Suomalaiset otaksuvat, että toimittajat kannattavat eniten sdp:tä – syynä ehkä se, että media seuraa paljon pääministeriä
Suomalaisista neljännes otaksuu toimittajien keskuudessa olevan eniten sdp:n kannattajia ja viidenneksen mielestä toiseksi eniten. Tiedot käyvät ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön kyselystä, jonka toteutti Kantar TNS Oy.
Toiseksi suosituimmaksi toimittajapuolueeksi oletetaan kokoomus ja vihreät ovat kolmannella sijalla. Keskusta on neljäntenä ja vasemmistoliitto viidentenä. Muut puolueet jäävät selvästi pienemmille osuuksille.
– KAKS:n mielipidetutkimus ei kerro toimittajien sidonnaisuuksista, vaan ihmisten luuloista - siitä millaisia sidonnaisuuksia he ajattelevat toimittajilla olevan. En näe kovin paljon arvoa sillä, että tutkitaan, mitä ihmiset luulevat toimittajien olevan, KAKS:n selvitystä kommentoi politiikan toimittajien puheenjohtaja Maria Stenroos.
Stenroos painottaa, että vapaaseen länsimaiseen journalismiin kuuluu, että toimittajat ovat riippumattomia.
– Omaa työtään pitää läpivalaista jatkuvasti, jotta se ei ole vinossa mihinkään suuntaan. Olisi todella vaikea esimerkiksi julkisesti määritellä, onko joku sidoksissa johonkin - tekeekö esimerkiksi äänestäminen kannattajan, ja entä liikkuvat äänestäjät, Stenroos pohtii.
Sdp:tä seurataan muita tarkemmin
KAKS:n kyselyssä puoluekanta heijastuu arvioissa toimittajien poliittisesta taustasta. Sdp:n, kokoomuksen ja keskustan kannattajien mielestä toimittajien keskuudessa on eniten sdp:n tukijoita. Perussuomalaisten kannattajat otaksuvat vihreiden olevan ykköspuolue toimittajien keskuudessa. Vihreiden ja vasemmistoliiton kannattajat nostavat kokoomuksen ”paalupaikalle” toimittajien keskuudessa.
Stenroos arvelee, että sdp:n nousu kyselyn kärkeen voi johtua siitä, että sosiaalidemokraateilla on paljon valtaa suurimpana ja hallituksen johtavana puolueena, ja siksi media seuraa sitä tarkemmin kuin muita puolueita.
– Mutta se ei tarkoita sitä, että toimittajat ymmärtäisivät paremmin demareita kuin muita puolueita. Aika moni näyttää tutkimuksen mukaan arvelevan, että toimittajat edustavat niin sanottua vastapuolta. Esimerkiksi perussuomalaisten äänestäjistä moni uskoo toimittajien olevan vihreitä.
Moni ei osaa arvioida toimittajien puoluekantaa
Melko moni, 31 prosenttia suomalaisista ei osaa arvioida lainkaan, minkä puolueen kannattajia on toimittajien keskuudessa eniten. Etenkin naisilla, 40 prosenttia, opiskelijoilla, 43 prosenttia ja työttömillä, 49 prosenttia on ollut vaikeuksia arvioida toimittajien poliittisia sidonnaisuuksia.
– Se, että moni ei halua tai osaa arvioida toimittajien mahdollisia kantoja, kertoo, ettei ehkä ole ylipäätään kovin orientoitunut politiikkaan. Toisaalta toimittajan mahdollista puoluekantaa on vaikea arvioida, jos teksti on tehty ammattitaitoisesti, Stenroos sanoo.
Miehistä keskimäärää useampi otaksuu toimittajien olevan sidoksissa vihreisiin. Ikääntyneet, yli 60-vuotiaat arvioivat sdp:n olevan toimittajien parissa tuntuvasti muita suositumpi puolue. Koulutustausta heijastuu arvioissa siten, että korkeasti koulutetut mainitsevat muita useammin sdp:n ja vähemmän koulutusta saaneet korostavat kokoomusta.
KAKS:n selvitys toteutettiin niin, että kysymyksiä oli kaksi ja ne kuuluivat seuraavasti: ”Minkä puolueen kannattajia arvioit olevan kaikkein eniten maamme toimittajien keskuudessa? Entä toiseksi eniten?”
Tutkimusaineisto koottiin 6.-11.9.2019. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1 127. Vastaajat edustavat maamme 18–79 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.