Uutiset

THL haluaa tasoittaa terveydenhuollon laatueroja ja taata turvalliset sote-palvelut

THL:n raportin mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon todellisuutta ei voi eikä saa muuttaa pelkiksi suoritteiksi, kustannuksiksi ja säästötavoitteiksi. Myös hoidon ja sen tulosten laatu täytyy ottaa huomioon.
THL:n raportin mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon todellisuutta ei voi eikä saa muuttaa pelkiksi suoritteiksi, kustannuksiksi ja säästötavoitteiksi. Myös hoidon ja sen tulosten laatu täytyy ottaa huomioon.

Suomeen tarvitaan kansalliset laaturekisterit, joiden avulla terveydenhuollon laatua seurataan. Tätä ehdottaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) keskiviikkona julkaistussa raportissaan.

THL:n mukaan kansallisesti kerättävä laatutieto hoidon vaikuttavuudesta, turvallisuudesta ja asiakaslähtöisyydestä auttaa vertailemaan ja parantamaan potilaiden saaman hoidon laatua. Lisäksi laatutieto auttaa ohjamaan verorahoitusta sellaiseen toimintaan, josta saadaan eniten terveyshyötyä.

Talvella 2018 THL:ssä alkaneen Terveydenhuollon kansalliset laaturekisterit -hankkeen pääraportin mukaan kansalliset laatukriteerit tarvitaan nyt. Ilman järjestelmällistä seurantaa monimutkaistuvien sote-palveluiden laatua ja turvallisuutta ei pystytä takaamaan. Jos laatueroja ei pystytä tasoittamaan, kansalaisten yhdenvertaisuus ei toteudu.

Terveydenhuollon laadun kansallista seurantaa ja ohjausta on siis vahvistettava.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Tällä hetkellä emme tarkkaan ottaen tiedä, kuinka laadukasta terveydenhuoltomme on ja miten esimerkiksi diabetes- tai eturauhassyöpäpotilaita hoidetaan eri puolilla maata, sanoo THL:n johtava asiantuntija Pia Maria Jonsson tiedotteessa.

THL esittää raportissa, että laatutyön organisoimiseksi THL:ään perustetaan kansallinen laaturekisterikeskus. Sen tehtävänä olisi tukea ja ohjata hoidon laadun seurantaa luomalla ja ylläpitämällä potilasryhmäkohtaisia laaturekistereitä.

Laaturekisterien toimintaan kuuluisi rekisteritietojen keruun ja analysoinnin ohella kehittää eri kohderyhmille, eli potilaille, ammattilaisille ja päätöksentekijöille, suunnattua laatutietoa palveluista.

THL katsoo, että kansallisten laaturekisterien perusrahoitus tulee sisällyttää valtion budjettiin. Tämä varmistaisi sen, että edellytykset terveydenhuollon laatutyölle ja sitä kautta laadukkaille palveluille voitaisiin luoda koko maassa.

Kansallinen laaturekisterityö tarvitsisi THL:n arvion mukaan kokonaisrahoitusta noin 18 miljoonaa euroa neljänä ensimmäisenä toimintavuotena. Tästä reilut 8 miljoonaa on rekisterien vaatimia kertaluonteisia tietojärjestelmäinvestointeja.

Rahoituksen taustaoletuksena on, että Suomessa on vuonna 2023 noin 10 kansallista laaturekisteriä.

Terveydenhuollon ammattilaiset tallentavat potilaasta jo nyt tietoja eri järjestelmiin normaalin hoidon yhteydessä. THL:n mukaan vastedes näitä samoja tietoja olisi tarkoitus hyödyntää kansallisissa laaturekistereissä.

Lisäksi tietoa kerättäisiin tulevaisuudessa potilailta itseltään. Potilas arvioisi itse hoitonsa tuloksia, kohtaamistaan lääkärin tai hoitajan kanssa sekä omaa elämänlaatuaan ja toimintakykyään.

Ylilääkäri, hankejohtaja Sirkku Pikkujämsä THL:stä kertoo tiedotteessa, että asiakaslähtöisyys on yksi kansallisten laaturekisterien tärkeimmistä periaatteista.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Laatutiedosta on kerrottava kansalaisille ymmärrettävästi ja avoimesti, jotta he osaavat käyttää tietoa vaikkapa vertaillessaan eri hoitopaikkoja. Avoin laatutieto lisää luottamusta koko terveydenhuoltojärjestelmään.

THL:n mukaan kansallinen laaturekisterityö kannattaa aloittaa kansanterveydellisesti merkittävimpien sairauksien hoidon seurannasta. Tällaisia voivat olla esimerkiksi diabetes ja sydän- ja verisuonisairaudet sekä mielenterveyden ongelmat.

– Nämä sairaudet koskevat isoa osaa väestöstä. Kansallisten laaturekisterien avulla voidaan varmistaa, että hoito on yhtä laadukasta eri puolilla maata. Tulevaisuudessa kansallisten laaturekisterien toimintaa pitää laajentaa yhä uusiin potilasryhmiin, Pikkujämsä toteaa tiedotteessa.

Terveydenhuollon laatu

Kansalliset laaturekisterit

Laaturekisteri on kokoelma tietoja potilaista, heidän saamastaan hoidosta ja saavutetuista hoitotuloksista.

Tietojen avulla terveydenhuollon laatua voidaan järjestelmällisesti ja luotettavasti seurata, vertailla ja arvioida.

Kansallisten laaturekistereiden rakenne, hallinnointi ja toiminta noudattavat yhtenäisiä, kansallisesti määriteltyjä pelisääntöjä.

Terveydenhuollon kansallisten laaturekisterien tavoitteena on parantaa potilaiden saaman hoidon laatua, vaikuttavuutta ja potilasturvallisuutta.

Kansallisia laaturekistereitä on ollut käytössä Ruotsin ja muiden Pohjoismaiden lisäksi mm. Britanniassa, Australiassa ja Uudessa Seelannissa 1970-luvulta lähtien.

Viime vuosina laaturekistereiden sisältö on usein yhdistetty osaksi kansallista alustaa, jonka avulla terveystietoa voidaan hyödyntää aiempaa reaaliaikaisemmin ja tehokkaammin.

Hanke

THL:n Terveydenhuollon kansalliset laaturekisterit -hankkeessa on mukana 7 tautikohtaista pilottirekisteriä: diabetes, eturauhassyöpä, hiv, iskeeminen sydäntauti, psykoosi, selkäkirurgia ja reuma.

Pilottihankkeiden työ jatkuu ainakin kesään 2020. Niiden avulla saadaan tietoa siitä, millaista laatutietoa kunkin potilasryhmän hoidosta tulisi kerätä ja millä tavalla.

Hankkeissa saadut kokemukset antavat pohjan pysyvän kansallisen laaturekisteritoiminnan järjestämiseen THL:ssä.

Lähde: THL, Tiivistelmä Terveydenhuollon kansalliset laaturekisterit -hankkeen pääraportista

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​