Britannia pyysi EU:lta lykkäystä brexitille kirjeellä, jota Boris Johnson ei allekirjoittanut – Lähetti toisen kirjeen, jolla perui ensimmäisen
EU on vastaanottanut Britannian anomuksen lykätä EU-eroa. Britannian pääministeri Boris Johnson lähetti lauantaina Brysseliin EU-eron lykkäämistä ehdottavan kirjeen, jota hän ei ole kuitenkaan allekirjoittanut.
Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk vahvisti asian Twitterissä lauantain ja sunnuntain välisenä yönä.
– Aloitan nyt keskustelut EU-johtajien kanssa siitä, miten reagoida, Tusk kirjoitti.
Johnsonin oli lain mukaan pakko lähettää EU:lle kirje, jolla pyydettiin eron lykkäämistä tammikuun loppuun, koska Britannian parlamentti äänesti lauantaina haluavansa lykkäyksen brexit-äänestykseen.
Johnson on kuitenkin jatkuvasti toistanut, ettei hän halua lykkäystä erolle.
Johnson lähetti lauantaina Tuskille kopion lain vaatimasta tekstistä ilman allekirjoitusta. Sen sijaan hän oli allekirjoittanut toisen kirjeen, jossa hän korosti, että brexitin lykkääminen olisi virhe.
Brittiparlamentin piti äänestää erosopimuksesta lauantaina, mutta ensin voitti muutosehdotus, jonka mukaan brexitin vaatiman lainsäädännön pitää olla valmis ennen kuin sopimuksesta voidaan päättää.
Hallituksen odotetaan julkaisevan tarvittavan lainsäädännön ensi viikolla. Johnsonin hallituksen ja EU:n neuvottelemasta erosopimuksesta äänestetään todennäköisesti tiistaina.
Hallituslähteiden mukaan Johnson on lähettänyt Tuskille yhteensä kolme kirjettä. Ensimmäisessä oli lain vaatima teksti EU-eron anomisesta.
Toisessa kirjeessä Britannian EU-suurlähettiläs Tim Barrow kertoi, että Johnson oli lähettänyt ensimmäisen kirjeen vain noudattaakseen lakia. Kolmannessa kirjeessä Johnson sanoi, ettei hän halunnut lykkäystä EU-erolle.
Financial Timesin Brysselin kirjeenvaihtaja julkaisi kolmannen kirjeen sisällön Twitterissä. Kirjeessä Johnson tähdentää, että hänen ja Britannian hallituksen mielestä brexitin lykkäys vahingoittaisi Yhdistyneen kuningaskunnan ja EU:n etuja sekä niiden välisiä suhteita.
Johnson kirjoittaa, että hän luotaa siihen, että brexitin vaatima lainsäädäntö saadaan valmiiksi ennen lokakuun 31. päivän määräaikaa.
Ranskan presidentti Emmanuel Macron on kertonut Johnsonille, että tilanne pitää selventää pikaisesti eikä viivästyminen olisi kenenkään etujen mukaista. Näin kertoi presidentin edustaja uutistoimisto Reutersille.
On kuitenkin epätodennäköistä, että EU:n jäsenmaat eivät myöntäisi lykkäystä brexitille.