Uutiset

Suomessa tutkitaan vuosittain kymmeniä ihmissalakuljetustapauksia – Englannin kaltainen konttitragedia ei ole kuitenkaan todennäköinen

Suomen rajalla otetaan vuosittain kiinni yli sata laittomasti maahan yrittävää henkilöä, jotka pyrkivät maahan itsenäisesti. Arkistokuva.
Suomen rajalla otetaan vuosittain kiinni yli sata laittomasti maahan yrittävää henkilöä, jotka pyrkivät maahan itsenäisesti. Arkistokuva.

Suomessa tutkitaan vuosittain kymmeniä törkeitä laittoman maahantulon järjestämiseen liittyviä juttuja. Asia selviää Rajavartiolaitoksen tilastoista.

Huippuvuodet olivat 2015 ja 2016, jolloin tutkintaan päätyi vuosittain yli viisikymmentä tapausta.

Vuoden 2016 jälkeen törkeän maahantulon järjestämisen tapaukset ovat laskeneet lähes samalla tasolle kuin ne olivat 2010-luvun alussa.

Tänä vuonna syyskuun loppuun mennessä Rajavartiolaitos on tutkinut 17:ää törkeää laitonta maahantulon järjestämistä ja 55:tä laittoman maahantulon järjestämistä.

Ihmissalakuljetus nousi keskiviikkona puheenaiheeksi, kun Englannissa rekan kontista löytyi 39 kuollutta kiinalaista.

Laittoman maahantulon takana on Rajavartiolaitoksen tilanne- ja riskianalyysiyksikön päällikön Marko Saareksin mukaan usein rikollisjärjestöt. Tapausten päätekijöitä on hyvin vaikea saada kiinni, koska he eivät toimi yleensä Suomesta käsin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Ongelma on sama kuin huumekaupassa: vaikka takavarikossa onnistutaan, huumeorganisaation johtoon on vaikea päästä kiinni, Saareks sanoo.

Rikollisjärjestöt myös kehittävät jatkuvasti uusia keinoja sujuttaa ihmisiä maasta toiseen.

– Vain mielikuvitus on rajana salakuljetuskeinojen kehittelyssä.

Saareks kertoo, että ihmisiä on pyritty salakuljettamaan Suomeen muun muassa hankkimalla heille viisumeita tapahtumiin, joita ei ole olemassakaan.

Ihmissalakuljetusta voidaan estää tehokkaalla rajavalvonnalla. Keskeisessä osassa on myös eri maiden viranomaisten tekemä yhteistyö, jonka tarkoituksena on vaihtaa tietoja ihmissalakuljetuksen järjestäjistä ja heidän tekotavoistaan.

Ihmissalakuljetus on laajuudessaan kansainväliseen huumekauppaan verrattavissa olevaa toimintaa, sanoo Saareks.

– Hyvin suurista rahasummista puhutaan.

Suomessa ei ole paljastunut yli kymmeneen vuoteen tapausta, jossa ihmisiä olisi yrittänyt tulla Suomeen EU:n ulkorajojen yli rekan konttiin piiloutuneina. Vuonna 2017 Saimaan-kanavalla matkanneesta huvialuksessa löytyi 17 jemeniläistä.

Salakuljetusyrityksen kaksi päätekijää saivat hovioikeudessa neljän sekä kahden ja puolen vuoden ehdottomat tuomiot.

Tapauksen tutkinnassa selvisi, että aiemmin ainakin 70 jemeniläistä oli saapunut huvialuksissa Venäjältä Saimaan-kanavaa pitkin Suomeen.

Saareksen mukaan 39 kiinalaisen hengen vaatineen salakuljetustapauksen sattuminen Suomessa on huomattavasti epätodennäköisempään kuin Englannissa.

– Ensinnäkin rekkaliikenteen määrät Suomeen eivät ole samaa luokkaa kuin Englantiin. Jos Suomeen saapuu konttiin piiloutuneena, se tapahtuisi Venäjän kautta ja Venäjän puolella on suhteellisen tehokas valvonta.

Riskiä pienentää myös se, että Suomi kuuluu Schengen-alueeseen, toisin kuin Englanti. Tämän takia kontissa Schengen-alueelle matkustaneiden ihmisten olisi mahdollista poistua kontista muualla Euroopassa ja jatkaa matkaansa Suomeen muilla kulkuneuvoilla.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Schengen-alue on muodostettu helpottamaan vapaata liikkumista Euroopassa, eikä alueeseen kuuluvien maiden rajoilla tehdä rajatarkastuksia.

Suomen rajalla otetaan vuosittain kiinni yli sata laittomasti maahan yrittävää henkilöä, jotka pyrkivät maahan itsenäisesti. Suurin osa heistä saapuu lentokoneella Helsinki-Vantaan lentoasemalle.

– Yleisesti voi sanoa, että EU-alueen ulkopuolelta Suomeen kohdistuva laiton maahantulo on ollut viime vuosina melko rauhallista verrattuna Välimeren alueeseen.

Poikkeuksena tästä olivat vuodet 2015 ja 2016, jolloin laittomien maahantulijoiden määrät nousivat tuhannen paikkeille. Heistä suurin osa tuli Suomen ja Venäjän välisen rajan yli.

Saareksin mukaan Suomeen yritetään tulla muun muassa väärennettyjen tai toiselle henkilölle myönnettyjen matkustusasiakirjojen avulla.

Jonkun verran Suomeen yritetään tulla laittomasti Itärajan rajanylityspaikkojen kautta ja niiden ulkopuolisia maastorajoja ylittämällä.

Fakta

Laiton maahantulo Suomeen

Rajavartiolaitoksen tilastojen mukaan viime vuonna Suomessa tutkittiin 22:ta törkeää laittoman maahantulon järjestämistä ja 66:ta laittoman maahantulon järjestämistä.

Törkeitä laittoman maahanmuuton järjestämisen tapauksia oli vuonna 2017 tutkinnassa 17; 2016, 68; 2015, 52; 2014, 19; 2013, 16 ja 2012, 6.

Laittoman maahantulon järjestämisen tapauksia oli vuonna 2017 yhteensä 38; 2016, 230; 2015, 201; 2014, 102 ja 2013, 90 ja 2012, 66.

Suomen rajalla on otettu kiinni tänä vuonna syyskuuhun mennessä 142 ulkomaalaista laitonta maahantulijaa. Vuonna 2018 tapauksia oli 152; 2017, 151; 2016, 1 153; 2015; 806 ja 2014, 94.

Kymmenen viime vuoden aikana Suomessa on tutkittu vuosittain lähinnä yksittäisiä ihmiskauppaan ja törkeään ihmiskauppaan liittyviä tapauksia.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​