Lakot vaikuttavat ihmisten arkeen toistaiseksi vähän – ellet ole lähdössä matkalle tai odota tärkeää lähetystä postista
Tukilakot koettelevat eniten pääkaupunkiseutua ja satamakaupunkeja. Muualla maassa suurimmat haitat koituvat postinkulun takkuilusta. Jos Postin jumi ei tänään ratkea, pahin voi olla vasta edessä.
Ohraleipä otti, mikäli olit maanantaina aikeissa siirtyä bussilla Helsingin keskustasta lentoasemalle ja sieltä edelleen sinivalkoisin siivin vaikkapa Wieniin tai Vaasaan. Vaikeuskerrointa lisäsi, jos odotit postin tuovan pankin lähettämän uuden luottokorttisi ennen matkaa.
Yhtään paremmin asiat eivät olleet, jos suunnitelmiisi kuului matkustaa esimerkiksi Viking Linen Amorellalla Turusta Tukholmaan tai Eckerö Linen Finlandialla Helsingistä Tallinnaan.
Merimiesunionin laajentunut tukilakko koskee Suomen lipun alla olevia aluksia ja jatkuu niin pitkään kun Postin riita on ratkaistu. Ilmailualan Unionin päivän mittainen lisälakko rajoittui sen sijaan maanantaihin, mutta sen vaikutukset heijastuvat lentoliikenteeseen vielä tiistaina.
Toistaiseksi postilaisten työtaistelu on hankaloittanut pääkaupunkiseudun ulkopuolella asuvien tavallisten suomalaisten arkea nimenomaan postinkulun moninaisena takkuiluna. Vanha sanonta on voitu kääntää nurinkurin: Posti ei ole kulkenut, kun Kusti ei ole polkenut.
Se on tarkoittanut suuria ongelmia muun muassa paperilaskujen perille tulossa. Siksi monet suuret ja säännölliset laskuttajat ovat ilmoittaneet asiakkailleen poikkeusjärjestelyistä.
Viimeksi sähkönjakeluyhtiö Caruna tiedotti antavansa joulukuun loppuun asti lisäaikaa paperilaskujen maksuun. Yhtiö hoitaa eräpäivän siirron automaattisesti eikä peri maksuajalta lisäkorkoa.
Muita vaikutuksia on näkynyt siellä täällä. Neuvottelujumin pitkittyessä niitä tulee kaiken aikaa lisää.
Perjantaina tukkilakkolaisten joukkoon liittyi esimerkiksi Suomen Elintarviketyöläisten Liitto. Sen jäsenet eivät toistaiseksi käsittele Postin kuljetuksia, mikä tarkoittaa muun muassa kauppoihin menossa olevia elintarvikkeita. Toistaiseksi vaikutukset ovat vähäisiä. Ne saattavat koskea esimerkiksi panimoalan tuotteita eli lähinnä olutta.
Isompia kapuloita kansantalouden rattaisiin lyö Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT. Sekin osallistuu postilaisten työtaisteluun ahtausalan työehtosopimusta koskevalla myötätuntolakolla, joka alkaa kello torstaina 28. marraskuuta kello 6 ja päättyy lauantaiaamuna 30. marraskuuta.
Metsäteollisuus ry:n mukaan AKT:n tukitoimien aiheuttamat menetykset nousevat ainakin 66 miljoonaan euroon. Jos mukaan lasketaan Teollisuusliiton ilmoittaman mekaanisen metsäteollisuuden kolmipäiväisen lakon taloudelliset seuraukset, kokonaislasku voi nousta jopa sataan miljoonaan euroon.
Raideammattilaiset JHL aloitti oman postilaisia tukevan pistelakkonsa jo viime viikon tiistaina. Se koski junien tavaraliikennettä ja keskittyi Tampereen, Kouvolan, Kotkan, Haminan ja Imatran ratapihoille. Toistaiseksi ei ole tiedossa, onko myöhemmin kenties luvassa kaukojunien matkustajaliikenteeseen vaikuttavia tukitoimia.
Viime kädessä lakkosuma saattaa paisuessaan laihduttaa tavallisten kansalaisten lompakkoa kansantalouden heikentymisen kautta.
Todella jykevä työtaistelu alkaa maanantaina 9. joulukuuta, jos noin 230 000 jäsenen Teollisuusliitto ja noin 130 000 toimihenkilöä edustava Ammattiliitto Pro aloittavat ilmoittamansa työnseisaukset.
Teollisuusliiton kolmipäiväiseen lakkoon osallistuu noin 35 000 työntekijä 180 yrityksessä eri puolilla Suomea. Pro puolestaan kertoo työnseisauksen koskevan erikseen nimettäviä yrityksiä viidellä sopimusalalla.
Lakoissa on kyse työehtosopimusneuvottujen jämähtämisestä muun muassa kiky-kysymyksiin.
Samanlaisen lakkovaroituksen jätti sunnuntaina myös ylempiä toimihenkilöitä edustava YTN. Varoitus koskee noin 50 teknologia-alan yritystä ja arviolta 50 000 ylempää toimihenkilöä.