"Käsketään ajaa kovaa, vaikka järki ja laki sanoisivat päinvastaista" – uutta mopon talvikoetta pidetään vaarallisena
Liikenneopettajien mukaan mopokortin nykyinen talvikoe on liian vaarallinen. Yli kahdensadan opettajan ryhmä otti maanantaina kantaa kokeeseen huomattuaan, että oppilaita jopa loukkaantui yhdessä kokeen ajotehtävistä.
Viime talvena uudistettu käsittelykoe sisältää tällä hetkellä kolme tehtävää; hidasajon, hätäjarrutuksen sekä kaarreajotehtävän. Liikenneopettajien mukaan ongelmallisin kohta on kaarreajotehtävä. Siinä oppilaan suoritus hyväksytään vain, mikäli vauhti on riittävän kova, vaikka kyseinen mutka olisi loskainen tai jäässä.
– Esimerkiksi Oulun seudulla talvikokeiden läpäisyprosentit olivat viime talvena 15 prosentin luokkaa. Kokeet hylätään koska oppilas ei aja talvella kaarteeseen riittävän lujaa. Kokeen vastaanottaja mittaa nopeuden tutkalla, ja jos nopeus ei ole riittävän kova, koe hylätään. Oppilasta on siis käskettävä ajamaan kovaa, vaikka järki ja laki sanovat päinvastaista, oululainen liikenneopettaja Lari Mäkelä kommentoi opettajien tiedotteessa.
Nopeusvaatimus tuli voimaan viime vuonna, ja opettajien mukaan se aiheutti talviaikaan kaatumisia ja loukkaantumisia. Nyt opettajat vaativat muutosta kokeeseen. Heidän mielestään koe on liian vaarallinen ja ristiriidassa laissa määritellyn tilannenopeuden kanssa.
Lain mukaan ajoneuvon nopeus on sovitettava sellaiseksi kuin liikenneturvallisuus edellyttää, huomioon ottaen muun ohella tien kunto ja keliolosuhteet.
Myös Suomen Autokoululiitto ry. otti asiaan kantaa, ja vaati liikenteen viranomaista Traficomia muuttamaan nopeusvaatimusta keliolosuhteet huomioonottavaksi.
– On erikoista, että Traficom ei kuuntele meidän ammattilaisten viestiä, vaikka olemme heitä jo aiemmin lähestyneet, Mäkelä toteaa.
Liikenneopettajien mukaan tilanteeseen on kaksi ratkaisua. Joko koe palautettaisiin entiselleen, jolloin kokeessa otettiin huomioon keliolosuhteet, tai mopon käsittelykokeita ei suoritettaisi talvella ollenkaan.
Liikenneopettajat perustivat tänä syksynä oman aktiiviryhmänsä, joka koostuu yli 200 liikenneopettajasta.