Arkeologiset kaivaukset

Villiönsuvannon asuinalue kelpasi jo rautakaudella kokemäkeläisille

JERE LEPPÄNEN / MUURITUTKIMUS OY
Ilmakuvassa näkyy arkeologiset koeojat, Pöhinöiden polut ja Villiönsuvannon uusi asuinalue.
Ilmakuvassa näkyy arkeologiset koeojat, Pöhinöiden polut ja Villiönsuvannon uusi asuinalue.

Kokemäenjoen pohjoisrannalla Villiönsuvannon pellolla suoritettiin arkeologisia koekaivauksia 15.–16.10. Koekaivausten perusteella alueella on päätetty aloittaa laajemmat tutkimukset ensi viikolla. Pelto luovutettiin aiemmin metallinilmaisinharrastajien käyttöön. Harrastajat löysivät alueelta myöhäiseen rautakauteen ajoittuvia metalliesineitä. Tutkimuksia alueella tekee Turun Kauppatorin ja Turun linnan kaivauksista vastaava Muuritutkimus Oy.

Villiönsuvannon alue on kaavoitettu asuinalueeksi ja koekaivausten tekemisestä määrätään muinaismuistolaissa. Uudelle asuinalueelle rakennetaan parhaillaan vesihuoltoa ja katuja. Näiden rakentaminen jatkuu samanaikaisesti kiinteistä muinaisjäännöksistä vapaalla alueella.

Villiönsuvannon asuinalueella tehtiin lisäksi koeojia huutokaupattaville rantatonteille. Tutkimuksella haluttiin kartoittaa muinaisjäännösalueen laajuutta ja säilyneisyyttä sekä ajoitusta. Koetutkimusten perusteella pellon alla on havaittu jäänteitä ainakin rautakautisesta asutuksesta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Kokemäeltä tunnetaan useita rautakaudelle ajoittuvia kalmistoja, joita on myös tutkittu erityisesti 1970- ja 80-luvuilla.  Sen sijaan rautakaudelle ajoittuvia asuinpaikkoja ei aikaisemmin ole tunnettu. Kaikkiaan Satakunnassa rautakautisen väestön asuinpaikoista on vain niukasti tietoja. Yleisesti on oletettu, että kylät ovat saattaneet sijaita samoilla paikoilla kuin myöhemmät keskiaikaiset kylät, ja jäljet varhaisemmasta esihistoriallisesta asutuksesta ovat jääneet myöhemmän rakentamisen alle ja tuhoutuneet. Villiönsuvannon asuinpaikan tutkimuksista onkin nyt mahdollista saada täysin uutta tietoa rautakauden elämästä Satakunnassa, toteaa Satakunnan museon amanuenssi Leena Koivisto tiedotteessa.

Alueelle pääsee tutustumaan tiistaina 22.10. kello 16. Muulloin alueella liikkuminen on kielletty.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​