Aboa Vetuksessa muistellaan aikaa, jolloin olut oli kuin leipää eikä alkoholilainsäädäntö kiusannut maistelijoita
Aboa Vetus & Ars Nova -museolla vietetään lauantai-iltaa oluen maistelun ja historian parissa.
Museon, Kakolan panimon ja M Kitchen & Cafén yhteistyönä toteuttama ilta vie keskiaikaiseen rauniokortteliin teemalla ”Kipaten kiltaan ja kontaten kotio – juomakulttuurin historiaa”.
Kierroksen jälkeen tilaisuudessa maistatetaan Kakolan panimon oluita ja M Kitchen & Cafén makupaloja.
Erilaiset alkoholijuomien maistatustilaisuudet ovat olleet valvovan viranomaisen hampaissa kuluvan syksyn aikana. Helsinkiläisyrittäjää epäillään törkeästä alkoholirikoksesta tämän järjestettyä viininmaistajaisia yli vuosikymmenen ajan. Järjestäjä ei ollut hankkinut anniskelulupaa tastingeihinsä. Varotoimenpiteenä Alko päätyi keskeyttämään perinteisten Etiketti-pruuviensa järjestämisen varmistaakseen, etteivät maistatusten toimintatavat riko uutta alkoholilakia.
Turkulaismuseon maistatustilaisuudessa ei ongelmia anniskeluoikeuksien kanssa ole. Oluita ei museon puolella nautita.
– Koska tilaisuus järjestetään yhteistyössä panimon ja M Kitchenin kanssa, oluita maistellaan vasta kierroksen jälkeen kahvilan tiloissa, joissa on anniskeluoikeudet, Aboa Vetus & Ars Novan tiedottaja-amanuenssi Selina Kiiskinen kertoo.
Ulosmyyntioikeutta ei tilaisuuteen järjestetä, vaan oluet maistellaan paikan päällä.
Museokierroksella olutkulttuuria käsitellään ajassa, jossa alkoholilainsäädäntö ei vielä rajoittanut maistelupaikkoja tai -aikoja. Keskiajalla olut oli kuin nestemäistä leipää ja tärkeä energian lähde, jota saattoi kulua kolme litraa päivässä. Keskiajan lopun lääketieteellisissä teoksissa todetaankin, että hyvästä juopottelusta seuraa iloa, viisautta ja ystävyyttä, haitallisesta juopottelusta taas riitelyä ja tappelua.
– Me tarjoamme tilaisuudessa asiantuntemuksen, panimo tuo pöytään sen mistä puhutaan. Haluamme tuoda esiin kevyitä, kivoja ja kiinnostavia faktoja keskiajan olutkulttuurista, Kiiskinen kertoo.