Asuminen

Suomalaisnuorten asp-tilien varat kahdeksankertaistuneet

RUUT HOKKANEN
Nuorten suomalaisten asuntosäästäjien määrä on kasvanut hurjasti vuosikymmenessä.
Nuorten suomalaisten asuntosäästäjien määrä on kasvanut hurjasti vuosikymmenessä.

Nuorille asuntosäästäjille suunnattujen asp-tilien lukumäärä on kasvanut kuusinkertaiseksi kuluneen vuosikymmenen aikana, käy ilmi Finanssiala ry:n koostamista tilastoista. Vuoden 2009 noin 24 000 tilistä määrä on noussut 153 000:een. Samalla talletusten määrä on kahdeksankertaistunut 1,1 miljardiin euroon.

Asp on vanha järjestelmä, joka on tällä vuosikymmenellä kääntynyt uudelleen nousuun siihen tehtyjen muutosten vuoksi. Yksi kasvun selitys on ikärajojen venyttäminen molemmista päistä, mikä on tuonut lisää potentiaalisia asiakkaita asp-järjestelmän piiriin. Vuonna 2014 asp-tilien yläikäraja nousi 30 vuodesta 39 vuoteen ja vuonna 2016 alaikärajaa pudotettiin 18 vuodesta 15 vuoteen.

Alaikäisten keskuudessa tilille säästäminen on kuitenkin marginaalista, sillä alle 18-vuotias saa säästää asp-tilille vain omalla työllään hankkimiaan rahoja.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Muun muassa tämän rajoituksen takia 15–17-vuotiaat ovat avanneet tilejä nihkeästi. Esimerkiksi joululahjarahoja ei voi sinne laittaa, Finanssiala ry:n asiantuntija Mariia Somerla sanoo.

Asp-järjestelmässä valtio tukee nuoria ensimmäisen omistusasunnon hankinnassa. Tilille on säästettävä vähintään noin kahden vuoden ajan ja kymmenen prosenttia ensiasunnon hinnasta.

Pankki maksaa säästösummalle yhden prosentin koron ja 2–4 prosentin lisäkoron enintään viideltä vuodelta. Järjestelmään sisältyy maksuton valtiontakaus, minkä lisäksi valtio maksaa korkotukea, jos asp-lainan korko ylittää 3,8 prosenttia. Korkotukea maksetaan ensimmäiset kymmenen vuotta lainan ensimmäisestä nostosta alkaen.

Tilastojen mukaan ensiasunnon ostaminen ei kuitenkaan ole lisääntynyt, vaan pysynyt viime vuodet lähes samana. Tilastokeskuksen mukaan ensiasunnon ostajien keski-ikä on noussut vuosikymmenen aikana vuodella noin 29 vuoteen.

Fakta

Turussa lainaa saa 115 000 euroa

Lyhenne asp tulee sanoista asuntosäästöpalkkio. Asp-tilin voi avata 15–39-vuotias, joka ei ole aiemmin omistanut asuntoa.

Asunnon hankintahinnasta pitää säästää itse vähintään 10 prosenttia, jolloin pankki voi myöntää asp-lainan. Lainan enimmäismäärä on pääkaupunkiseudun ulkopuolella 115 000 euroa.

Asp-tilille pitää tehdä talletuksia vähintään kahdeksana kalenterivuosineljänneksenä. Yhden kalenterivuosineljänneksen eli kolmen kuukauden aikana talletuksen tulee olla 150–3 000 euroa.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​