Britannia sai EU:lta hyväksynnän brexit-lykkäykselle – uusi takaraja ensi tammikuussa
Britannian parlamentti äänestää maanantai-iltana ennenaikaisista vaaleista, jotka voivat toteutua sopimuksettoman brexitin uhan väistyttyä.
EU pääsi maanantaina yhteisymmärrykseen Britannian EU-eron eli brexitin siirtämisestä. Asiasta kertoi Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk Twitterissä. Uusi takaraja on 31. tammikuuta 2020. Päivämäärä joustaa niin, että Britannia voi erota jo aiemmin, kunhan sen parlamentti hyväksyy erosopimuksen.
Lykkäyksen edellytys on, että EU:n ja Britannian neuvottelema erosopimus pitää eli siitä ei voida jatkossa enää neuvotella, kertoi BBC.
Britannian EU-eron oli määrä tapahtua tämän viikon torstaina 31. lokakuuta. Lykkäystä viimeiseen asti vastustanut pääministeri Boris Johnsonin oli lain mukaan pakotettu anomaan jatkoaikaa EU:lta, koska brittiparlamentti ei ollut hyväksynyt erosopimukseen liittyvää lainsäädäntöä.
EU-parlamentin uusi puhemies David Sassoli piti BBC:n mukaan jatkoaikaa "myönteisenä asiana".
– Se antaa Britannialle aikaa selvittää, mitä se haluaa, Sassoli sanoi.
Lain mukaan Johnsonin pitää myös hyväksyä EU:n tarjoama jatkoaika. Johnson ei ollut vielä maanantaina reagoinut asiaan.
– Pääministeri vastaa nähtyään yksityiskohdat. Pääministeri varmisti uuden, hienon sopimuksen vaikka sen piti olla mahdotonta, mutta parlamentti valitsi sen sijaan epäröinnin ja lykkäyksen, hänen tiedottajansa sanoi.
EU-maista Ranska oli vastahakoinen myöntämään Britannialle kolmen kuukauden lisäajan. Se halusi EU:n antavan Britannialle kahden viikon lisäajan, mutta vaihtoehto putosi pois Ranskan presidentti Emmanuel Macronin ja pääministeri Johsonin viikonloppuisten keskustelujen jälkeen.
Sopimuksetonta EU-eroa pelänneille jatkoaika tarjoaa ainakin kolmen kuukauden hengähdystauon. EU:n myöntämä lykkäys voi myös nytkäyttää Britannian kohti uusintavaaleja.
Britannian parlamentti äänestää maanantaina noin klo 19 Suomen aikaa pääministeri Boris Johnsonin ehdottamista ennenaikaisista parlamenttivaaleista, jotka järjestettäisiin 12. joulukuuta.
Ehdotus tarvitsee taakseen kaksi kolmasosaa edustajista. Parlamentti hylkäsi Johnsonin ehdotuksen uusista vaaleista syyskuussa kahdesti.
Työväenpuolue vetäytyi äänestyksestä. Sen johtaja Jeremy Corbyn sanoi puolueen kannattavan uusia vaaleja, mutta ainoastaan siinä tapauksessa, että riski sopimuksettomasta brexitistä on poistunut.
Myös Skotlannin kansallispuolue ja liberaalidemokraatit ovat myös ehdottaneet uusia vaaleja 9. joulukuuta.
Ilman ennenaikaisia vaaleja parlamenttivaalit olisivat Britanniassa vuonna 2022. Vaaleilla Johnson yrittää saada konservatiivipuolueelle enemmistön parlamenttiin ja varmistaa brexitin toteutumisen.
Johnsonin vähemmistöhallitus häviää äänestykset tällä hetkellä 45 äänellä, kun kaikki oppositioedustajat äänestävät hallitusta vastaan.
Johnson on sanonut, että jos parlamentti hyväksyy ehdotuksen uusintavaaleista, hän aloittaa uudelleen valmistelut brexit-sopimuksen läpiviemisestä parlamentissa.
Parlamentti hyväksyi Johnsonin erosopimuksen viime viikolla, mutta brexitin toteutuminen lässähti edustajien äänestettyä heti perään sopimukseen lliittyvää lainsäädäntöä vastaan.
Britannia päätti erota EU:sta kansanäänestyksellä yli kolme vuotta sitten kesäkuussa 2016. Nyt brexitille on määrätty takaraja jo kolmannen kerran.
EU-eron piti tapahtua tänä vuonna 29. maaliskuuta, mutta ero siirtyi koska brittiparlamentti hylkäsi kolmesti Johnsonin edeltäjän pääministeri Theresa Mayn EU:n kanssa neuvotteleman erosopimuksen.