Uutiset

USA alkaa käännyttää turvapaikanhakijoita Guatemalaan – samantyyppinen sopimus kuin EU:lla ja Turkilla

EPA/ESTEBAN BIBA
Ensimmäinen keskiamerikkalainen turvapaikanhakija lennätettiin Yhdysvalloista Guatemalaan torstaina.
Ensimmäinen keskiamerikkalainen turvapaikanhakija lennätettiin Yhdysvalloista Guatemalaan torstaina.

Hondurasilainen mies lennätettiin torstaina Yhdysvalloista Guatemalaan.

Kyseessä oli ensimmäinen turvapaikanhakija, jonka Yhdysvallat lähetti niin sanottuun turvalliseen kolmanteen maahan. Se on myös iso muutos siinä, miten Yhdysvallat suhtautuu turvapaikkaa hakeviin.

Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Yhdysvaltain uusi käytäntö on samantyyppinen kuin EU:n ja Turkin välinen sopimus, jossa Turkki lupaa pitää turvapaikanhakijoita maassa miljardien eurojen korvausta vastaan.

Guatemalan ulkoministeriön tiedottaja kertoi, että hondurasilaista Erwin Ardonia saattoi muutama Yhdysvaltain viranomaisten edustaja muuten tyhjässä lentokoneessa.

– Ajattele, että lähetetään yksi ihminen. Parannuskeino on kalliimpi kuin tauti, Guatemalan presidentiksi valittu Alejandro Giammattei kommentoi tapausta torstaina Reutersin mukaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Yhdysvalloissa demokraatit ja aktivistit ovat kritisoineet uutta ohjelmaa vastuuttomaksi: suojaa hakevia ihmisiä lähetetään Guatemalaan, jossa on korkeat murhaluvut, vähäinen turvapaikanhakujärjestelmä ja heikko oikeusvaltioperiaate. Maailmanpankin mukaan ihmisen vaara joutua murhatuksi on Guatemalassa viisinkertainen Yhdysvaltoihin verrattuna.

Guatemalan sisäministeri Enrique Degenhart kertoi, että hänen hallintonsa käsittelee kaikkien maasta turvapaikkaa haluavien hakemukset. Degenhartin mukaan YK-järjestöt ovat vastuussa majoituksesta heidän oleskelunsa aikana.

Degenhart on aiemmin kertonut Reutersille, että hän uskoo monien palaavaan kotimaihinsa El Salvadoriin ja Hondurasiin. YK:n siirtolaisuusjärjestö IOM sanoi tällä viikolla, että Yhdysvallat oli antanut sille 10 miljoonaa dollaria, jossa se voisi auttaa siirtolaisia palaamaan vapaaehtoisesti Guatemalasta kotimaihinsa.

IOM:n tiedottaja Melissa Vega kertoi Reutersille, että hondurasilainen Erwin Ardon ei aio hakea turvapaikkaa Guatemalasta, vaan hänet kuljetetaan Hondurasiin.

Hänelle tehdään terveystarkastus, mukaan lukien psykologiset testit, jotta nähdään, pystyykö hän matkustamaan.

Degenhart kertoo, että Yhdysvalloista odotetaan lisää turvapaikanhakijoita ensi viikolla.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on tehnyt maahanmuuton rajoittamisesta yhden uuden presidentinvaalikampanjansa kulmakivistä. Trumpin hallinto on pyrkinyt rajoittamaan turvapaikanhakua Yhdysvaltoihin, jotta Keski-Amerikasta saapuvien määrät vähenisivät Meksikon vastaisella rajalla.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​