Analyysi: Vaikuttaako puoluetausta Kelan pääjohtajan valinnassa – johtajalla on valtaa sosiaaliturvan kehitykseen
Kelan valtuutettujen puheenjohtaja Riikka Slunga-Poutsalo sanoo, ettei jäsenkirjalla olisi merkitystä. Ainakin aiemmin Kelan johtopaikka on ollut keskustalaisten heiniä, kirjoittaa Lännen Median toimittaja Ossi Rajala.
Tehdäänkö Kelan pääjohtajan valinta puoluetaustan perusteella? Jäsenkirjojen merkitystä on pohdittu taas sen jälkeen, kun Jyrki Katainen (kok) valittiin Sitran yliasiamieheksi.
Kelan keulapaikan on mielletty ainakin aiemmin olevan keskustalaisen hakijan heiniä.
Käytännössä seuraava pääjohtaja valitaan marraskuun 5. päivä. Tuolloin Kelan hallintoa valvovat 12 kansanedustajaa tekevät tasavallan presidentille esityksen pääjohtajasta.
Haastatteluihin on valittu sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtaja Outi Antila, diakoniajohtaja Ilkka Kantola, Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala, professori Lasse Lehtonen, Kelan asiakkuus- ja etuuspalveluiden johtaja Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma ja Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Hanna Tainio.
Onko hakijoiden puoluetaustalla merkitystä valtuutettujen puheenjohtaja Riikka Slunga-Poutsalo (ps)?
– Puoluetaustalla ei aikuisten oikeasti ole tässä valinnassa merkitystä. Osalla hakijoista on tai on aiemmin ollut jonkin puolueen jäsenkirja, mutta sillä ei ole merkitystä, Slunga-Poutsalo vastaa.
Onko pääjohtajan paikkaan niin sanotusti keskustan mandaatti?
– Ei ole. Pääjohtajan paikkaa ei ole jyvitetty millekään puolueelle.
Mitä hakijoilta aiotaan itse haastatteluissa erityisesti kysyä?
– Näkemystä Kelan roolista. Kelalla on oma roolinsa sosiaaliturvan uudistamisessa. Miten sitä roolia päivitetään. Nyt puhutaan valtavan kokoisesta organisaatiosta, jonka johtaminen edellyttää muun muassa paineensietokykyä, Slunga-Poutsalo sanoo.
Hakijoista vahvoilla voi olla ylijohtaja Outi Antila, joka hävisi edellisen kisan niukimmalla mahdollisella tavalla Elli Aaltoselle. Äänestys päättyi tuolloin tasan 6–6 ja Aaltonen valittiin lopulta arvalla.
Aikaisemmalla uralla Antila on ollut pari vuotta lakiasioiden johtajana Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry:ssä, mikä on hänen lähin linkkinsä keskustaan.
Professori Lasse Lehtosella on laajaa kokemusta ja koulutusta terveydenhuollosta. Lääketieteellisen tutkimuksen rinnalla hän on perehtynyt tutkimustoiminnan oikeussääntelyyn ja terveydenhuollon lainsäädäntöön.
Oulun kaupunginjohtajan Päivi Laajalan on arveltu ennakkoon olevan keskustalaisten suosikkihakijoita, vaikka hänellä ei ole puolueen jäsenkirjaa. Laajala on tehnyt uraansa erityisesti kaupunginjohtajan sekä valtiovarainministeriön kunta- ja aluehallinto-osaston ylijohtajana.
Sdp:n jäsenkirjat ovat ainakin olleet entisillä kansanedustajilla Ilkka Kantolalla ja Hanna Tainiolla. Kantola oli kolme kautta eduskunnassa, mutta kevään vaaleissa jatkokautta ei teologian tohtorille tullut.
Tainio oli Sdp:n kansanedustaja Pirkanmaan vaalipiiristä vuosina 2011–2015. Koulutukseltaan hän on lääketieteen tohtori.
Kokoomustaustaa on puolestaan Mäki-Lohiluomalla, joka työskenteli aiemmin muun muassa Kuntaliiton toimitusjohtajana vuosina 2010–2015.
Koulutukseltaan Mäki-Lohiluoma on hallintotieteiden maisteri Vaasan yliopistosta ja valtiotieteiden lisensiaatti Åbo Akademista.
Pääjohtajasta päättävät Kelan valtuutetut, jotka ovat Ilmari Nurminen (sd), Tarja Filatov (sd), Kristiina Salonen (sd), Riikka Slunga-Poutsalo (ps), Mika Niikko (ps), Ritva "Kike" Elomaa (ps), Sari Sarkomaa (kok), Antti Häkkänen (kok), Markus Lohi (kesk), Hanna-Leena Mattila (kesk), Bella Forsgrén (vihr) ja Anna Kontula (vas).