Talous

Nordea valahti tappiolle ja vähentää henkilöstöä

ARI-MATTI RUUSKA

Pankkikonserni Nordean liiketulos romahti heinä-syyskuussa yllättäen tappiolle kertaerien takia. Markkinoilla oli odotettu voitollista, mutta vuoden takaiseen verrattuna heikompaa liiketulosta.

Nordea julkaisi torstaina aamulla tulosvaroituksen kymmenen minuuttia ennen osavuosituloksensa julkaisua.

Samassa yhteydessä pankki kertoi jatkavansa henkilöstönsä vähentämistä ja pienentävänsä kuluvalta vuodelta jaettavaa osinkoa. Pankin hallitus suunnittelee jakavansa ensi keväänä osinkona 0,40 euroa osakkeelta, kun viime vuoden tuloksesta osinkoa jaettiin 0,69 euroa osakkeelta.

Nordean syyskuussa nimitetty toimitusjohtaja Frank Vang-Jensen kertoi tulosjulkistuksen yhteydessä, ettei pankki ole vielä päättänyt, kuinka monta työntekijää joutuu järjestelyjen myötä jättämään työpaikkansa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Meillä ei vielä ole lopullisia lukuja. Meidän on nyt keskusteltava henkilöstöjärjestöjen kanssa ja edettävä yhteistyöhakuisesti, Vang-Jensen sanoi

Nordean mukaan 1,3 miljardin suuruiset kertaerät olivat syynä huonoon tulokseen.

– Näitä eriä ovat 735 miljoonan euron arvonalentuminen tietotekniikkaan liittyvistä aineettomista eristä, 204 miljoonan euron uudelleenjärjestelyvaraus, Luminorin myyntiin liittyvä 75 miljoonan euron kulu ja 282 miljoonan euron lisävaraukset luottotappioiden varalta, kertoo yhtiö tulostiedotteessaan.

Nordean liiketulos putosi 421 miljoonan euron tappioon, kun pankkikonserni teki viime vuonna vastaavaan aikaan 917 miljoonaa euroa liikevoittoa. Nordean korkokate laski 1 083 miljoonaan euroon 1 123 miljoonasta eurosta. Liiketoiminnan tuotot olivat lähes ennallaan 2 085 miljoonassa eurossa. Luottotappiot kasvoivat heinä-syyskuussa 44 miljoonasta eurosta 331 miljoonaan euroon.

Nordean ydinvakavaraisuus laski 15,4 prosenttiin vuodentakaisesta 20,3 prosentista. Kulu–tuottosuhde huononi 104 prosenttiin 54 prosentista.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​