Uutiset

Yli 70 prosenttia amerikkalaisista ajattelee Trumpin toimineen väärin Ukraina-tapauksessa – julkiset kuulemiset jatkuvat tänään

Yhdysvaltojen presidenttiin Donald Trumpiin kohdistuvassa virkarikostutkinnassa on luvassa merkittävä viikko. Viikon aikana tapahtuvien julkisten kuulemisten odotetaan jopa ratkaisevan, nostavatko demokraatit virkasyytteen Trumpia vastaan vai eivät.
Yhdysvaltojen presidenttiin Donald Trumpiin kohdistuvassa virkarikostutkinnassa on luvassa merkittävä viikko. Viikon aikana tapahtuvien julkisten kuulemisten odotetaan jopa ratkaisevan, nostavatko demokraatit virkasyytteen Trumpia vastaan vai eivät.

Yhdysvalloissa demokraatit ja republikaanit valmistautuvat parhaillaan viikkoon, jota pidetään tähän asti merkittävimpänä presidentti Donald Trumpiin kohdistuvan virkarikostutkinnan kannalta.

Demokraatit tuovat tällä viikolla kongressin tiedusteluvaliokunnan eteen todistajia, joilla on ensikäden tietoa Trumpin toimista.

Kuulemiset käynnistyvät tänään tiistaina ja jatkuvat keskiviikkona ja torstaina. Viikon aikana kahdeksan ihmisen on tarkoitus saapua kuultavaksi kongressin tiedusteluvaliokunnan eteen.

Tämänviikkoisilta kuulemisilta odotetaan paljon. Niiden odotetaan jopa ratkaisevan, nostavatko demokraatit virkasyytteen Trumpia vastaan vai eivät.

Tiistaiaamuna paikallista aikaa todistuksen antavat everstiluutnantti, Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusneuvoston Ukraina-asiantuntija Alexander S. Vindman ja varapresidentti Mike Pencen Venäjän-neuvonantaja Jennifer Williams. Iltapäivällä vuorossa ovat entinen diplomaatti Kurt D. Volker ja entinen turvallisuusneuvoston virkailija Timothy Morrison.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

The New York Times kertoo, että Vindman, Williams ja Morrison kaikki kuuntelivat Trumpin ja Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin heinäkuista puhelinkeskustelua reaaliaikaisesti. Juuri puhelu on koko virkarikostutkinnan keskiössä.

CNN:n mukaan demokraattien syytökset Trumpia vastaan keskittyvät nyt siihen, että presidentti saattoi syyllistyä lahjontaan pidättäessään sotilasavun Ukrainalta.

Keskiviikon kuulemisista odotetuin on Yhdysvaltain EU-lähettilään Gordon Sondlandin todistus.

Sondland on jo aikaisemmin kertonut sanoneensa ukrainalaisille virkailijoille, että sotilasavun saaminen on kiinni siitä, taipuuko Ukraina Trumpin tahtoon ja aloittaa tutkinnat demokraattien Joe Bidenista ja tämän pojasta Hunter Bidenista. Vaatimuksena oli myös julkinen ilmoitus tutkinnan aloittamisesta.

Sondlandia pidetään merkittävänä todistajana myös siitä syystä, että varakkaana hotellinomistajana aikaisemmin tunnettu Sondland on tukenut republikaanipuoluetta vuosien ajan. CNN kertoo, että Sondland on tehnyt lukuisia lahjoituksia puolueelle. Kun Trump nimitettiin puolueen presidenttiehdokkaaksi vuoden 2016 vaaleihin, Sondland teki merkittäviä lahjoituksia myös Trumpin vaalikampanjaan.

Sittemmin presidentiksi valittu Trump nimitti Sondlandin EU-lähettilääksi.

Todistuksesta tekee painokkaan se, että Sondlandilla on ollut suora yhteys Trumpiin. Heidän välisensä puhelinkeskustelu nousi esille viime viikolla ensimmäisissä julkisissa kuulemisissa.

Tuolloin Yhdysvaltain Ukrainan-lähettiläs William Taylor kertoi, että hänen henkilökuntaansa kuuluva henkilö kuuli heinäkuussa Trumpin ja Sondlandin välisen puhelun, jossa Trump tiedusteli ”tutkimuksista”. Puhelun jälkeen henkilö kysyi Sondlandilta, mitä Trump ajatteli Ukrainasta. Sondland vastasi Trumpin "välittävän enemmän Biden-tutkinnasta kuin Ukrainasta".

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Torstaina tiedusteluvaliokunnan eteen saadaan kyseisen puhelun kuullut Yhdysvaltojen suurlähetystön diplomaatti ja Taylorin avustaja David Holmes.

Holmes oli Sondlandin kanssa lounaalla puhelun aikana. Holmes kertoo CNN:n mukaan kuulleensa puhelun, koska Trump puhui luurin toisessa päässä niin kovaan ääneen, että hänen kanssaan keskustellut Sondland säpsähti ja työnsi puhelimen kauemmas korvaltaan.

Useat republikaanit ovat ilmaisseet turhautumisensa siihen, että Sondland soitti Trumpille kiovalaisesta ravintolasta, paikasta, jossa kuulevina korvina voi olla esimerkiksi venäläisiä tiedusteluvirkailijoita, kertoo CNN.

Myös Holmes, joka on hämmästellyt sitä, että Sondland soitti Trumpille matkapuhelimestaan. Hänen mukaansa ainakin kaksi kolmesta matkapuhelinverkosta Kiovassa on venäläisten yritysten omistuksessa.

– Yleisesti oletamme, että matkapuhelinverkkoja tarkkaillaan Ukrainassa, Holmes sanoi The Guardianin mukaan.

Holmesin lausunto on ensimmäinen todiste siitä, että Trump henkilökohtaisesti vaati tutkimusten aloittamista. CNN:n mukaan republikaaneja huolestuttaakin se, että Holmesin antama todistus saattaa olla vakuuttavin todiste Trumpin suorasta osallisuudesta Ukrainan painostamiseen.

Samalla, kun demokraatit pyrkivät keräämään riittävän vahvoja todistuksia Trumpia vastaan, republikaanit näyttävät yhä seisovan melko lujasti Trumpin takana.

Samaa ei voi sanoa Yhdysvaltojen kansalaisista, mikäli mielipidemittauksia on uskominen. ABC Newsin ja tutkimusyhtiö Ipsosin tekemän mielipidemittauksen mukaan yli 70 prosenttia yhdysvaltalaisista ajattelee, että presidentti Trump toimi väärin pyytäessään ulkomaista johtajaa tutkimaan hänen mahdollista poliittista kilpailijaansa.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​