton uhka kasvaa.

Nousukausi on vienyt varttuneiden työllisyyden huippulukemiin, mutta 20–44-vuotiaiden työllisyysaste on yhä alle vuoden 2008 tason. Ennusteessa siteerataan Yhdysvaltain keskuspankin ekonomistin Niklas Engbomin tuoretta tutkimusta, jonka mukaan tuottavuudesta leikkaantuu vuosittain Yhdysvalloissa 0,3 prosenttiyksikköä, kun ikääntyneiden osuus työllisistä on kasvanut.

– Leikkaantumisen syyt ovat ymmärrettäviä: yli 40-vuotiaat eivät muuta työnperässä, vaihda työpaikkaa ja toimialaa tai perusta uusia yrityksiä. Perhe sitoo ja riskien kautta tulevat tappiot tuntuvat kivuliaammin. Uudet innovaatiot ja ideat syntyvät yleensä nuorena, eivätkä eläkeporteilla, Brotherus kirjoittaa.

Väestön harmaantuminen vaikuttaa monin tavoin yhteiskunnan dynaamisuuteen. Yksilötasolla uuden teknologian omaksuminen hidastuu Iän myötä, mikä ei auta tuottavuuden kasvamista.

– Yksilön vaikutusten lisäksi ikääntyminen vaikuttaa myös talouden rakenteeseen. Jo pelkästään työväestön pysyminen ennallaan tuo haasteita kasvulle. Kasvava työikäinen väestö tarkoittaa uusia yrityksiä, joissa uudet toimintatavat on helpompi ottaa käyttöön ja uudet ideat usein syntyvät ja leviävät. Muuten vanhat yritykset pysyvät pystyssä ja parhaat käytännöt eivät pääse leviämään tehokkaasti.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Suomessa työikäinen väestö supistuu ja samalla työntekijöiden keski-ikä nousee. Ikääntyneet kuluttajat suosivat myös vanhoja brändejä ja tuotteita, mikä vaikeuttaa uusien yritysten kasvua. Myös kulutuskori painottuu iän myötä enemmän hoivaan, kulttuuritarjontaan ja muihin vaikeammin tehostuviin toimialoihin, Brotherus ennustaa.

Vääristyneen ikäjakauman seurauksena jatkossa pienikin töyssy työntää hänen mukaansa talouden pikaisesti pakkaselle.

– Taantumista tulee tavallisempia, mutta toisaalta vaikutukset näkyvät aiempaa harvemmin työttömyytenä tai tulojen supistumisena. Taantuman määritelmä täytyykin miettiä uudelleen, Brotherus esittää.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​