Uutiset

Hongkongilaiselta Naomi Wongilta katkesi puhevälit siskoon – "Harvat uskaltavat arvostella mielenosoittajia, koska tietävät joutuvansa heti solvatuiksi"

Naomi Wong osoittaa niin kutsuttua Lennonin seinää kotinsa lähellä. John Lennonin mukaan nimetyille sadoille ilmoitustauluille voi kiinnittää mielenosoituksia koskevia viestejä.
Naomi Wong osoittaa niin kutsuttua Lennonin seinää kotinsa lähellä. John Lennonin mukaan nimetyille sadoille ilmoitustauluille voi kiinnittää mielenosoituksia koskevia viestejä.

Viikonloput kauhistuttavat ystävääni Naomi Wongia. Pitkiä työpäiviä tekevä Wong, 37, haluaisi rentoutua viikonloppuisin, mutta edellisinä neljänä kuukautena tämä ei ole onnistunut.

– En voi olla seuraamatta uutisvirtaa jatkuvasti pahenevista mellakoista. Ällöttävä väkivalta ja vandalismi kuohuttavat mieltäni, ja lopulta olen uupunut, kun menen töihin maanantaisin, asianajajana toimiva Wong kertoo.

Autonomisen Hongkongin johdon, poliisin ja Kiinan vastaisia mielenosoituksia on järjestetty jo yli 20 viikonloppua peräkkäin. Ne ovat poikkeuksetta päättyneet pääasiassa nuorten mielenosoittajien ja poliisin välisiin rajuihin yhteenottoihin.

Radikaalit mielenosoittajat ovat samalla vandalisoineet silmittömästi muun muassa metroasemia sekä kauppoja ja ravintoloita, joiden omistajien he katsovat suhtautuvan myötämielisesti muuta Kiinaa hallitsevaan kommunistipuolueeseen. Väkivaltaisuuksia on puhjennut lähes kaikissa kaupunginosissa, ja tuhoa aiheutetaan yhä suuremmassa mittakaavassa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Gallupit osoittavat silti, että enemmistö hongkongilaisista on mielenosoittajien puolella. Wong pitää tätä käsittämättömänä.

– Aiemmin me hongkongilaiset emme hyväksyneet minkäänlaista väkivaltaa. Asukkaat ovat muutenkin olleet lainkuuliaisia, mutta nyt asenteet ovat nähtävästi yhtäkkiä muuttuneet täysin, hän sanoo.

Välit siskoon menivät

Pari kuukautta sitten Wong sai yllätyksekseen tietää, että myös hänen siskonsa on mielenosoittajien intohimoinen kannattaja. Sen seurauksena he eivät ole enää puheväleissä.

Myös Wongin setä ja eräs hänen nuoremmista serkuistaan ovat riitaantuneet. Kyseisten sukuhaarojen välit ovat ainakin tilapäisesti katkenneet.

Tämä on yleistä. Vanhemmat riitelevät teini-ikäisten lastensa kanssa, ystävyydet katkeavat ja työpaikoilla vallitsee kireä ilmapiiri, kun työntekijät ovat eri mieltä mielenosoituksista.

Wongin mielestä on ymmärrettävää, että hongkongilaisten tunteet kuohuvat. Heidän harvinaisen turvallinen ja rauhallinen kotikaupunkinsa muuttuu taistelutantereeksi joka viikonloppu.

– Mielenosoitukset ovat kaikkien mielessä koko ajan. Ne vaikeuttavat ihmisten elämää monin tavoin, mutta harvat uskaltavat arvostella mielenosoittajia, koska tietävät joutuvansa heti solvatuiksi sosiaalisessa mediassa, Wong toteaa.

Itse olen nähnyt mielenosoittajien käyvän ikääntyneen miehen kimppuun, kun tämä oli ilmaissut tyytymättömyytensä vandalismiin. Miestä tönittiin ja pilkattiin, kunnes hän lähti paikalta.

Yrittäjät vaikeuksissa

Mielenosoitukset ovat myös pakottaneet hongkongilaisia muuttamaan tapojaan. Aiemmin ostoskeskukset ja monet ravintolat ja baarit olivat täynnä asiakkaita viikonloppuisin, mutta nyt ihmiset välttävät menemästä kotinsa ulkopuolelle.

Monet yrittäjät ovat vaikeuksissa. Kun hiljattain söin suositussa ranskalaisessa bistrossa, olin ainoa asiakas.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Joudun sulkemaan paikan, elleivät mielenosoitukset pian lopu. Vuokraani on luvattu alentaa 15 prosenttia, mutta sekään ei auta, bistron ranskalainen isäntä valitteli.

Eräs Hongkongissa usein vieraileva suomalainen ystäväni kertoi puolestaan häkeltyneensä, kun sai huoneen vakiohotellistaan 30 eurolla. Aiemmin hän oli maksanut siitä yli 100 euroa.

– Hotelli oli lähes tyhjä. Hintaan sisältyi aamiainen, mutta he eivät voineet tarjota tavanomaista buffetia, koska heillä ei ollut tarpeeksi vieraita, hän kuvaili.

Varsinkin muualla Kiinassa asuvat ihmiset eivät enää uskalla tulla Hongkongiin, kun tietävät voivansa joutua pulaan vain, koska puhuvat mandariinikiinaa. Hongkongilaiset puhuvat kantoninkiinaa.

Viime vuonna Hongkongissa kävi yli 50 miljoonaa kiinalaista turistia, joten on selvää, että heidän poissaolonsa on paha takaisku. Naomi Wong pitää tilannetta surullisena.

– Mielenosoittajat vaativat demokratiaa, mutta ovat itse suvaitsemattomia eivätkä siedä eriäviä mielipiteitä, Wong toteaa.

Björn Ådahl
Björn Ådahl
Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​