"Vuonna 2017 ei tullut tukea omistajalta"– PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen toivoo myös Postin varhaisjakelijoiden asemaan parannusta
Viime viikkojen vääntö pakettilajittelijoiden siirrosta toisen työehtosopimuksen piiriin ei ollut Postille ja työntekijöitä edustavalle Posti- ja logistiikka-alan unionille PAU:lle ainutkertainen kokemus.
Heinäkuussa 2017 Posti siirsi varhaisjakelijansa tytäryhtiöönsä Posti Palvelut Oy:hyn, mikä tarkoitti Posti Palvelut postilaisille siirtoa Teollisuusliiton työehtosopimukseen sen vuoden marraskuusta lähtien.
Siihen saakka näiden noin 2 300 varhaisjakelijan työehtosopimuksena oli Viestinvälitys- ja logistiikka-alan sopimus PAU:n ja Palvelualojen työnantajien Paltan välillä.
Siirron uuteen sopimukseen arvioitiin laskevan varhaisjakelijoiden palkkoja jopa 20–60 prosentilla.
Posti oli perustanut Posti Palvelut Oy:n aiemmin samana vuonna tytäryhtiökseen hoitamaan varhaisjakelua, jotta se pystyisi vastaamaan kilpailuun, joka oli avattu eduskunnan kesäkuussa hyväksymällä uudella postilailla.
Surullisia ihmiskohtaloita
PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen muistaa hyvin parin vuoden takaiset ajat.
– Kyllä se jätti isot arvet, enkä halua ikinä enää joutua sellaiseen tilanteeseen. Siellä kuuli todella surullisia ihmiskohtaloita.
Silloin siirtoa vastustettiin yhden yön lakolla, mikä kuulostaa vaatimattomalta verrattuna PAU:n tämän syksyn reilun parin viikon lakkoon, johon liittyi muiden liittojen tuntuvia tukitoimia.
– Varhaisjakelijoiden järjestäytymisaste on pienempi kuin Postissa yleisesti. Pääkaupunkiseudulla varhaisjakelijoista noin 80 prosenttia oli tuolloin maahanmuuttajia. Palkanlaskun jälkeen eli tällä hetkellä pääkaupunkiseudun jakajista ilmeisesti jo noin 95 prosenttia on maahanmuuttajia. Heille järjestäytyminen ei ole niin tuttua, vaan se voi aiempien kokemusten perusteella jopa pelottaa.
– Silloin oli myös tilanne, jossa ei tullut tukea omistajan taholta. Sanoivat ykskantaan, että nämä ovat liiketoimintapäätöksiä. Oli poliittisesti haastavaa saada mitään tukea siltä suunnalta, Nieminen toteaa.
Hän toivoo, että nyt työntekijäkentälle ja yleiseen ilmapiiriinkin luotu tsemppi ja henki voitaisiin kanavoida myös teollisuusliittolaisten varhaisjakelijoiden työehtojen parantamiseksi.
Asia voi tulla ajankohtaiseksi jo alkuvuodesta.
– Me saimme paljon palautetta myös ulkopuolisilta lakkomme aikana. Suuri yleisö kyllä ymmärtää, ettei myöskään varhaisjakelijoiden osa-aikatyöllä alle 10 euron tuntipalkalla yötyökorvausten kanssa pärjää.
Tausta
Liittosiirto närkästytti
Postin päätöksestä siirtää pakettilajittelijat PAU:n työehtosopimuksen piiristä työntekijöille huonompaan Teollisuusliiton sopimukseen syntyi tänä syksynä kova kiista ja lakkojen suma.
Keskiviikkoisen sovun jälkeen 700 pakettilajittelijaa pysyvät PAU:n jäseninä. Heidän työnantajansa Posti Palvelut siirtyy Paltan jäseneksi. Lajittelijoiden sopimus on pääosin sama kuin Paltan ja PAU:n välinen laajempi työehtosopimus.