Uutiset

Kansainvälisissä rajavalvontaoperaatioissa on tällä hetkellä mukana 11 suomalaista – Avuntarve näkyy etenkin Välimerellä

Euroopan komission muuttoliike-, sisä- ja kansalaisasioiden komissaari Dimitris Avramopoulos (toinen vasemmalta) ja Euroopan meri- ja rajavartioviraston pääjohtaja Fabrice Leggeri (oik.) esiintyivät yhdessä suomalaisviranomaisten kanssa Kapitan Andreevon tarkastuspisteessä Bulgariassa, Turkin rajalla vuonna 2016.
Euroopan komission muuttoliike-, sisä- ja kansalaisasioiden komissaari Dimitris Avramopoulos (toinen vasemmalta) ja Euroopan meri- ja rajavartioviraston pääjohtaja Fabrice Leggeri (oik.) esiintyivät yhdessä suomalaisviranomaisten kanssa Kapitan Andreevon tarkastuspisteessä Bulgariassa, Turkin rajalla vuonna 2016.

Suomesta 11 Rajavartiolaitoksen virkailijaa osallistuu parhaillaan Euroopan meri- ja rajavartioviraston Frontexin operaatioihin ympäri Eurooppaa. Rajavartiolaitoksen kansainvälisen yhteistyön yksikön päällikkö Matti Pitkäniitty kertoo, että Suomi on mukana keskeisissä paikoissa.

– Ehkä tällä hetkellä meidän pääosallistumispainopiste on itäisen Välimeren reitin suunnalla, missä on Kreikan ja Turkin merirajalla ihmisiä tukemassa Frontexin Poseidon-operaatiota.

Euroopassa on tällä hetkellä Suomesta auttamassa rajavartijoita, mutta raskasta kalustoa, kuten laivoja tai lentokoneita, ei tällä hetkellä ole Suomesta mukana operaatioissa.

– On vain yksittäisiä ihmisiä, joilla on erikoiskoulutusta tulijoiden haastattelemiseen, koiraohjaajia ja tämäntyyppisiä, Pitkäniitty sanoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Jäsenvaltiot tukevat toisiaan rajavartioinnissa, ja Suomikin voisi tarvittaessa saada Frontexilta tukea vastaavalla tavalla.

Operaatioiden lisäksi Suomi tekee muunlaista yhteistyötä. Suomalaisia on esimerkiksi perehtymässä toimintatapoihin muissa maissa. Pitkäniityn mukaan suomalaisia on esimerkiksi lentokentillä. Paikalla seurataan muutaman viikon ajan, miten työtä tehdään toisessa maassa, opitaan ja yhtenäistetään käytäntöjä.

Britanniassa Essexissä löytyi tällä viikolla 39 ihmisen ruumiit rekan kontista. Kontista löytyneiden epäillään olleen siirtolaisia, jotka pyrkivät Britanniaan salakuljettajien mukana.

Operaatioissa, joihin Rajavartiolaitos osallistuu, on Pitkäniityn mukaan ennen kaikkea kyse rajavalvonnasta. Tehtävänä on huolehtia siitä, että laillisesti rajanylityspaikkojen kautta saapuvat ihmiset pääsevät maahan oikealla tavalla ja mahdollisimman joustavasti.

Lisäksi operaatioissa keskitytään Pitkäniityn mukaan melko usein myös havaitsemaan ja ottamaan kiinni ihmisiä, jotka yrittävät päästä laittomasti EU-alueelle maasto- ja merirajojen kautta. Siten heidät kyetään rekisteröimään ja laittamaan jatkotoimenpiteisiin sen mukaan, hakevatko he turvapaikkaa vai edustavatko he jotain muuta ryhmää.

– Aina, kun me osallistumme mihin tahansa rajavalvontaoperaatioon Euroopassa tai kun teemme sitä täällä kotimaassa, yksi ulottuvuus siinä on rajat ylittävän rikollisuuden torjuminen. Puhutaan esimerkiksi maahantulijoiden salakuljettamisesta, ihmiskaupasta ja muusta vakavasta rikollisuudesta.

Sisäministeriön mukaan Suomi osallistuu kansainvälisiin operaatioihin aktiivisesti ja lähettää kymmeniä asiantuntijoita Eurooppaan joka vuosi. Rajavartiolaitoksen osallistuminen Frontexin operaatioihin perustuu Pitkäniityn mukaan käytännössä tarpeeseen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Yhteisissä operaatioissa apua lähetetään jäsenmaihin, joilla on EU:n ulkorajoilla haasteita.

– Isoimmat operaatiot ovat erityisesti tällä hetkellä haastavissa kohdissa.

Tällä hetkellä Välimerellä on käynnissä merioperaatioita, joissa Italia, Kreikka ja Espanja saavat tukea siirtolaisten suhteen. Operaatioita on myös EU:n ulkopuolella, esimerkiksi Albaniassa.

Itäisen Välimeren reitillä Turkista Kreikkaan on käynnissä yhteisoperaatio Poseidon, keskisen Välimeren reitillä Libyasta Italiaan on operaatio Triton ja Marokon suunnasta Espanjaan kulkevalla läntisen Välimeren reitillä on käynnissä operaatio Indalo.

Myös Puolustusvoimat on ollut mukana kansainvälisissä operaatioissa. Suomalaisia on osallistunut esimerkiksi operaatio Sophiaan, jonka tarkoituksena on torjua ihmissalakuljetusta ja vähentää Eurooppaan suuntautuvaa laitonta siirtolaisuutta.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​