Uutiset

Sofi Oksanen: Osa kansasta on jo valtuuttanut vihapuheen eduskunnassa – "Vihapuhe johtaa harvainvaltaan"

Kirjailija Sofi Oksanen lahjoitti 15 000 euroa Toimittajat ilman rajoja -järjestölle, koska "minä haluan tietää mitä maailmassa tapahtuu".
Kirjailija Sofi Oksanen lahjoitti 15 000 euroa Toimittajat ilman rajoja -järjestölle, koska "minä haluan tietää mitä maailmassa tapahtuu".

Osa äänestäjistä on valtuuttanut vihapuheen eduskunnassa, mikä on omiaan uhkaamaan demokratiaa Suomessa, lataa kirjailija Sofi Oksanen.

Hän katsoo, että kansanedustajien joukossa on vihapuhetta käyttäviä päättäjiä. Kirjailijan mukaan tämä normalisoi vihapuhetta.

– Kansanvalta perustuu osallistamiseen ja vihapuhe vähentää osallistumista. Pitkällä tähtäimellä se johtaa harvainvaltaan, Oksanen perustelee.

Myös sananvapauteen kohdistuu hänen mukaansa uhkia, jotka rapauttavat liberaalia demokratiaa.

– Me voimme menettää sen mitä olemme saavuttaneet siksi, että harhaudumme pitämään saavutuksiamme itsestäänselvyyksinä.

Toimittajiin kohdistuvaa vainoa Sofi Oksanen pitää erityisen huolestuttavana.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Hän muistuttaa, että kaksi kolmesta toimittajasta on joutunut vihapuheen kohteeksi, viidesosaa on mustamaalattu ja joka kuudes on kokenut väkivallan uhkaa.

Kokonaisuutta kutsutaan maalittamiseksi. Usein sen tarkoituksena on toimittajan ammattitaidon kyseenalaistaminen, ja seurauksena voi olla itsesensuuria.

– Vaikutus ulottuu lopulta koko kansaan, sillä lehdistön käyttämä kieli muovaa julkista narraatiota ja jokaisen kansalaisen kielenkäyttöä.

Toimittajat saattavat jättää myös merkittäviä aiheita käsittelemättä. Juuri julkaisemattomista jutuista pitäisi Oksasen mukaan olla huolissaan.

– Tänään haudattu uutinen voi vaikuttaa siihen, millaisen eduskunnan saamme ensi vaaleissa.

Sananvapautta puolustaakseen Oksanen lahjoitti maanantaina 15 000 euroa Toimittajat ilman rajoja -järjestölle.

Järjestön Suomen-puheenjohtaja Jarmo Mäkelä kiittää kirjailijaa rohkeudesta ja pitää puheenvuoroa esimerkillisenä. Hän toivoo yhtä selvää vihapuheen tuomitsemista muiltakin "maamme ajattelijoilta ja johtajilta".

Myös Mäkelä näkee, että lehdistönvapaus on kehittymässä huonompaan suuntaan myös Suomessa. Yksi uhka on juuri toimittajiin kohdistuva maalittaminen.

– Toisena ovat sosiaalisen median alustojen kautta leviävät valeuutiset ja disinformaatio, jotka uhkaavat kansalaisten oikeutta saada ja ottaa vastaan totuudenmukaista tietoa.

Puheenjohtaja Mäkelän mielestä sananvapautta tulee lujittaa, mutta samalla sen väärinkäyttö tulee kieltää.

– Äärimmäinen vihapuhe ei ansaitse sananvapauden suojaa, hän vaatii.

Mäkelän mielestä vihapuherikkomukset tulisi saattaa syyttäjän alaisiksi rikoksiksi. Näin poliisi voisi tutkia niitä ja syyttäjä nostaa syytteen, vaikka kohde itse ei vaatisikaan rangaistusta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Organisoitua maalittamista tulisi Mäkelän mielestä lisäksi käsitellä järjestäytyneenä rikollisuutena.

Kehityksen kokonaisuus uhkaa Sofi Oksasen mukaan liberaalia demokratiaa.

Hän huomauttaa, että uutisointiin, julkiseen keskusteluun ja päätöksentekoon vaikuttava vaientaminen aiheuttaa hiljaisuuden spiraalin.

Mediavaltaa kuvaavan mallin esitti saksalainen valtiotieteilijä Elisabeth Noelle-Neumann. Mallin kantavia ajatuksia on se, että yksilön mielipide ja käyttäytyminen muuttuvat vähitellen kohti sosiaalisesti hyväksyttyjä mielipiteitä.

Oksasen mukaan malli sopii vihapuheeseenkin: jos äänessä ovat vain epäasiallista kieltä käyttävät, näyttää heidän edustamansa kanta yleiseltä mielipiteeltä. Tämän vuoksi hiljentämiseen ei saa kirjailijan mielestä suostua.

– Me kaikki olemme vastuussa siitä, tuleeko vainosta, maalittamisesta ja vihapuheesta uusi normaali.

Lue myös: Sofi Oksanen ottaa kantaa sananvapauden ja uhkailtujen toimittajien puolesta

Mikä?

Toimittajat ilman rajoja

Toimittajat ilman rajoja on kansainvälinen järjestö, joka puolustaa tiedonvälityksen vapautta maailmanlaajuisesti.

Sen tärkeimmät tehtävät ovat uutismedian ja internetin riippumattomuuden puolustaminen sekä vaarallisilla alueilla työskentelevien toimittajien avustaminen.

Järjestö perustettiin Pariisissa vuonna 1985.

Vuonna 2013 perustettu Suomen osasto on nimeltään Toimittajat ilman rajoja ry.

Se ottaa kantaa Suomen ja lähimaiden mediakentän rikkomuksiin.

Järjestö tekee työtä myös kouluissa, joissa käydään läpi sananvapauden periaatteita ja sitä, miten valeuutisia ja disinformaatiota opitaan tunnistamaan.

Järjestö on tunnettu myös vuosittain julkaistavasta lehdistönvapausindeksistä, joka listaa maailman maat järjestykseen sananvapauden toteutumisen mukaan.

Tämän vuoden listauksessa Suomi oli sijalla kaksi.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​

Aiemmat viestit (1)

Vanhimmat ensin
Vastaa
S.F.
Propagandan ristitulessa
Maailma on muuttunut oudoksi. Ennen vanhaan propaganda ja disinformaatio yhdistettiin lähinnä kommunististen valtioiden keinovalikoimiin. Toki K-kaupan Väiskin lihamainokset leimattiin Neuvosto-Virossa puolestaan länsipropagandaksi. Eihän kauppojemme hyllyt nyt oikeasti notkuneet lihatuotteista.

Nykyään propagandan määrä tuntuu räjähtäneen käsiin. Se on arkipäivää myös täällä Suomessa. Ei tarvitse kuin verrata uutisten sisältöä eri valtamedioissa, niin ymmärtää, että meille halutaan kertoa hyvin erilaista tarinaa.

Oma näkemykseni on, että propagandan ydin Suomessa on liittynyt globalisaatioon ja maahanmuuttoon. Näiden aiheiden kritisointia on koetettu tukahduttaa tai leimata se mitä erilaisimmin halveeraavin termein.

Onneksi tilanne on jo muuttunut. Esim. iltapäivälehdistö on muuttanut ulkomaalaistaustaisiin liittyvää uutisointiaan huomattavasti. Nyt ei enää kirjoiteta vain mukavista asioista ja vaieta epämukavista.

Toimittajien ja kansalaisten tulee jatkossakin kuitenkin olla tarkkana, ettei kritiikissä sorruta vihapuheeseen mutta toisaalta ei myöskään sensuuriin ja sananvapauden rajoittamiseen.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.