Uutiset

Puheenjohtajamaana Suomi viimeistelee EU:n budjettiehdotuksen – "Päämääränä on se, että sopu löytyy vuoden loppuun mennessä"

Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.) on tavannut EU-maiden rahoituskehyksestä vastaavat ministerit. Kahden keskisissä neuvotteluissa on etsitty linjoja sille, miten EU:n rahoituskehys laaditaan vuosille 2021-2027.
Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.) on tavannut EU-maiden rahoituskehyksestä vastaavat ministerit. Kahden keskisissä neuvotteluissa on etsitty linjoja sille, miten EU:n rahoituskehys laaditaan vuosille 2021-2027.

Euroopan unionin päämiehet koontuvat pohtimaan sitä, mihin EU:n varoja pitäisi seuraavan seitsemän vuoden aikana käyttää. Lisärahaa tulossa ainakin EU:n ulkorajojen valvontaan ja tutkimustoimintaan.

Ehdotus Euroopan unionin rahoituskehykseksi vuosille 2021–2027 valmistunee kuluvan vuoden lopussa. Silloin myös ehdotukseen sisältyvät luvut ovat kohdillaan, sanoo eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd).

Euroopa-neuvosto kokoontuu huomenna torstaina ja perjantaina keskustelemaan siitä, millaiseksi EU:n budjetti pitäisi laatia seuraavaksi seitsemäksi vuodeksi.

– Huomenna (torstaina) alkavassa huippukokouksessa Euroopan unionin päämiehet käyvät näkemysten vaihdon, jonka jälkeen Suomi puheenjohtajamaana viimeistelee luonnoksen rahoituskehykseksi eli EU:n budjettiehdotukseksi. Päämääränä on se, että sopu tulevasta budjetista saavutetaan tämän vuoden loppuun mennessä, Tuppurainen sanoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tuppurainen korostaa kuitenkin sitä, että budjettisovun tarkka ajankohta riippuu siitä Euroopan neuvoston puheenjohtaja Donald Tuskin aikataulusta. Tuskin kausi loppuu marraskuun lopussa, eikä hän ole ilmaissut tahtoaan viedä sopuyritystä Euroopa-neuvostolle.

– Jos budjettisopua yritetään Suomen puheenjohtajuuskaudella, se tehtäneen Euroopa-neuvoston uuden puheenjohtajan Charles Michelin johdolla, Tuppurainen sanoo.

Uuden puheenjohtajan kausi alkaa joulukuun alussa.

Euroopan unionin budjetti eli rahoituskehykseen liittyvät neuvottelut ovat pitäneet eurooppaministerin kiireisenä.

Puheenjohtajakauden aikana Tuppurainen on tavannut kaikkien EU-maiden rahoituskehyksestä vastaavat ministerit ja etsinyt eri maiden näkemystä siitä, millä tavalla EU:n budjetti pitäisi rakentaa. Neuvotteluissa Iso-Britannia ei ole enää mukana maan todennäköisen EU-eron vuoksi.

EU-maiden ministereiden välillä käydään esimerkiksi keskustelua siitä, kuinka monta prosenttia EU:n budjetti voi olla EU-maiden bruttokansantuotteesta.

Ehdotukset liikkuvat yhden prosentin ja 1,3 prosentin välillä maiden bruttokansantuotteesta. Nyt esitettyjen prosenttilukujen välinen ero on 300 miljardia euroa.

– Kahdenkeskisissä neuvotteluissa on käynyt ilmi, että komission ehdotus (1,11 prosenttia jäsenmaiden yhteenlasketusta bruttokansantuotteesta) EU-budjetista on aivan liian kallis. Myöskään Euroopan parlamentin ehdotus 1,3 prosenttia ei saanut käytännössä lainkaan tukea. Käytännössä uusi budjetti siis asettuu jonnekin näiden ääripäiden väliin, Tuppurainen kertoo.

Tuppurainen toteaa, että puheenjohtajamaana Suomi ei voi kertoa vielä omaa kantaansa EU:n budjettiehdotuksesta. Sen aika on vasta myöhemmin, kun budjettiehdotus on luovutettu Eurooppa-neuvoston puheenjohtajalle.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Puheenjohtajakaudellaan Suomi on edistänyt sitä, että EU-varojen käyttö kytketään oikeusvaltioperiaatteen noudattamiseen.

Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että EU-tukia voitaisiin jäädyttää, mikäli maan oikeusvaltiopuutteet vaarantavat yhteisten varojen käytön.

Tuppuraisen mukaan Unkarin ja Puolan vaalitulokset eivät kuitenkaan vaikuta siihen, saadaanko oikeusvaltioperiaate kytkettyä seuraavaan EU:n budjettiin.

– Yksittäiset vaalit eivät voi merkittävästi vaikuttaa tähän, sillä seitsemän vuoden aikana järjestetään monet vaalit eri maissa. Tämä asia etenee nyt omilla raiteillaan ja oma tuntumani on se, että jäsenmaiden selkeä enemmistö haluaisi turvata yhteisten varojen käyttämisen. Mikäli oikeusvaltioperiaate sidotaan EU:n budjettiin, meillä olisi uusia välineitä puuttua yksittäisen maan kielteiseen oikeusvaltion kehitykseen.

EU:n tuloista 70 prosenttia koostuu jäsenmaiden bruttokansantuotteisiin perustuvista jäsenmaksuista. Iso-Britannian eron vuoksi EU:n pitäisi löytää myös muita tulolähteitä, mutta niin kutsuttujen omien varojen kerääminen on vaikeaa.

Komission omassa ehdotuksessa oli kolme uutta omia varoja lisäävää rahoitusmuotoa: kierrättämättömään muovijätteeseen perustuva kansallinen maksu, yhteisöveroon perustuva kansallinen maksuosuus ja osuus päästökauppajärjestelmästä saatavista tuloista.

– Minun käymien neuvotteluiden perusteella voi todeta, että jäsenmailta ei tule tukea uusille omille varoille. Ainoastaan kierrättämän muovijätteeseen perustuvalle maksulle on näytetty vihreää valoa, sillä se edistää muovijätteen vähentämistä, Tuppurainen sanoo.

EU-budjetti jakautuu karkeasti kolmeen eri osa-alueeseen. Varoista yksi kolmasosa käytetään aluepolitiikkaan ja saman verran rahaa käytetään maatalouspolitiikkaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Jäljelle jäävä kolmannes käytetään muihin menoihin kuten EU:n ulkorajavalvontaan ja tutkimusrahoitukseen.

– Komission ehdotuksen mukaan yhteiseen rajavalvontaan liittyvät menot kasvavat todella paljon. Jäsenmailta löytyy ymmärrystä sille, että esimeriksi Frontexin voimavaroja kasvatetaan merkittävästi, lähes 200 prosenttia nykyisestä.

Lue myös:

Paavo Lipponen avautuu nyky-EU:sta ja tyrmää uusien jäsenien ottamisen: "Ensin täytyy saada asiat unionissa kuntoon"

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​

Aiemmat viestit (1)

Vanhimmat ensin
Vastaa
Uusio-ajattelija
Se näkee ken elää?
Onpas taas kerran utopistisia ajatuksia että asiat olisivat valmiit kun Suomi hoitaa tehtäviä?Uskallan väitää että ei olla lähelläkään tämän vuoden loppuun menessä?EU on niin riitainen että päätöksen teko on vaikeaa siinä vaihessa kun puheet muuttuvat rahaksi ja jos varsinkin rahan saamiseksi laitetaan ehtoja?Viime kädessä se on että Saksa ja Ranska päättävät ja muut vikisee?
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.