Uutiset

Tutkija uskoo, että brexit-sopimus menee läpi ensi viikolla, ellei uusi aloite kaada sitä kokonaan – "EU:n jatkoaika kannustaisi hyväksymään sopimuksen"

Britannian parlamentin alahuone lykkäsi äänestystä EU-erosopimuksesta lauantaina. Alkuviikosta parlamentin on tarkoitus äänestää sekä brexit-lainsäädännöstä että sopimuksesta.
Britannian parlamentin alahuone lykkäsi äänestystä EU-erosopimuksesta lauantaina. Alkuviikosta parlamentin on tarkoitus äänestää sekä brexit-lainsäädännöstä että sopimuksesta.

Tutkija Antti Ronkaisen mielestä Boris Johnson on pedannut itselleen hyvän aseman Britannian tuleviin vaaleihin, hyväksyttiin erosopimus tai ei.

Poliittisen talouden tutkija Antti Ronkainen uskoo, että EU myöntyy Britannian pyytämään brexit-lisäaikaan.

– Ilmeisesti EU miettii tällä hetkellä vaihtoehtoa, että he antaisivat kolmen kuukauden jatkoajan Benn Actin mukaisesti, mutta se olisi luonteeltaan tekninen lisäaika. Heti, kun sopimus ja lainsäädäntö menevät parlamentissa läpi, lisäaika lyhenisi, Ronkainen sanoo.

– Jos EU päättää näin, jatkoaika tukisi Johnsonia ja kannustaisi hyväksymään sopimuksen, jotta päästään eteenpäin.

Myös Suomen pääministeri Antti Rinne tiedotti sunnuntaina, että hän näkee lisäajan myöntämisen järkeväksi ja toivoo, että erosopimuksen käsittely Britanniassa etenee.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

EU on ilmoittanut, että se kertoo suhtautumisesta eroon vasta, kun Britannia on äänestänyt sopimuksesta. Ronkaisen mielestä EU edistäisi erosopimuksen syntymistä myöntämällä lisäaikaa.

– EU sekaantuisi Britannian lisäpolitiikkaan, jos mitään lisäaikaa ei annettaisi. Silloin parlamentin pitäisi äänestää sopimuksen ja sopimuksettoman eron väliltä. En usko, että EU lähtee siihen.

Britannian pääministeri Boris Johnson on pyytänyt jatkoaikaa brexitille. Hän ei kuitenkaan allekirjoittanut jatkoaikaa pyytävää kirjettä. Sen sijaan hän vastusti jatkoaikaa toisessa, allekirjoitetussa kirjeessä.

Ronkaisen mielestä myös Johnsonin lähettämät lisäkirjeet tähtäävät siihen, että jatkoaika olisi tekninen eikä poliittinen.

Britannian piti äänestää lauantaina neljännen kerran brexit-sopimuksesta, mutta toisin kävi. Parlamentti hyväksyi konservatiiviedustaja sir Oliver Letwinin muutosehdotuksen, jonka mukaan brexitin vaatiman lainsäädännön pitää olla valmis ennen kuin sopimuksesta voidaan päättää.

Sopimusäänestystä siirrettiin ja Johnsonin oli pakko hakea lisäaikaa erolle EU:lta.

Antti Ronkaisen mielestä Letwin-äänestyksen perusteella tehtyjen laskelmien mukaan näyttää siltä, että Britannian EU-erosopimus olisi menossa läpi ensi viikon äänestyksissä.

– Työväenpuolue tulee jättämään aloitteen kansanäänestyksestä. Tällä hetkellä sille ei ole tukea parlamentissa, mutta sillä valmistaudutaan vaaleihin, Ronkainen sanoo.

Kansanäänestyksen lisäksi erosopimukseen tehdään muitakin mielenkiintoisia muutosehdotuksia. Esimerkiksi työväenpuolue Labour ja Pohjois-Irlannin demokraattinen unionistipuolue DUP voivat saada läpi muutosehdotuksen Iso-Britannian pysymisestä tulliliitosta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tämä voisi Ronkaisen mukaan estää brexit-sopimuksen hyväksymisen ja johtaa ennenaikaisiin vaaleihin. Lisäksi ensi viikolla voidaan pitää Johnsonin luottamusäänestys, jonka hän voi myös hävitä.

Sunnuntaina Britannian hallitus tiedotti, että muokatun brexit-sopimuksen kannalla olisi pieni enemmistö edustajista.

Ronkaisen mukaan Johnson tarvitsee reilut kymmenen työväenpuolueen edustajaa äänestämään erosopimuksen puolesta, jotta se menee läpi. Lisäksi sopimus tarvitsee taakseen kaikki konservatiivipuolueen euroskeptikoiden ryhmän (ERG) äänet sekä konservatiivien parlamenttiryhmästä erotetut, aiemmin hallitusta vastaan äänestäneet edustajat.

DUP on ilmoittanut, että se tulee äänestämään Johnsonin erosopimusta vastaan.

– Muutosehdotus meni läpi DUP:n äänillä, he äänestivät Johnsonia vastaan. Jos he olisivat äänestäneet aloitetta vastaan, se olisi kaatunut, Ronkainen sanoo.

Ensi viikon äänestysten aikataulua ei ole vielä lyöty lukkoon, mutta niitä odotetaan alkuviikolle. Parlamentin täytyy äänestää sekä lainsäädännöstä että erosopimuksesta, jotka voidaan käsitellä myös samana päivänä.

Letwinin aloite iski Benn Actin porsaan reikään, koska laki koski pelkästään erosopimusta. Parlamentin olisi täytynyt joka tapauksessa hyväksyä sopimukseen liittyvä lainsäädäntö.

– Oli vaara, että pelkästään sopimus menisi läpi parlamentissa ja kovaa brexitiä kannattavat äänestäisivät kumoon lainsäädännön. Tällöin tulisi tilanne, ettei Johnsonin tarvitsisi hakea jatkoaikaa, eli olisi ollut mahdollista, että Britannia eroaa EU.sta ilman sopimusta lokakuun lopussa, Ronkainen sanoo.

Letwin aikoo itse äänestää sopimuksen puolesta. Hänen mukaansa aloite oli vain varotoimi sille, ettei sopimuksetonta eroa tulisi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ronkaisen mukaan sopimukseton ero ei ole enää neuvotteluväline Boris Johnsonille, koska tämä otti erosopimuksen vastaan.

– Johnson koittaa saada sopimuksen läpi, ja samaa haluaa EU.

Jos lainsäädännöstä ja sopimuksesta saadaan äänestettyä ensi viikolla, ero voi tapahtua aikataulussa. Ronkaisen mukaan tekninen takaraja kaikelle on ensi kesäkuu, kun EU:n budjetista äänestetään.

– Uskon, että kaikki EU-maat haluavat, ettei Britannia ole enää äänestämässä seuraavasta budjetista. Luulisin, että se on poliittinen takaraja tälle sotkulle. Sitten aletaan oikeasti miettiä sopimuksetonta eroa, koska EU haluaa itsekin mennä eteenpäin.

Ronkaisen mielestä brexitin jatkoaika olisi hyvä brittiedustajille, koska heillä olisi enemmän aikaa tutustua lainsäädäntöön.

– Onhan se hullua, että parissa päivässä pitäisi hyväksyä maan erosopimus kauhealla kiireellä ja paineella. ”Super-lauantain” lässähtämistä ei kannata harmitella, sillä ensi viikosta on tulossa monumentaalisesti mielenkiintoisempi.

Ronkainen uskoo, että kaikki brittipuolueet alkavat jo valmistautua aikaan brexitin jälkeen. Uudet vaalit ovat tulossa joko loppuvuonna tai alkuvuodesta 2020.

Vaikka kansanäänestys ei menisi läpi parlamentissa, työväenpuolue ja liberaalidemokraatit voivat kampanjoida kansanäänestyksellä siinä tapauksessa, että Johnsonin sopimus ei mene läpi ja uudet vaalit järjestetään ennen brexitin toteutumista.

– Luulisin, että jos sopimus ei mene läpi, vaalit tulevat mahdollisimman nopeasti. Jos ero menee läpi, vaalien aikataulu riippuu siitä miten ero lähtee rullamaan.

Ronkaisen mielestä Boris Johnsonilla on tällä hetkellä myös galluppien mukaan hyvä asema tuleviin vaaleihin, kävipä sopimusäänestyksessä miten tahansa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Jos sopimus hyväksytään, Johnson voi esiintyä voittajana. Vaikka se ei menisi läpi, hän voi esittää, että sai neuvoteltua ja toteutti oman lupauksensa. Sitten sopimukselle voi hakea tuen vaalien kautta, Ronkainen toteaa.

– Työväenpuolueella on suurempi ongelma, koska he eivät ole voineet ottaa selkeää kantaa eroon ja sopimukseen. Se näkyy linjattomuutena ja gallupeissa huonona kannatuksena.

Lue myös:

Britannia pyysi EU:lta lykkäystä brexitille kirjeellä, jota Boris Johnson ei allekirjoittanut – Lähetti toisen kirjeen, jolla perui ensimmäisen

Britannian superlauantaista tulikin jälleen päivä, joka pitkittää EU-eroa – mielenosoittaja: "Suututtaa, kun meitä ei kuunnella"

Boris Johnsonille jälleen takaisku – Britannian parlamentti äänesti lykkäyksen brexit-äänestykseen

Kuvagalleria: Brexit keräsi ihmisiä parlamentin eteen Lontoossa

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​

Aiemmat viestit (2)

Vanhimmat ensin
Vastaa
AKurkinen
EU 👎🏻
Naurettavaa pelleilyä koko brexit ! Tyyppi esimerkki EU:n kyvyttömyydestä tehdä kurkun käyryyttä kummemmassa asiassa mitään päätöstä !
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Lepp1s
Harhaanjohtava
Pitäisikö jokaisen asiantuntijan ja kolmen pennin sepän saada oma uutinen mielipiteestään? Koska tämä juttuhan siis perustuu yhden ihmisen spekulaatioon. Ymmärrettävästi homma on niin levällään että pitää spekuloida, mutta parempi olisi ehkä uutisoida faktoista tällaisen asian suhteen. Tästä otsikosta voi vetää johtopäätöksen, että nyt siellä ollaan taipumassa sopimuksen kannalle, vaikka juuri tämä äänestys osoitti toisin, että siihen ei olla valmiita. Kaikki muu on mielipidettä.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.