Uutiset

Aboa Vetuksessa muistellaan aikaa, jolloin olut oli kuin leipää eikä alkoholilainsäädäntö kiusannut maistelijoita

MARTTIINA SAIRANEN
Aboa Vetus & Ars Nova.
Aboa Vetus & Ars Nova.

Aboa Vetus & Ars Nova -museolla vietetään lauantai-iltaa oluen maistelun ja historian parissa.

Museon, Kakolan panimon ja M Kitchen & Cafén yhteistyönä toteuttama ilta vie keskiaikaiseen rauniokortteliin teemalla ”Kipaten kiltaan ja kontaten kotio – juomakulttuurin historiaa”.

Kierroksen jälkeen tilaisuudessa maistatetaan Kakolan panimon oluita ja M Kitchen & Cafén makupaloja.

Erilaiset alkoholijuomien maistatustilaisuudet ovat olleet valvovan viranomaisen hampaissa kuluvan syksyn aikana. Helsinkiläisyrittäjää epäillään törkeästä alkoholirikoksesta tämän järjestettyä viininmaistajaisia yli vuosikymmenen ajan. Järjestäjä ei ollut hankkinut anniskelulupaa tastingeihinsä. Varotoimenpiteenä Alko päätyi keskeyttämään perinteisten Etiketti-pruuviensa järjestämisen varmistaakseen, etteivät maistatusten toimintatavat riko uutta alkoholilakia.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Turkulaismuseon maistatustilaisuudessa ei ongelmia anniskeluoikeuksien kanssa ole. Oluita ei museon puolella nautita.

– Koska tilaisuus järjestetään yhteistyössä panimon ja M Kitchenin kanssa, oluita maistellaan vasta kierroksen jälkeen kahvilan tiloissa, joissa on anniskeluoikeudet, Aboa Vetus & Ars Novan tiedottaja-amanuenssi Selina Kiiskinen kertoo.

Ulosmyyntioikeutta ei tilaisuuteen järjestetä, vaan oluet maistellaan paikan päällä.

Museokierroksella olutkulttuuria käsitellään ajassa, jossa alkoholilainsäädäntö ei vielä rajoittanut maistelupaikkoja tai -aikoja. Keskiajalla olut oli kuin nestemäistä leipää ja tärkeä energian lähde, jota saattoi kulua kolme litraa päivässä. Keskiajan lopun lääketieteellisissä teoksissa todetaankin, että hyvästä juopottelusta seuraa iloa, viisautta ja ystävyyttä, haitallisesta juopottelusta taas riitelyä ja tappelua.

– Me tarjoamme tilaisuudessa asiantuntemuksen, panimo tuo pöytään sen mistä puhutaan. Haluamme tuoda esiin kevyitä, kivoja ja kiinnostavia faktoja keskiajan olutkulttuurista, Kiiskinen kertoo.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​