Asiantuntija: Netanjahulla on nyt kortit käsissään – Israelin uuden hallituksen muodostaminen tulee joka tapauksessa kestämään
Israelissa hallitustunnustelijaksi nimetyllä virkaatekevällä pääministerillä Benjamin Netanjahulla on nyt kortit käsissään, ja hän voi tässä pelissä jopa voittaa.
– Tilanne on vaikea, mutta niin kovan sortin poliittinen pelaaja Netanjahu on, ettei hallituksen kokoaminen ole mahdotonta.
Näin arvioi Israelin tilannetta tutkija Timo R. Stewart Helsingin yliopistosta.
Israelin presidentti Reuven Rivlin nimesi pitkäaikaisen pääministerin Netanjahun keskiviikkona hallitustunnustelijaksi, vaikka tämän päähaastajan Benny Gantzin keskustalainen sinivalkoinen vaaliliitto voitti parlamenttivaalit täpärästi.
Gantzin vetämä vaaliliitto sai 33 paikkaa ja Netanjahun oikeistolainen Likud-puolue keräsi 32 knessetin yhteensä 120 paikasta.
Netanjahulla on nyt 28 päivää aikaa muodostaa hallitus. Hänellä on myös mahdollisuus kahden viikon lisäaikaan.
Stewartin mukaan Netanjahulla on muutama polku tarjolla hallituksen kokoamiseksi.
– Ensimmäinen on se, että hän saa koottua uskonnollisten ja oikeistolaisten puolueiden koalition. Tämä edellyttää kahdeksan parlamenttipaikkaa saaneen nationalistipuolue Israel Beitenun mukaantuloa.
Toisaalta Israel Beitenu -puolueen johtaja Avigdor Lieberman on tehnyt selväksi, ettei halua ultraortodoksien kanssa samaan hallitukseen.
– Mutta kompromissi voidaan toki saavuttaa.
Toinen mahdollisuus on, että Netanjahu löytää Gantzin leiristä loikkaajia. Enemmistöön tarvitaan kuusi loikkaajaa.
– Tämä ei ole poissuljettu vaihtoehto, mutta ei ihan näköpiirissäkään. Kuusi on aika paljon.
Stewart lisää, että poliittinen tilanne Israelissa voi muuttua myös jollain muulla tavalla niin, että hallituksen muodostaminen tulee Netanjahulle helpommaksi.
– Gantzkin voi vielä päästä yrittämään. Enemmistöhallitusta etsitään ja jos sitä ei saada aikaan, aivan poissuljettu ei ole taas uusien vaalienkaan järjestäminen. Joka tapauksessa tämä hallituksen muodostaminen tulee kestämään jonkin aikaa, hän summaa.
Lähi-idän tilanteeseen laajemmin ei tutkijan mukaan vaikuta kovinkaan paljoa se, onko Israelin pääministerinä Netanjahu vai Gantz.
– Vaikutus riippuu tietenkin siitä, millainen hallitusyhdistelmä saadaan aikaan ja millaista politiikkaa päästään tekemään, mutta heidän eronsa ei ensisijaisesti kosketa ulkopolitiikkaa. Eli ei sitä miten Israel suhtautuu palestiinalaisiin, naapurimaihin tai Lähi-idän rauhanprosessiin.
Sekä Netanjahu että Gantz korostavat Stewartin mukaan perinteisiä liittolaissuhteita ja Israelin turvallisuutta.
– Netanjahun linja on nähty palestiinalaisten suhteen huomattavasti kovempana, mutta myöskin Gantz on välttänyt puhumasta esimerkiksi palestiinalaisten valtiosta. Hänellä ei ole ollut mitään vastaan siihen, että Israel liittää itseensä osia Länsirannasta, Stewart sanoo.
– Käytännössä palestiinalaisten näkökulmasta kummaltakaan ei ole luvassa aloitteita, jotka erityisesti ilahduttaisivat, hän summaa.
Tausta
Vaalit uusittu jo kerran
Israelissa järjestettiin nyt syyskuussa uusintavaalit, koska maahan ei saatu muodostettua hallitusta.
Viime vaalit käytiin huhtikuussa.
Silloin Benjamin Netanjahun oikeistopuolue Likud ja Benny Gantzin keskustalaisempi Sininen ja valkoinen saivat kumpikin parlamenttiin 35 edustajaa.
Netanjahu, 69, on Israelin pitkäaikaisin pääministeri hallittuaan yhteensä yli 13 vuotta, ensimmäistä kertaa jo vuosina 1996–1999. Uusi pääministerikausi olisi hänelle viides.
Netanjahun valtaa pitänyttä hallitusta on kuvattu Israelin oikeistolaisimmaksi.
Gantzin, 60, on arvioitu eroavan Netanjahusta enemmän persoonaltaan kuin politiikaltaan.
Entisenä sotilaana hänkin korostaa turvallisuutta ja säilyttäisi Israelin tiukan otteen sen miehittämistä Länsirannan ja Itä-Jerusalemin palestiinalaisalueista.