Suomalaiset saavat äänestää eksoplaneetan nimestä – olisivatko Norppa & Kuutti vai Naava & Kääpä sopivia?
Kansainvälinen tähtitieteellinen unioni, IAU, järjestää maailmanlaajuisen nimikilpailun, jossa eri maat saavat nimetä kukin yhden eksoplaneetan ja tähden, jota se kiertää. Suomen lisäksi kilpailun järjestää lähes sata maata.
IAU100 NameExoWorlds -nimikilpailun ensimmäisessä vaiheessa yleisö sai ehdottaa nimipareja, ja Suomesta ehdotuksia kertyi 2080. Suomen NameExoWorlds -kansalliskomitea valitsi toiselle kierrokselle kahdeksan nimiparia, joista suomalaiset voivat äänestää voittajaa, jonka mukaan eksoplaneetta ja sen emotähti nimetään.
Suomen nimiehdokkaat ovat: Löyly & Sauna, Sumu & Helle, Tulikko & Päivätär, Norppa & Kuutti, Lievla & Áhcagastin (”Höyry” & ”Hehku”), Naava & Kääpä, Pätsi & Ahjo ja Hiisi & Horna.
Äänestyksen voittanut nimipari lähetetään IAU:lle tarkastettavaksi ja hyväksyttäväksi. IAU julkaisee hyväksytyt virallistetut nimet yhdessä perustelujen ja ehdotuksen tekijän nimen tai tekijöiden nimien kanssa joulukuun loppupuolella 2019.
Nimiparien suosikkiasi voi äänestää 22.10.–14.11.2019 Helsingin observatorion sivuilla.
Suomi saa nimetä Kolmion tähdistön suunnassa sijaitsevan Auringon kaltaisen tähden HAT-P-38 ja sitä kiertävän kaasuplaneetan HAT-P-38b. Kyseessä on niin sanottu “kuuma jupiter” eli hyvin lähellä tähteään kiertävä kaasuplaneetta, jonka yksi vuosi eli kierros tähtensä ympäri kestää vain viisi Maan päivää.
Eksoplaneetta tarkoittaa planeettaa, joka kiertää jotakin muuta tähteä kuin omaa Aurinkoamme. Ensimmäinen tällainen Aurinkokunnan ulkopuolinen planeetta löydettiin vuonna 1995, ja nykyään kaukaisia eksomaailmoja tunnetaan yli 4000 kappaletta. Nykykäsityksen mukaan suurimmalla osalla tähdistä on ympärillään planeettoja, joista osalla saattaa olla Maan kaltaisia ominaisuuksia. Tähtien suuri määrä avaruudessa ja eksoplaneettojen yleisyys viittaavat myös siihen, että Maan ulkopuolellakin voi olla elämää.
IAU on ammattitähtitieteilijöiden yhteistyöjärjestö, joka muun muassa antaa taivaankappaleille viralliset nimet. Kilpailu juhlistaa samalla IAU:n 100-vuotisjuhlavuotta.