Uutiset

Oireyhtymä vaikuttaa merkittävästi siihen, miten kehitysvammainen ikääntyy – väitöstutkimus seurasi oireita 20 vuoden ajan

JORI LIIMATAINEN

Viime vuosikymmenien aikana kehitysvammaisten henkilöiden elinikä on pidentynyt muuta väestöä nopeammin. Vielä 1980-luvulla kehitysvammainen henkilö kuoli keskimäärin alle 30-vuotiaana, kun nykyinen elinikäodote on yli 50 vuotta.

Psykologian lisensiaatti Oili Sauna-aho selvitti väitöstutkimuksessaan kehitysvammaisten ikääntymistä ja kognitiivisten toimintojen muutoksia sen myötä.

Turun yliopistossa tarkastettavana olevasta tutkimuksesta selvisi, että ikääntyminen näkyy henkilön kognitiivisten toimintojen eli ajattelu- ja päättelykykyjen muutoksina eri tavoin riippuen kehitysvammaisuuden syystä. Sauna-aho tutki väitöskirjassaan Williams-henkilöiden ja fragile X -miesten kognitiota, muistisairausoireiden ilmenemistä ja terveydentilaa noin 20 vuoden ajan. Vertailuryhmänä oli Down-henkilöitä.

Fragile X -oireyhtymää esiintyy noin yhdellä 3 600–6 000 kansalaisesta. Se on yleisin geneettisesti periytyvä kehitysvammaoireyhtymä. Williamsin oireyhtymää puolestaan esiintyy yhdellä 7 500–20 000 ihmisestä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Oireyhtymissä ajattelu- ja päättelykyky heikkenevät tavanomaista ikääntymistä nopeammin. Tutkimukseen osallistuneille tehtiin neuropsykologiset tutkimukset sekä seurannan alussa että lopussa käyttämällä samoja psykologisia testejä.

Dementiaoireita selvitettiin läheisille suunnatulla haastattelukyselyllä ja terveydentilan arvioi neurologi.

Tutkimuksen mukaan Williamsin oireyhtymässä kognitiiviset taidot säilyivät melko hyvin lähelle 50 ikävuotta, mutta sen jälkeen erityisesti kielellisessä ajattelussa tapahtui nopeaa heikkenemistä. Fragile X -miehillä kognitiiviset taidot alkoivat heiketä tasaisesti jo nuoresta aikuisuudesta alkaen.

Kaikissa kolmessa oireyhtymässä pitkäaikaisia terveysongelmia ilmeni runsaasti ikääntymisen myötä. Vain harva, jolla on Downin oireyhtymä, elää edelleenkään yli 65-vuotiaaksi. Sen sijaan kolmasosa henkilöistä, joilla oli Williamsin oireyhtymä ja neljäsosa niistä, joilla oli fragile X -oireyhtymä, saavuttivat virallisen eläkeiän.

Downin oireyhtymään on tiedetty jo pitkään liittyvän lisääntynyt riski sairastua varhain Alzheimerin tautiin. Asia näkyi myös tutkimuksen tuloksissa. 24 prosentilla tutkituista yli 35-vuotiaista Down-henkilöistä oli muistisairaus. Muihin tutkituista oireyhtymistä Alzheimeria ei liitetty.

Sen sijaan Williamsin oireyhtymässä 14 prosentilla tutkituista oli verenkiertohäiriösairauksista johtuva muistisairaus. Fragile X -miehillä ei todettu ollenkaan muistisairauksia, vaikka vanhimmat tutkittavat olivat yli 70-vuotiaita.

Väitöstutkimus selvitti myös, että Williamsin oireyhtymässä kognitiivista kehitystä voi tapahtua vielä 30 ikävuoteen saakka. Siksi olisi tärkeää taata myös kehitysvammaisille nuorille heille soveltuvia opiskelumahdollisuuksia, tutkija muistuttaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Mitä enemmän henkilöllä on mahdollisuuksia harjoituttaa aivojaan sekä elää terveellistä ja merkityksellistä elämää, sitä parempana toimintakyky säilyy myös ikääntyessä, ja sitä vähemmän tarvitaan raskaita palveluita elämän loppuvaiheessa, Sauna-aho korostaa.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​