Talous

Pöytyän pipofirman omistajaksi reilulla parilla sadalla – kotimaiset vaateyritykset keräävät kuluttajilta kasvurahaa

JARI LAURIKKO
Myssyfarmin pipoja tekevät muun muassa eläkeläiset.
Myssyfarmin pipoja tekevät muun muassa eläkeläiset.

Pöytyäläinen pipovalmistaja Myssyfarmi hakee uusia rahoittajia kansainvälistä kasvuaan varten. Joulun alla päättyvällä rahoituskierroksella yritys pyrkii keräämään 200 000–425 000 euroa, joita se käyttää viennin edistämisen lisäksi verkkokauppansa uudistamiseen.

Pipofirman omistajaksi kuluttaja pääsee sijoittamalla yritykseen vähintään 223,7 euroa. Yhden osakkeen hinta on 44,74 euroa, ja minimisijoitus on viisi osaketta.

Maanantaina käynnistynyt joukkorahoituskampanja alkoi yrityksen kannalta lupaavasti, sillä tiistai-iltapäivään mennessä sijoituksia oli tullut reilut 112 000 euroa eli yli puolet minimitavoitteesta.

Myssyfarmin yrittäjä Janne Rauhansuu arvioi, että yrityksestä kiinnostuneita on kolmenlaisia.

– Muotiin sijoittavat ammattilaiset näkevät tässä hurjan potentiaalin, mutta heitä ei ole Suomessa montaa. Toiset maatilat arvostavat tekemistämme ja ovat jo nähneet, miten mahdottomasta tehdään mahdollista. Lisäksi koko joukko pöytyäläisiä haluaa, että me ja kotikuntamme menestyvät. Lisäksi uskomme, että moni konseptimme kanta-asiakas tai fani lähtee mukaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Myssyfarmi on saanut runsaasti näkyvyyttä muun muassa markkinointitemppujensa ansiosta. Viime joulukuussa yrityksen alihankkijoina toimivia neulojia lensi Japaniin Nagoyaan neulomaan Takashimayan tavaratalon kutsumina.

Yritys painottaa julkikuvassaan vastuullisuutta, joka liittyy paitsi eläkeläisten työllistämiseen myös kotimaisen villan hyötykäyttöön. Tämän arvellaan herättävän kiinnostusta potentiaalisten rivisijoittajien keskuudessa.

– Myssyfarmin rahoituskierros on kiinnostava erityisesti viime vuosina kasvaneen vaikuttavuussijoittamisen trendin näkökulmasta. Yhä useammat sijoittajat haluavat tuottopotentiaalin lisäksi nähdä yrityksiltä positiivisia vaikutuksia toimintaympäristöönsä, Invesdorin toimitusjohtaja Lasse Mäkelä kommentoi tiedotteessa.

Vastaava osakeanti on Invesdorin kautta käynnissä myös toisella kotimaisella tekstiilialan yrityksellä, nokialaisella lastenvaatefirma Papu Designilla, jolle joukkorahoituskierros on jo kolmas. Papuun kiinni pääsee Myssyfarmia pienemmällä, 149 euron sijoituksella.

Yrityksen tavoitteena on ollut kerätä 150 000–800 000 euroa, josta minimi on jo täyttynyt pari viikkoa jatkuneelle rahoituskierroksella. Merkintöjä on tehty noin 190 kappaletta 225 000 euron edestä.

Aiemmilla rahoituskierroksilla Papua ovat ostaneet muun muassa yrityksen tuotteisiin mieltyneet perheenäidit. Yrityksellä on tällä hetkellä 770 omistajaa, joista 65 prosenttia on naisia.

Papu Design on kasvattanut viime vuosina liikevaihtoaan, mutta ei siihen tahtiin kuin se vuonna 2017 arvioi. Tuolloin yritys arvioi vuoden 2020 liikevaihtonsa nousevan 9,5 miljoonaan euroon, mutta tämänhetkinen arvio on 3,9 miljoonaa euroa.

Papu ennustaa saavuttavansa positiivisen tuloksen ensi vuonna. Tähän asti yrityksen tulosta ovat painaneet alas muun muassa investoinnit.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Yrityksenon tavoitteena listautua Helsingin pörssin First North -listalleviiden vuoden sisällä.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​