Uutiset

Turun yliopiston väitöstutkimus osoittaa parempia rauhoittavan lääkkeen annostelutapoja ja turvallisemman lääkkeen

RIITTA SALMI
TYKS Lasten teho-osasto
TYKS Lasten teho-osasto

Uusi Turun yliopistossa tehty väitöstutkimus tutki uusia annostelutapoja teho-osasto- ja toimenpidepotilaiden rauhoittamiseen. Lääketieteen lisensiaatti Panu Uusalon väitöstutkimuksessa todetaan uuden rauhoittavan lääkkeen deksmedetomidiinin hyödyt turvallisempana kuin aiemmin käytetyt vastineet.

– Deksmedetomidiini vaikuttaa hyvin vähän potilaan hengitykseen. Usein rauhoittavia lääkkeitä annettaessa pelätään hengityslamaa, niin siinä mielessä tämä on turvallisempi. Se vaikuttaa hengitykseen normaalin unen kaltaisella tavalla, kertoo Uusalo.

Deksmedetomidiini on Suomessa kehitetty rauhoitteena käytettävä lääke, joka on rekisteröity tehohoito käyttöön vuonna 2011. Uusalon mukaan lääkettä on käytetty kuitenkin pidempään.

Uusalo on väitöstutkimuksessaan tutkinut uusia annostelutapoja deksmedetomidiinille. Aiemmin lääkettä on annosteltu tavanomaisesti laskimoon, mutta Uusalon tutkimuksessa on lääkettä annosteltu nenän limakalvoille ja ihon alle imeytettynä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Laskimoon annostelemisessa ongelmana on ollut se, että pistäminen tuottaa kipua. Laskimoon annosteltaessa vaikutukset verenkiertoon ovat myös voimakkaampia kuin muilla annostelureiteillä. Nenän limakalvoille annosteleminen tapahtuu sumuttimen kanssa. Se on vähän kuin annettaisiin flunssalääkettä ja on ihan kivutonta, selittää Uusalo.

Nenän limakalvolle annosteltu deksmedetomidiini on väitöstutkimuksen mukaan tehokas ja turvallinen tapa rauhoittaa lapsipotilaat ennen pientoimenpiteitä ja leikkauksia. Aikuispotilailla annostelureitti näyttää vähentävän leikkauksen jälkeistä opioidien kulutusta, ja ihonalaisesti annosteltuna lääke imeytyy tehokkaasti terveillä vapaaehtoisilla miehillä.

Ihonalaiskudos vaikuttaa lupaavalta reitiltä annostella deksmedetomidiinia esimerkiksi saattohoidossa, jolloin lääkkeen jatkuva annostelu muulla tavoin ei onnistu.

– Ihonalainen annostelureitti osoittautui käyttökelpoiseksi ja turvalliseksi parantumattomasti sairaiden oireita lievittävään hoitoon, mutta deksmedetomidiinin käytöstä tähän tarkoitukseen tarvitaan vielä lisätutkimuksia, jotka tutkimusryhmämme on jo käynnistänyt, Uusalo kertoo.

Deksmedetomidiinilla on osoitettu olevan rauhoittavan vaikutuksen lisäksi myös kipua ja pahoinvointia lieventäviä vaikutuksia. Uusalon väitöstutkimus osoitti, että lonkkaproteesileikkaukseen tulevien potilaiden leikkauksen jälkeinen opioidi-kipulääkkeen kulutus väheni, kun potilaat saivat leikkauksen alussa pienen annoksen deksmedetomidiinia nenän limakalvolle.

– Löydös on merkittävä suhteessa nykyiseen niin sanottuun opioidikriisiin. Tutkimus tuokin lisätietoa deksmedetomidiinin käyttömahdollisuuksista leikkauksen jälkeisen kivunhoidon osana, Uusalo huomauttaa.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​