Politiikka

"Kun perävalo näkyy, alkaa kunnon hyökkäys" – tänään Unkarissa vieraileva Antti Rinne joutunee paikallisen median grilliin

Pääministeri Antti Rinne (vasemmalla) tapaa Unkarin pääministerin Viktor Orbánin.
Pääministeri Antti Rinne (vasemmalla) tapaa Unkarin pääministerin Viktor Orbánin.

Pääministeri Antti Rinne (sd) joutuu todelliseen grilliin tämänpäiväisellä Unkarin-vierailullaan, arvioi Aleksanteri-instituutin tutkija, dosentti Katalin Miklóssy.

– Hallituksen lehdistötilaisuuksiin saa osallistua vain hallituksen media, joten on todennäköistä, että Rinnettä grillataan oikein kunnolla ja hän saa kovaa kyytiä, Miklóssy sanoo.

Myös pääministeri Viktor Orbán saattaa Miklóssyn mukaan lyödä kovat pöytään jo lehdistötilaisuudessa.

Toistaiseksi unkarilaismedia on Miklóssyn mukaan ollut odottavalla kannalla. Lehdet ovat kertoneet, tapaamisesta ja yhteisestä tiedotustilaisuudesta. Jokainen media on kuitenkin myös nostanut esiin Suomen ja Unkarin väliset jännitteet ja sen, että Suomi on johdonmukaisesti ajanut EU-tukien sitomista oikeusvaltioperiaatteeseen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Sitten, kun Rinteen perävalo näkyy, alkaa kunnon hyökkäys, Miklóssy sanoo.

Unkarin johto ymmärtää perussuomalaisia

Sekä Orbán että Unkarin lehdistö kritisoivat voimakkaasti Suomea kesällä. Tällöin Suomea soimattiin esimerkiksi perustuslakituomioistuimen puutteesta ja median omistuksen keskittymisestä.

– Nyt nämä valeuutiset saavat jäädä, ja mediassa isketään suoraan vyön alle, Miklóssy sanoo.

Hän arvioi, että Rinteen vierailun jälkeen Unkarissa nostetaan esiin se, että Suomen suurin puolue on perussuomalaiset, joka ymmärtää Orbánin Fidesz-puolueen maahanmuuttolinjaa, mutta suomessa istuu aatemaailmaltaan vasemmistolainen hallitus.

– Unkarin hallituksen näkökulmasta se on suunnilleen pahinta, mitä on olemassa, Miklóssy sanoo.

Miklóssy arvelee, että poliittisilla erimielisyyksillä on negatiivinen vaikutus Suomen ja Unkarin suhteisiin. Hän sanoo, että suomalaiset pitävät unkarilaisia läheisempinä kuin unkarilaiset suomalaisia, vaikka suomalaisiin ja unkarilaisiin viitataankin usein veljeskansoina.

– Siinä mielessä suhde on aina ollut hieman epätasapainoinen. Nyt Suomessa aletaan hiljalleen huomata, millainen veli Unkari on, ja poliittisella yhteentörmäyksellä on pitkä varjo maiden väliseen yhteistyöhön.

Unkarissa toivoton tehtävä

Rinteen ja Orbánin on määrä keskustella ajankohtaisista EU-asioista, kuten unionin monivuotisesta rahoituskehyksestä, oikeusvaltioperiaatteesta ja ilmastonmuutoksen hillitsemisestä sekä muuttoliikkeestä ja unionin laajentumisesta. Suomi ja Unkari ovat viime vuosina olleet näissä kysymyksissä hyvin eri linjoilla.

– Käytännössä Rinteen matka on turha. Se on kuitenkin tehtävä, koska Suomen pitää EU-puheenjohtajamaana osoittaa pyrkivänsä konsensukseen. Rinne kyllä tietää, ettei läpimurtoa tai kompromissia tule. Kumpikin pääministeri toistaa vanhat mielipiteensä ja sitten puhutaan medialle, Miklóssy sanoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Juuri lähestyvät EU:n budjettineuvottelut ovat syy siihen, miksi äänenpainot jälleen vierailun jälkeen kovenevat. Suomen ajatukset EU-tukien sitomisesta oikeusvaltioperiaatteeseen ovat alkaneet saada kannatusta muissa EU-maissa, eikä tämä ole jäänyt huomiotta Unkarissa.

– Mitä lähemmäs budjettineuvottelut tulevat, sitä tukalammaksi Unkarin asema käy. Unkarin hyökkäykset ovat aina yhteydessä tähän.

Unkari hyväksyy von der Leyenin

Suomen lisäksi tänä vuonna Unkarin hampaisiin ovat joutuneet Euroopan komission väistyvä puheenjohtaja Jean-Claude Juncker sekä yksi tämän seuraajaehdokkaista, Manfred Weber.

Junckerin seuraaja Ursula von der Leyen sen sijaan on saanut olla rauhassa.

– Hän kävi Fideszin kanssa keskusteluja suljetuin ovin. En tiedä, mitä siellä on puhuttu, mutta Unkarissa ajatellaan, että von der Leyen on heidän puolellaan, Miklóssy sanoo.

Uudessa komissiossa aloittaa Eurooppalaisen elämäntavan komissaari, jonka tehtäviin kuuluu eurooppalaisen elämäntavan suojeleminen. Kristillisen vapauden taistelijaksi itsensä asemoinut Unkari on tästä riemuissaan.

– Kukaan ei tiedä, mikä salkun sisältö on. Unkarille tämä tarkoittaa sitä, että vihdoin lännessä kuunnellaan, mitä he ovat sanoneet kristillisen perinnön suojelemisesta ja maahanmuutosta.

Fakta

Oikeusvaltioperiaate

Yksi Suomen ja Unkarin suurimmista erimielisyyksistä koskee EU-tukien sitomista oikeusvaltioperiaatteen noudattamiseen. Suomi ajaa asiaa voimakkaasti, Unkari taas on sitä vastaan.

Oikeusvaltioperiaatteella tarkoitetaan sitä, että valtio on organisoitu oikeussäännöksin ja näitä oikeussäännöksiä noudatetaan valtion eri tahojen toiminnassa.

Oikeusvaltioperiaatteen noudattaminen on yksi EU-jäsenyyden ehdoista. Jäsenvaltioista Puolan ja Unkarin toimet ovat aiheuttaneet viime aikoina huolta oikeusvaltion tilasta.

Jäsenmaiden etuja voidaan jo nyt jäädyttää, jos ne eivät noudata oikeusvaltioperiaatetta. Menettely on käynnistetty Unkarin ja Puolan osalta. Asia on edennyt kuulemisiin.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

 • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
 • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
 • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
 • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
 • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
 • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
 • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
 • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​

Aiemmat viestit (4)

Vanhimmat ensin
Vastaa
Kylässä
Unkari tuntunee olevan artikkelin mukaan tolkuin henkilö EU:ssa. Oman maan kansalaisista pidetään huolta. Arvojen, unelmien, ihanteiden liiallinen korostaminen velkarahalla, maassamme (valtio, kunnat), voi viedä maamme taloudelliseen lamaan.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

 • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
 • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
 • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
 • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
 • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
 • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
 • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
 • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä
Ilmoitus näkyy vain keskusteluiden moderaattoreille, eikä sitä tulla julkaisemaan.

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
T.S.
Vast: Kylässä
Ukki uskoo: "Oman maan kansalaisista pidetään huolta."

Jos Ukki tutustuu EU-maiden korruptioon niin hän huomaa että Orban pitää huolta Orbanista ja Orbanin lähipiiristä.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä
Ilmoitus näkyy vain keskusteluiden moderaattoreille, eikä sitä tulla julkaisemaan.

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
t.a.
!
Rinne tulee taas pudottamaan sammakon tai pari vähintään! Hyvä että paljastuu Antin todellinen karva kaikken vaali-lupausten/valheiden jälkeen!
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

 • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
 • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
 • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
 • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
 • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
 • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
 • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
 • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä
Ilmoitus näkyy vain keskusteluiden moderaattoreille, eikä sitä tulla julkaisemaan.

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
T.S.
Vast: !
t.a.: "Hyvä että paljastuu Antin todellinen karva kaikken vaali-lupausten/valheiden jälkeen!"

Pääministeri Rinnehän on siellä taas puhumassa oikeusvaltioperiaatteesta.
Ja Unkarilla on neljä miljardia syytä pistää hanttiin. Nimittäin neljän miljardin verran EU:n nettomaksajat kustantavat Unkarin tukiaisia. Näyttäisi tekstien sävystä päätellen siltä että t.a. kannattaa tuota että Unkari elää 'kädet toisten taskuissa'.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä
Ilmoitus näkyy vain keskusteluiden moderaattoreille, eikä sitä tulla julkaisemaan.

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.