Kotimaa

Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden työehtosopimusneuvotteluissa ei saatu aikaan päänavausta: Sopimukseton tila alkaa perjantaina

JOEL MAISALMI
Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoo, että keskusteluyhteyteen palataan sen jälkeen, kun kumpikin osapuoli on käynyt neuvonpitoa omiensa kanssa.
Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoo, että keskusteluyhteyteen palataan sen jälkeen, kun kumpikin osapuoli on käynyt neuvonpitoa omiensa kanssa.

Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden työehtosopimusneuvotteluissa ei saavuttu torstaina tulosta. Se merkitsee sitä, että perjantaina alkaa sopimukseton tila, jolloin työrauhavelvoite ei ole enää voimassa.

Kumpikin osapuoli arvio tilannetta seuraavaksi ja neuvottelua pyritään jatkamaan lähipäivinä, Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto ja Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helle ilmoittivat Twitterissä.

Riku Aalto sanoi Lännen Medialle että kun työaikaan liittyvässä kiistakysymyksessä ei ole päästy eteenpäin, eteenpäin ei ole voitu päästä myöskään muissa asioissa.

– Kumpikin osapuoli nyt arvioi varmaan omiensa kanssa, miten tästä eteenpäin mennään. Palaamme työnantajan kanssa keskusteluyhteyteen, kun kumpikin on omissaan käynyt keskusteluja.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Seuraavien neuvottelujen ajankohdasta ei ole sovittu. Teollisuusliiton johtoryhmä pohtii perjantaina, mihin mahdollisiin toimiin neuvottelutilanne antaa aihetta.

– Sopimuksettoman tilan alkaminen merkitsee sitä, että paine neuvottelupöytää kohtaan kasvaa. Sitä kautta tietysti sopimuksen tekohalu saattaa varmaan puolin ja toisin olla vahvempaa.

– Torstaina arvioimme niin, ettemme väkisin yritä edes aloittaa sellaista prosessia, joka olisi mahdollisesti voinut heikentää kykyä neuvotella eteenpäin asioita. Kumpikaan ei lähtenyt ovet paukkuen neuvottelutilasta, Aalto kertoi.

Teknologiateollisuus toivoo neuvottelujen jatkuvan viivytyksettä myös sopimuksettoman tilan alkaessa. Torstaina päättyvät kaikki sen työehtosopimukset yhtä toimihenkilösopimusta lukuun ottamatta.

– Pisimmälle edettiin Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton välisissä neuvotteluissa, mutta ratkaisuun saakka ei valitettavasti vielä edetty. Päänavauksen syntyminen jäi kiinni ennen muuta siitä, millainen kustannusvaikutus ratkaisulla voi olla heikkenevässä taloustilanteessa, Minna Helle sanoi.

Helteen mukaan työnantajapuoli on hakenut aktiivisesti ratkaisuvaihtoehtoja.

– Kokonaisuuden tulee olla sellainen, että yritykset voivat pärjätä kilpailussa, vaikka talous jarruttaa ja tilauksista käydään entistä kovempaa kisaa.

Teknologiateollisuus ei halua joutua enää tilanteeseen, jossa tarvitaan jälleen uusi kilpailukykysopimus.

– Jos sopimukset ovat liian kalliita, ajaudumme ennen pitkää siihen, että tarvitaan kipeitä korjausliikkeitä. Tämän haluamme välttää, Helle painotti.

Hän muistutti, että työmarkkinaratkaisut ovat työllisyyden kannalta avainasemassa.

– Talouden kasvu hiipuu, ja yritysten toimintaympäristö on epävarma. Tässä tilanteessa on ensisijaista saavuttaa sopimuskokonaisuus, joka parantaa yritysten kustannuskilpailukykyä. Tällaiset ratkaisut turvaavat parhaalla mahdollisella tavalla myös työpaikkoja ja palkansaajien ostovoimaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy
Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​