"Jutta meni tekemään kardinaalimokan" – Antti Rinne paljastaa uutuuskirjassa Jutta Urpilaisen syrjäyttämisen taustat omasta näkökulmastaan
Pääministeri Antti Rinne nousi sdp:n puheenjohtajaksi toukokuussa 2014, kun hän syrjäytti silloisen puheenjohtajan ja valtiovarainministerin Jutta Urpilaisen. Rinne sai puheenjohtajaäänestyksessä 257 ja Urpilainen 243 ääntä. Puolue siirtyi Seinäjoen kokouksessaan täpärästi piirun verran lähemmäksi ay-liikettä ja Rinteen julistamaa äijäfeminismiä.
Tuoreen elämäkertansa Antti Rinne – Koko tarina julkaisutilaisuudessa Rinne puhui Urpilaisen syrjäyttämisen taustoista medialle. Tarkemmin hän avaa tapauksen taustoja kirjassa.
Kirjan tekijät ovat saaneet nähtäväkseen Rinteen puheenjohtajaksi nostamiseen osallistuneiden demari- ja ay-vaikuttajien kalenteritietoja sekä sisäpiirin kuvamateriaalia.
Kirjan ovat kirjoittaneet toimittajat Lauri Nurmi ja Matti Mörttinen, ja se on Into-kustantamon mukaan ensimmäinen istuvasta pääministeristä julkaistu elämänkerta, jonka teossa pääministeri on itse ollut mukana.
Kirjaa ei poikkeuksellisesti annettu ennakkoon luettavaksi toimittajille, vaan media sai teoksen aamukahdeksalta eli tunti ennen Rinteen esiintymistä julkistuksen yhteydessä. Aikataulu esti kirjan väitteiden tarkastamisen muista lähteistä ensimmäisten uutisten tekemisen yhteydessä.
Julkaisutilaisuudessa Rinne ei avannut Urpilaisen haastamisen taustaa tarkemmin kuin kertomalla sdp:ssä vallinneesta halusta muuttaa puolueen suuntaa.
Hän kertoo lähteneensä syksyllä 2013 puheenjohtajakisaan, jotta "saadaan keskustelu puolueen sisällä puolueen suunnasta liikkeelle".
– Itse asiassa hangoittelin aika pitkään vastaan sitä, että se olisin minä joka lähtee haastajaksi, mutta sitten tulin vakuuttuneeksi aika monen ihmisen arvion pohjalta, että minulla on parhaat edellytykset lähteä tätä keskustelua edistämään, Rinne muotoili muutamakymmenpäisen kuulijajoukon edessä Helsingin Akateemisessa kirjakaupassa.
– Tavoitteena oli puolueen suunnan muuttaminen tavalla, joka vastaa laajasti sitä tahtotilaa, joka oli puolueen sisällä tuossa hetkessä.
Melko yleisen käsityksen mukaan Urpilaisen syrjäyttämisen syynä oli sdp:n sisällä vallinnut tyytymättömyys valtiovarainministerinä toimineen Urpilaisen politiikkaan, joka koettiin monien demarien mielestä liian oikeistolaiseksi.
Yksi käännekohdista oli Jyrki Kataisen (kok) hallituksen päätös yritysverotuksen keventämisestä. Urpilainen oli tuolloin valtiovarainministerinä.
Kirjassa Rinne sanoo, että Urpilainen suostui ministerinä alentamaan yritysverotusta enemmän kuin demarien talouspoliittisessa työryhmässä oli päätetty.
– Jutta meni tekemään kardinaalimokan tipauttaessaan saman vaalikauden aikana yhteisöveroa kuusi prosenttiyksikköä.
Sdp:n talouspoliittisessa työryhmässä oli Rinteen mukaan sovittu verokilpailun lopettamisesta Ruotsin kanssa. Tarkoitus oli, ettei yritysverotuksen alentamisella kilpailtaisi, vaan että maat turvaisivat yhdessä hyvinvointivaltion rahoituksen.
Kirjassa Rinne kertoo puheenjohtajuuttaan edeltäneistä vuosista eli 2010-luvun alun vaiheista, jolloin hän oli demarien ay-toimikunnassa ja talouspoliittisessa työryhmässä ja näki puolueen jakautuvan.
– Minusta näytti siltä, että puolueessa kamppailivat vanhoillinen mutta vasemmistolainen suunta ja liberaali mutta hyvin oikeistolainen suuntaus, Rinne kertoo.
Hänen mukaansa puolue jakautui etenkin talouspolitiikassa ja suhtautumisessa hyvinvointivaltioon.
Tuolloin otettiin ensiaskeleet Urpilaisen myöhempään syrjäyttämiseen. Lännen Media tavoitteli Urpilaista kommentoimaan Rinne-kirjan kantoja, mutta Urpilainen kieltäytyi avustajansa välityksellä.
Uutista päivitetty kauttaaltaan 24.10. kello 12.06.