Terveydenhuolto

Homomiesten verenluovutusta aiotaan helpottaa merkittävästi

TOMI VUOKOLA
Verivalmisteita tarvitaan keskimäärin suomalaisten veriryhmäjakauman mukaisesti, sillä potilaalle annetaan ensisijaisesti hänen omaa veriryhmäänsä. Eniten käytetään yleisimpien A+ ja O+ -veriryhmien verta.
Verivalmisteita tarvitaan keskimäärin suomalaisten veriryhmäjakauman mukaisesti, sillä potilaalle annetaan ensisijaisesti hänen omaa veriryhmäänsä. Eniten käytetään yleisimpien A+ ja O+ -veriryhmien verta.

Miesten väliseen seksiin liittyvä verenluovutuskielto saattaa lyhentyä ensi vuonna merkittävästi.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea on käynnistänyt veripalvelutoimintaa koskevan määräyksen muutoksen, joka sisältää muun muassa kohdan miesten väliseen seksiin liittyvän verenluovutuskiellon pituudesta.

Fimean tässä yhteydessä saamissa 14 asiantuntijalausunnossa ei nähty estettä kiellon lyhentämiselle nykyisestä 12 kuukaudesta neljään kuukauteen edellisestä miesten välisen seksin ajankohdasta.

Marraskuun alussa Fimea järjesti vuosittaisen luovutetun veren turvallisuutta käsittelevän asiantuntijaryhmän kokouksen, jossa käytiin läpi kaikki saadut lausunnot sekä veriteitse tarttuvien tautien kansallinen epidemiologinen tilanne.

– Tapaamisessa todettiin, että neljän kuukauden luovutuseste olisi riittävän pitkä löytämään mahdolliset tuoreet infektiot, Fimean jaostopäällikkö Anne Vaskunlahti sanoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Suomen Punaisen Ristin veripalvelun vastaavan lääkärin Johanna Castrénin mukaan veripalvelu on ollut yhtenä asiantuntijalausunnon antajana. Veripalvelun mielestä kiellon pituuden muutos neljään kuukauteen on perusteltu ja tarpeellinen.

– Vastineemme perustui tietoon luovuttajilla todetuista infektioista ja käyttämistämme testeistä sekä kansainvälisiin tiedejulkaisuihin. Edellä mainittujen tietojen perusteella näkemyksemme on, että neljän kuukauden luovutusesteeseen siirtyminen ei vaaranna verivalmisteiden turvallisuutta, Castrén selvittää.

Hänen mukaansa kiellon lyhennys olisi ennen kaikkea periaatteellinen.

– Emme oleta, että Fimean määräyksen mahdollinen muutos tuo lukumäärällisesti isoa uutta luovuttajamäärää. Sen sijaan muutos 12 kuukaudesta neljään kuukauteen on periaatteellisesti tärkeä. Luovutusesteiden tulee mukautua ajankohtaiseen tietoon ja näyttöön.

Määräysluonnos lähtee ensi vuoden alkupuolella toiselle lausuntokierrokselle.

– Tavoittelemme sitä, että uusi määräys annetaan kesäkuun 2020 loppuun mennessä, Fimean Vaskunlahti sanoo.

Suomessa toukokuuhun 2014 saakka seksikontakti miesten välillä merkitsi elinikäistä luovutuskieltoa. Perusteena homomiesten tavallista kireämmille verenluovutusehdoille on mainittu se, että miesten kanssa seksiä harrastavilla miehillä esiintyy suhteessa muuta väestöä useammin HIV-tartuntoja.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​