Uutiset

Neljä skenaariota, mitä Hongkongissa voi tapahtua seuraavaksi

Mellakkapoliisit pidättivät mielenosoittajan Hongkongin polyteknisen yliopiston luona maanantaina polttopullojen sytyttämien palojen roihutessa heidän ympärillään.
Mellakkapoliisit pidättivät mielenosoittajan Hongkongin polyteknisen yliopiston luona maanantaina polttopullojen sytyttämien palojen roihutessa heidän ympärillään.

Kiinalle kuuluvalla Hongkongin itsehallintoalueella on ollut jo kesäkuusta lähtien yhä pahempia levottomuuksia, jotka kärjistyivät viikonloppuna protestoijien ja mellakkapoliisin taisteluiksi Hongkongin yliopistoalueella. Seuraavassa eri skenaarioita, mitä Hongkongissa voi tapahtua seuraavaksi.

Kaikkien hongkongilaisten mielessä on kauhukuvana se, mitä tapahtui Pekingissä kesäkuussa 1989. Kiina murskasi väkivalloin viikkoja Tiananmenin aukiolla jatkuneen demokratiaa vaatineen mielenosoituksen. Kuolonuhreja saattoi tulla jopa 3 000 kun mielenosoittajia jahdattiin kaduilla ympäri Pekingiä.

Hongkongin mellakat on presidentti Xi Jinpingille pahin vastoinkäyminen hänen uransa aikana. Xi on tähän asti luottanut siihen, että protestit pystytään ratkaisemaan paikallisesti.

Hongkongissa on kiinalaisia sotilaita, jotka lähtivät viikonloppuna kasarmeistaan "vapaaehtoisesti" puhdistamaan mellakoiden jälkiä. Pekingille olisi kuitenkin valtavan iso kynnys lähettää sotilaat kaduille aseiden kanssa kukistamaan mellakat. Tähän tarvittaisiin myös Hongkongin johdolta avunpyyntö, mitä ei ole koskaan tehty.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tiananmenin aukion verilöylyn kaltaisten tapahtumien uusiutuminen Hongkongissa vuonna 2019 olisi Pekingille melkoinen arvovaltatappio ja kasvojen menetys maailmalla.

Verilöyly käytännössä murskaisi "yksi maa, kaksi järjestelmää" -järjestelyn ja sen seurauksena Hongkong voisi menettää asemansa yhtenä maailman johtavista bisneskeskuksista.

Siksi tämä vaihtoehto on ainakin tällä hetkellä varsin kaukainen.

Jo tällä hetkellä Hongkongin tilanne on erittäin paha, poliisit uhkaavat ampua tuliaseilla mielenosoittajia kohti ja protestoijat puolestaan käyttävät poliiseja kohtaan kaikkia aseita, mitä he saavat käsiinsä: katukiviä, polttopulloja, jousipyssyjä ja niin edelleen. Myös kotitekoisia pommeja on käytetty.

Peking yrittää kääntää julkisen mielipiteen Hongkongissa ja muualla protestoijia vastaan kuvaamalla heitä väkivaltaisiksi separatisteiksi, joita ulkopuoliset tahot tukevat ja jotka havittelevat Hongkongille itsenäisyyttä.

Kuolonuhreja on toistaiseksi tullut vasta muutama, mutta tilanne voi edetä pahemmaksi hongkongilaisten kesken väkivallan yleistyessä. Varoittavana esimerkkinä on Irak, jonka levottomuuksissa on saanut surmansa jo satoja mielenosoittajia.

On myös mahdollista, että mielenosoittajien kuukausia jatkunut raivo pikku hiljaa hiipuu, mutta ongelmat säilyvät, ja pinnan alla kytee. Ei tarvita paljoakaan, kun protestit räjähtävät jälleen ilmoille kiihtyen väkivaltaisuuksiksi.

Mielenosoitukset käynnisti suunnitteilla ollut laki, joka olisi sallinut rikollisen luovuttamisen oikeudenkäyntiin Manner-Kiinaan, missä oikeuslaitosta kontrolloi kommunistinen puolue. Hongkongin hallintojohtaja Carrie Lam veti lain takaisin, mutta protestit jatkuivat siitä huolimatta.

Yksi mielenosoittajien vaatimuksista on ollut antaa kaikille hongkongilaisille oikeus äänestää siitä, kenet valitaan lakiasäätävään neuvostoon ja alueen hallintojohtajaksi. Nykyisin vain puolet neuvoston jäsenistä valitaan sallimalla kaikkien äänestää tästä. Hongkongin hallintojohtajan valitsee Peking-mielinen pieni valintakomitea.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Neuvotteluratkaisu protestoijien ja Hongkongin hallinnon kesken olisi mahdollinen ainakin siinä tapauksessa, että hallinto osoittaisi ymmärrystä mielenosoittajien vaatimuksille.

Tämä vaatisi kuitenkin Hongkongin hallinnon ja Pekingin kielenkäytön muuttamista. Mielenosoittajat vaativat, että protesteja ei kuvattaisi mellakoiksi ja että pidätetyille mielenosoittajille annettaisiin armahdus.

Protestoijat vaativat myös riippumatonta tutkimusta siitä, millaisiin ylilyönteihin poliisit ovat syyllistyneet.

Neuvotteluratkaisu vaatisi myös melkoista venymistä Pekingiltä: esimerkiksi Hongkongin hallintojohtajan valinnan antaminen kokonaan paikallisten ihmisten käsiin olisi sille kova paikka. Pelkona on, että muuallakin Kiinassa alettaisiin vaatia demokratiauudistuksia Hongkongin esimerkkiin vedoten.

Esimerkiksi Luoteis-Kiinan Xinjiangin maakunnassa paikalliset uiguurit on pidetty todella tiukassa kurissa. Ja mitä tapahtuisi Tiibetissä?

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​